Hoppa till innehåll

Träffa Tullen på Resemässan 19–21.1.2024

Utgivningsdatum 18.12.2023 14.27
Pressmeddelande

Tullen deltar även i år i Resemässan som ordnas i januari i Helsingfors mässcentrum. Kom och njut av mässatmosfären, fråga om resandeinförsel och klappa tullhundarna, eller kanske du bara vill prata med våra experter. I år är det aktuella temat bekämpning av den afrikanska svinpesten – på vår avdelning berättar vi vad du som resenär kan göra för att förhindra spridningen av djursjukdomar.

Res, se och upplev – men ta också reda på vad du får ha med dig från resan

Vad kan jag ta med mig som färdkost? Får jag ha med mig ett snäckskal som souvenir? Hur mycket var det man fick ha med sig av det lokala vinet? Hur är det när jag kommer till Finland med mitt sällskapsdjur? När man åker på en resa är det bra att komma ihåg, att många varor man har med sig hem omfattas av restriktioner. Ta reda på vad som gäller i god tid på förhand, så att din resa går så smidigt som möjligt. Tullens anvisningar för resande finns på våra webbsidor: tulli.fi/resande

Kom också modigt fram och prata med våra experter på resemässan. På vår avdelning kan du också ställa frågor gällande saker som du grubblar över när det gäller resande och införsel av varor. 

Som resenär kan du förhindra spridningen av afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en sjukdom som dödar svin och vildsvin. Sjukdomen förekommer i grannländerna Ryssland och Estland samt nu också i Sverige. Sjukdomen kan sprida sig från ett land till ett annat, bl.a. via köttprodukter som resenärer har med sig. Därför har varje resenär som anländer från utlandet en viktig roll i att förhindra att sjukdomen sprids. 

På vår avdelning vid resemässan kan du bekanta dig t.ex. med införda förbjudna livsmedel och testa sina kunskaper i ämnet i en frågesport. Under mässan kan du också träffa en av Tullens mathundar – mathundarna gör ett betydelsefullt arbete vid gränsövergångsställena för att bekämpa den afrikanska svinpesten. 

Du hittar oss på Resemässans avdelning 6n58, vi ses på mässan!

Du kan träffa tullhundarna på fredag, lördag och söndag fr.o.m. ca kl. 12.
(Obs! Tidpunkterna kan ändras beroende på hundarnas arbetsuppgifter.)

Läs mera om Resesmässan på händelsens webbplats (på finska och engelska)

Webbnyhet