Hoppa till innehåll

Tullen påminner: Hämta inte hem utrotningshotade arter som souvenirer från resa

Utgivningsdatum 14.6.2023 8.51
Pressmeddelande

En orkidé eller stenkorall kan kännas som en trevlig souvenir. De är dock utrotningshotade arter och införseln av dem till Finland är förbjuden eller kräver tillstånd.

CITES-produkter är utrotningshotade djur och växter, delar av dem samt produkter som tillverkats av dem. Bland dessa finns också populära souvenirer, såsom koraller och kaktusar. Till exempel prydnadsföremål, kläder av reptilläder och pälsprodukter kan vara tillverkade av CITES-arter eller innehålla delar av dem. Införseln av CITES-produkter till Finland är, beroende på produkt, antingen förbjuden eller kräver tillstånd. Ofta krävs tillstånd både från avgångslandet och av Finlands miljöcentral. Den som för in varorna är alltid ansvarig för dem.

-  Det lönar sig inte att köpa souvenirer från torg och marknader, om man inte är säker på vilka djur, växter eller träd de är tillverkade av, tipsar tullöverinspektör Nadja Painokallio. Det är också bra att vara medveten om att olika länder har sina egna restriktioner, t.ex. i fråga om utförsel av sand. Det lönar sig alltid att på förhand ta reda på vilka restriktioner som gäller.

Exempel på produkter som kan vara tillverkade av CITES-arter:

  • urarmband, bälten, väskor eller skor av reptilläder
  • skinnfäll och pälsprodukter
  • musikinstrument tillverkade av ben eller av ett sällsynt träslag
  • bruks- och prydnadsföremål, såsom kammar och skulpturer
  • kosmetiska produkter som innehåller djur- och växtextrakt
  • produkter inom asiatisk medicin.

Tullen övervakar införsel

I Finland beviljas CITES-tillstånden av Finlands miljöcentral (Syke), som också ger mer detaljerad rådgivning i CITES-frågor. Tullen övervakar vid införseln att resanden har de tillstånd och dokument som krävs. Tillstånd beviljas inte i efterhand. Därtill får CITES-produkter endast föras in via vissa gränskontrollstationer. Produkter som införts utan tillstånd och förbjudna produkter omhändertas och ges inte tillbaka.

Mera information:

Anvisningar om utrotningshotade arter till resande på Tullens webbplats

CITES-konventionen fyllde 50 år den 3 mars 2023 (på finska)

Mediemeddelande