Hyppää sisältöön

Vuosi 2023 – Värikäs vuosi testasi sopeutumiskykyä

Vuosi 2023 toi Tullille jälleen uudenlaisia haasteita. Onnistuimme vastaamaan kaikkiin tilanteisiin innovatiivisella ja sitoutuneella otteella. 

Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkui, ja tuonti- ja vientiliikenne Venäjän rajan yli supistui edelleen. Tavaraliikenteen vähenemistä vauhdittivat useat EU:n hyväksymät pakotekokonaisuudet, joiden toimeenpano nojasi ratkaisevasti Tullin ammattitaitoon. Toisaalta niin sanottu transito-liikenne lisääntyi ja nosti keskustelua mahdollisesta pakotteiden kiertämisestä sen avulla. Tulli osallistui asian käsittelyyn muun muassa tuottamalla faktatietoa keskustelun pohjaksi, olemalla yhteyksissä kolmansiin maihin ja vaikuttamalla EU-ratkaisujen valmisteluun. Pakotteiden valvonta työllisti erityisesti toimipaikoilla. Tulli selvisi erittäin hyvin monimutkaisten ja tulkinnanvaraisten pakotesäännösten viidakossa. Parhaat kiitokset ja tsemppiä kaikille vaativien pakotesäännösten ja pakotevalvonnan parissa toimiville!

Loppuvuonna 2023 itärajalla kohdattiin uudenlainen asetelma, kun rajatoimipaikat suljettiin lopulta kokonaan. Jo sitä ennen itärajan useiden toimipaikkojen hiljentyminen oli vähentänyt työn tarvetta ilmeisen pysyväisluonteisesti. Tilanne luonnollisesti aiheutti monelle huolta ja epävarmuutta tulevista työtehtävistä. Haimme yhteistyössä henkilöstön kanssa ratkaisuja, joilla turvataan työpaikat, ja siirsimme muun muassa valtakunnallisia tehtäviä itärajalla työskennelleille henkilöille. Viime vaiheessa pystyimme tilapäisesti työllistämään suljettujen paikkojen henkilöstöä antamalla virka-apua Rajavartiolaitokselle pohjoisen lentoasemilla. Samoin itärajan henkilöstön tuella paikkasimme esimerkiksi satamien ja Helsinki-Vantaan lentoaseman henkilöstövajausta. 

Tullin uusi ylpeys eli EU:n hiilirajamekanismin toimeenpanotehtävä alkoi lokakuussa pilottivaiheella. Uusi kokonaisuus vaati meiltä myös uudenlaista osaamista, johon vastasimme rekrytoimalla erityisosaajia. Olemme hyvin aikataulussa, asiakkaat kiittävät ja toisaalta osallistuvat keskustellen toiminnan kehittämiseen. Tällainen jos mikä luo uskoa Tullin myönteiseen tulevaisuuteen.

Sähköisiä palveluita on kehitetty kiinnittäen erityistä huomiota asiakkaiden kokemuksiin. EU:n vuosia kestävän tulli-ilmoittamisen uudistus eteni Suomessa vuonna 2023 raiteillaan kuin juna. Vielä jokin vuosi sitten tässä valtavassa hankkeessa elettiin epävarmempia aikoja, vaikka niistäkin silloin selvittiin. Sähköisten palveluiden kehityksen ja uudistuksen parissa työskentelevät ansaitsevat suuren tunnustuksen asioiden erittäin hyvästä hallinnasta. Vähän melua, paljon tekoja. Muut saavat nukkua yönsä rauhassa. 

EU:n tullireformikokonaisuus julkistettiin toukokuussa. Se vastasi suurelta osin Tullin esittämiä toiveita –  jopa paikoin ylitti odotuksemme. Reformin valmisteluvaihe on kunnianhimoinen myös kiireisyydessään. Lokakuussa Tullilla oli ilo järjestää kaikille asiakkaillemme avoin seminaaritilaisuus, jossa vierailivat Euroopan komission tullireformin keskeiset vaikuttajat. Osanotto oli laajaa sekä läsnä että varsinkin verkossa. Vastaavaa foorumia ja kontaktointimahdollisuutta valmistelun ydinhenkilöihin ei ollut juurikaan tarjolla muissa maissa. 

Tullin strategiassa nostimme esiin vastuullisuusteemat. Sitä työtä olemme jatkaneet ja syventäneet. Tullin strateginen tavoite on nousta ympäristövastuullisten toimijoiden eturintamaan valtionhallinnossa. Kuten totesin jo vuosi sitten, työ on kesken, ja se jatkuu. Lisävoimia otetaan mielihyvin vastaan ideoimaan ja toteuttamaan uudistuksia. 

Vuosi 2023 oli vaalivuosi ja toi uuden hallituksen. Saatoimme todeta, että uusi pääministeri ja valtiovarainministeri samoin kuin sisäministeri olivat vastikään vuoden 2022 lopulla vierailleet Tullissa keskustelemassa sen tarpeista. Uuden hallituksen kehyspäätöksessä saimme määrärahoihimme hyvän tasokorotuksen valvonnan teknologisen kyvykkyyden turvaamiseen. Viime vuosina Tullin rahat ovat itse asiassa kehittyneet varsin hyvin vertailussa muihin virastoihin. Ongelma on se, että menot tuppaavat väistämättä nousemaan vieläkin nopeammin, ja tässä katseet kohdistuvat varsinkin ICT-kustannusten kehitykseen. 

Haluan lopuksi kiittää kaikkia Tullissa ja jokaista Tullin kanssa yhteistyötä tehnyttä tahoa yhteisistä hetkistä ja erinomaisista tuloksista, joihin voi päästä vain sillä osaamisella ja antaumuksella, joita olette osoittaneet!