Hyppää sisältöön

Katsaus Tullin vastuullisuusvuoteen

Ilmakuva Vuosaaren satama-alueesta, taustalla meri ja saaristoa.
Kuva: Aku Häyrynen / Tulli

Tullin strategiakauden 2020‒2023 keskeisiä teemoja olivat yhteiskuntavastuu, sidosryhmä- ja verkostoyhteistyön kehittäminen, tiedon ja teknologian hyödyntäminen, henkilöstön ja osaamisen kehittäminen sekä johtamisen tukeminen ja työkulttuurin uudistaminen. Kehittyminen näillä osa-alueilla on tukenut sekä Tullin tehtävien että Yhdistyneiden kansakuntien (YK) kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteiden toteuttamista eli positiivisen kädenjälkemme kasvattamista. Lisäksi olemme tehneet toimenpiteitä negatiivisten jalanjälkivaikutustemme pienentämiseksi. Alla on kerrottu esimerkkejä vuoden 2023 aikana tekemistämme vastuullisuusteoista, joista voit lukea tarkemmin vastuullisuusraportistamme.

Sujuvaa asiointia ja yhteiskunnan suojaamista

Edistimme tulliasioinnin sujuvuutta ja yhdenvertaisuutta selkokuvakokeilulla, jossa kehitimme liha- ja maitotuotteiden haltuunottotilanteisiin sopivan kuvatyökalun. Työkalun avulla voi viestiä kuvin asiakkaiden kanssa esimerkiksi silloin, kun yhteistä kieltä ei ole. Vastuullista kuluttamista edistimme lisäämällä Tullilaskuriin tietoa tuoteturvallisuudesta helposti asiakkaiden saataville. 

Yhteiskunnan suojaamisen teemassa vuotta 2023 leimasivat Venäjän vastaisten pakotteiden jatkuminen sekä loppuvuodesta itärajan sulkeminen siihen liittyvine viranomaisyhteistyöjärjestelyineen (lisätietoa pakotevalvonnan tekstissä). 

Kaikkiaan vuonna 2023 Tullin tietoon tuli 6 245 rikosta. Tulli takavarikoi huumausaineita, joiden arvo katukaupassa oli yli miljoona euroa. Lisäksi parannettiin varautumista CBRNE-uhkiin esimerkiksi vaarallisten aineiden kuljetuksissa (chemical substances (C), biological pathogens (B), radioactive substances (R), nuclear weapons (N), explosives (E)). 

Ympäristön ja terveyden suojelua

Ympäristöä ja terveyttä suojelimme estämällä eläintautien leviämistä. Poistimme matkustajilta yhteensä 1 920 kg kiellettyjä liha- ja maitotuotteita. Lisäksi tutkimme koirien ja lihan salakuljetustapauksia. Suojelimme lasten turvallisuutta tarkastamalla kaikkiaan lähes 800 erilaista lelua, lastenvaatetta, lastenhoitotarviketta ja lastenruokavalmistetta. Niistä joka viides todettiin jollain tavalla määräysten vastaiseksi. 

Yksityishenkilöiden tavaratilauksissa kiellettyjen hyttysmyrkkyjen tilaaminen EU:n ulkopuolelta on vähentynyt. Toisaalta on havaittu ilmiö, että tuoteväärennösten tilaamista ei nuorison keskuudessa enää paheksuta entiseen tapaan. 

Tulli sai myös uuden roolin EU:n hiilirajamekanismin kansallisena viranomaisena. Jatkossa tuontitavaroihin kohdistetaan saman suuruinen päästöihin perustuva maksu kuin päästökaupassa kohdistetaan EU:ssa tapahtuvaan valmistukseen.

Vastuullinen ja luotettava Tulli

Seuraamme Tullin maineen kehitystä vuosittain tehtävällä Luottamus&Maine-tutkimuksella. Sijoituimme vuonna 2023 sijalle 13. valtionhallinnon toimijoiden keskuudessa kokonaisarvosanalla 3,67 (asteikko 1‒5).

Edistimme työelämän monimuotoisuutta jatkamalla yhteiskuntavastuullisen rekrytoinnin kehittämistä, osallistumalla Job Shadow day -tapahtumaan, huomioimalla vaikeasti työllistyvät henkilöt vuorotteluvapaan sijaisuuksien täyttämisessä ja tarjoamalla opiskelijoille työelämäkokemusta korkeakouluharjoitteluilla.

Työnantajakuvaa ja tulliosaamista edistimme osallistumalla erilaisiin tapahtumiin, kuten PTR-viranomaisten (poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos) oppilaitoskiertueelle ja rekrytointimessuille. Jatkoimme myös yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa järjestämällä tulliaiheisia koulutuksia.

Henkilöstön työarjen tukemista

Itärajan sulkemisen takia monien tullilaisten töitä järjesteltiin uudelleen, ja näin vältyimme lomautuksilta. Järjestimme itärajan henkilöstölle yhteisiä keskustelutilaisuuksia ja tarjosimme mahdollisuuden hyödyntää työterveyshuollon työpsykologin keskusteluapua.

Seuraamme Tullissa työhyvinvoinnin kehittymistä VM-Baro-kyselyllä. Sen perusteella tullilaisten työhyvinvointi parani hienoisesti vuonna 2023. Järjestimme vuoden aikana lukuisia hyvinvointitilaisuuksia sekä koko henkilöstölle että erikseen esihenkilöille. 

Vuonna 2023 panostimme henkilöstön osaamisen kehittämisessä verkkokoulutuksiin ja perustimme sitä varten Tullin koulutustoimintoon Digipedagogiset palvelut -ryhmän. Vuonna 2023 Tullin henkilöstöä koulutettiin 9,2 päivää henkilötyövuotta kohden.

Ympäristötekoja

Virkamatkustaminen lisääntyi vuonna 2023 lähes yhtä suureksi kuin se oli vuonna 2019 ennen koronapandemian alkamista. Junamatkustaminen kasvoi ja lentomatkustaminen väheni.
Huomioimme ympäristövastuun Tullin uudessa toimitilastrategiassa sekä arviointityökalun avulla hankintojen vastuullisuuden kehittämisessä. Viestimme henkilöstölle ympäristöasioista intrassa, webinaareissa ja läsnätilaisuuksissa. Aloitimme myös tullilaisille suunnatun vastuullisuusverkkokoulutuksen valmistelun.

Lue lisää

Monipaikkainen työskentely muokkasi Tullin toimitiloja – tilatiivistykset säästävät myös energiaa

Tullivalvonnassa korostuivat pakotteet ja törkeät huumausainerikokset

Itärajan sulkeminen osoitti henkilöstön joustavuuden ja osaamisen

Uuden äärellä - Tullille merkittävä rooli hiilivuodon torjunnassa

Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2023