Hyppää sisältöön

Henkilöstökatsaus 2023

Henkilöstön näkökulmasta vuosi 2023 oli poikkeuksellinen. Itärajan tilanne näkyi laajasti henkilöstöasioissa ja töiden järjestelyissä. Toisaalta Tullille annetut uudet ja aiempaa laajemmat tehtävät hiilirajamekanismin ja pakotteiden valvonnassa vaativat uuden oppimista ja osaamisen kehittämistä. Vuoden lopussa Tullissa työskenteli 2 029 henkilöä.

Kaksi Tullin haalareihin pukeutunutta henkilöä kävelemässä käytävää pitkin pois päin kamerasta.
Kuva: Aku Häyrynen / Tulli

Vuoden 2023 aikana henkilöstöasioissamme näkyi voimakkaasti itärajan tilanne. Venäjän laajamittainen hyökkäys ja miehitys Ukrainassa jatkui vuoden 2023 aikana, mikä erilaisten pakotekokonaisuuksien kautta vaikutti itärajan liikennemääriin. Loppuvuonna valtioneuvoston päätös sulkea itärajan rajanylityspaikat vaikutti niissä työskentelevien tullilaisten töiden järjestelyihin ja virka-apuna toteutettuihin komennustöihin. Virka-avut ja muiden toimipaikkojen resurssitarpeiden paikkaaminen mahdollistivat kuitenkin kaikkien itärajan tullilaisten töiden jatkumisen vuoden 2023 aikana, eikä Tullin tarvinnut harkita esimerkiksi lomautuksia.

– Itärajan poikkeustilanne on vaatinut paljon venymistä niin työntekijöiltä kuin työnantajalta. On ollut mahtavaa huomata, että tällaista venymistä on puolin ja toisin löytynyt. Molemminpuolisten joustojen ansiosta tilanne on pysynyt hallinnassa ja olemme pystyneet noudattamaan sekä Tullin toiminnallisia tavoitteita että hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Tästä isot kiitokset niin henkilöstölle, henkilöstöjärjestöille kuin myös työnantajan puolelta tilannetta järjestelemässä olleille tullilaisille, sanoo henkilöstöjohtaja Stefan Aniszewski.

Itärajan tilanteen lisäksi vuotta väritti Tullin uusi vastuualue hiilirajamekanismi. Täysin uuden tehtäväkokonaisuuden omaksuminen ja toimeenpano edellyttävät Tullilta uutta osaamista sekä osaamisen kehittämistä. Myös pakotevalvonta ja uudet pakotepaketit ovat vaatineet tullilaisilta oppimista ja venymistä. 

Tullin strategiakausi päättyi vuoden lopussa. Moni strategian osana kehitetty asia on siirtynyt osaksi päivittäistä työtä ja muuttanut toimintatapojamme. 

– On ollut hienoa huomata, että Tulli on joillakin aloilla ollut strategiallaan yksi valtionhallinnon edelläkävijöistä. Esimerkkinä hiljalleen lanseerattu valtion henkilöstöstrategia, jossa voidaan havaita monia niitä elementtejä ja tavoitteita, joita me strategiakaudella kehitimme osaksi Tullin henkilöstöpolitiikkaa, Aniszewski kertoo.

Kirjoittaja: henkilöstöjohtaja Stefan Aniszewski, brändiviestintäsuunnittelija Iina Koukku

Lue lisää

Tullin henkilöstökertomus 2023

Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2023