Itärajan sulkeminen osoitti henkilöstön joustavuuden ja osaamisen
Valtioneuvosto päätti sulkea Suomen itärajan osittain 18.11.2023 ja kokonaan 30.11.2023. Syynä sulkutoimille oli Venäjän järjestämä välineellistetty maahantulo itärajalla. Valtioneuvoston mukaan kyse ei ollut hädänalaisten ihmisten omaehtoisesta liikkumisesta, vaan tämä oli yksi keino vaikuttaa Suomen ja EU:n turvallisuuteen ja yhteiskunnalliseen vakauteen.
Rajanylityspaikkojen väliaikaisen sulkeutumisen seurauksena Tullin henkilöstöä vapautui muihin tehtäviin.
– Ensisijaisesti priorisoimme omien tehtäviemme lisäksi Rajavartiolaitoksen virka-apupyyntöihin vastaamisen. Tulli on myös rajatarkastusviranomainen, ja näin ollen henkilöstöllämme on sopivaa osaamista hoitaa muun muassa pohjoisen lentokenttien sesonkimatkustusta. Rajavartiolaitos pystyi näin kohdistamaan omat resurssinsa tehokkaasti muualle, jolloin Tullin toiminnalla oli välitön vaikutus kansalliseen turvallisuuteen, Meritullin päällikkö ja toimipaikkaosaston johtajan sijainen Pekka Äijälä kertoo.
Poikkeukselliset tilanteet ovat aina haaste mutta myös mahdollisuus oppia uutta. Tällaisissa tilanteissa, joissa työtehtäviä joudutaan muuttamaan nopeasti, korostuvat monipuolisen osaamisen ja joustavan valmiuden edut. Näiden kehittämiseen olemme panostaneet Tullin strategian mukaisesti. Henkilöstön osaamisen kehittäminen on Tullissa yksi keskeisimpiä strategisia painopistealueita.
– Itärajan henkilöstöllämme oli mahdollisuus ottaa hoidettavakseen Rajavartiolaitoksen virka-apupyyntöjä tai siirtyä työskentelemään muille tullitoimipaikoille sekä paikkariippumattomiin työtehtäviin, Tullin johtokeskuksen päällikkö Linda Satola kertoo.
Kirjoittaja: Tulliakatemian vetäjä Cecilia Strömman, johtokeskuksen päällikkö Linda Satola
Lue lisää
Tullin vastuullisuusraportti 2023: Henkilöstön työarjen tukeminen
Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2023: Venäjän vastaiset pakotteet työllistivät Tullia ja muuttivat itärajan toimintoja
Tullin henkilöstökertomus 2023