Hyppää sisältöön

Tullivalvonnassa korostuivat pakotteet ja törkeät huumausainerikokset

Vuosi 2023 tarkoitti jälleen suuria muutoksia Tullin toimintaympäristössä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkui, ja EU:n helmikuusta 2022 lähtien asettamat 12 pakotepakettia työllistivät Tullia monella tavalla. Itärajalla koettiin myös historiallisia hetkiä, kun rajanylityspaikat suljettiin loppuvuodesta. Tullille sulku tarkoitti sekä henkilöstön työpanoksen uudelleenohjaamista että tavaraliikenteen painopisteiden muutosta. 

Kumihanskoilla suojatut kädet pitävät kiinni pöydällä olevasta avatusta pussista, jossa on paljon lääkeliuskoja.
Kuva: Aku Häyrynen / Tulli

Huhtikuussa 2023 Suomesta tuli Naton jäsen, mikä vahvisti Suomen turvallisuutta muuttuneessa toimintaympäristössä. Suomen itärajasta tuli näin EU:n ulkorajan lisäksi myös Naton raja. Maailmantilanne on johtanut aseiden kaupan kasvuun, ja kansainväliset rikollisryhmät pyrkivät laajentamaan organisaatioitaan myös Suomeen. Lisäksi ihmisten laajamittainen liikehdintä Euroopassa luo uusia salakuljetusverkostoja ja -reittejä.

Nopeasti muuttuvista tilanteista huolimatta Tulli onnistui kohdentamaan valvontaa ja rikostorjuntaa tehokkaasti: tullirikostorjunnan vaikuttavuus oli yhteensä 88 miljoonaa euroa, ja Tullin tietoon tuli 6 245 rikosasiaa. Näissä luvuissa näkyi muun muassa isojen huumerikostapausten sekä Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama säännöstelyrikosten määrän kasvu. Törkeitä huumausainerikoksia kirjattiin enemmän kuin koskaan aiemmin. 

Tullirikoksissa on havaittavissa yhä enemmän verkostomaisesti toimivaa kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta. Tullirikokset ovat myös muuttuneet aiempaa ammattimaisemmiksi. Lisäksi rikollisuus hyödyntää entistä enemmän edistynyttä teknologiaa, mikä haastaa rikostorjuntaa ja -tutkintaa. Rikollisryhmät osallistuvat erityisesti huumeiden sekä muiden kiellettyjen aineiden ja rajoitusten alaisten tuotteiden laittomaan maahantuontiin ja kauppaan. Myös talousrikosten, rahanpesun ja ampuma-aserikosten yhteydessä havaitaan usein kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Tullirikostorjunnan vaikuttavuus

88 miljoonaa euroa

Tullin tietoon tulleita rikoksia

6 245 kpl

Pakotevalvonta työllisti jo toista vuotta

Venäjän täysmittaisen hyökkäyssodan alettua Ukrainassa helmikuussa 2022 EU alkoi nopeaan tahtiin tiukentaa Venäjään kohdistuvia pakotteita, joita asetettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 2014 Krimin valtauksen jälkeen. Hyökkäyssodan jatkuessa vuonna 2023 Venäjän vastaisia pakotteita laajennettiin ja niiden kiertämisen estämiseksi haettiin uusia valvontakeinoja. Vuoden lopussa EU oli asettanut vajaan kahden vuoden aikana yhteensä 12 pakotepakettia.

EU:n pakotteet vaikuttavat laajasti talouden ja yhteiskunnan eri sektoreihin, ja tavarapakotteita on kiristetty jokaisessa pakotepaketissa. Pakotteet ja pakotteiden kiertämisen ilmiöt ovat työllistäneet Tullin henkilöstöä merkittävästi jo kahden vuoden ajan. Tarkastukset ovat haastavia ja aikaavieviä. Tullin pakotevalvonnassa on kuitenkin vuoden 2023 aikana estetty muun muassa erilaisten korkean teknologian tuotteiden, tietokoneiden, elektroniikkalaitteiden ja puhelimien sekä autojen ja autojen varaosien, työkalujen, ylellisyystuotteiden ja dronejen vientiyrityksiä Venäjälle.

Vuosina 2022–2023 Tullin pakotevalvonnassa nousi käsittelyyn yli 28 000 Suomen ja Venäjän välistä mahdollisesti poikkeavaa tavarankuljetusta. Näistä 2 800 kuljetukseen tehtiin kohdennettu tarkastus. Samalla aikavälillä Tulli kirjasi yhteensä 730 pakotteiden rikkomiseen liittyvää säännöstelyrikosta, joista reilut 70 on tutkittu törkeinä säännöstelyrikoksina. Aikaisemmin säännöstelyrikosepäilyjä tutkittiin Tullissa vuosittain vain muutamia.

Pakotteiden alaisia tuontitavaroita

Tuontikiellossa ovat muun muassa:

  • puolustustarvikkeet ja aseet,
  • rauta- ja terästuotteita,
  • hiili ja muut kiinteät fossiiliset polttoaineet,
  • raakaöljy ja öljytuotteet,
  • kulta sekä
  • tavaroita, jotka tuottavat Venäjälle suuria tuloja, kuten esimerkiksi puutavara ja autonrenkaat.
  • Loppuvuodesta estettiin Venäjän rekisterikilvissä olevia henkilöautojen maahantulo unionin ulkopuolelta Suomeen.

Pakotteiden alaisia vientitavaroita

Vientikiellossa ovat muun muassa:

  • puolustustarvikkeita,
  • aseita,
  • kaksikäyttötuotteita,
  • öljynetsintä-, öljyntuo-tanto- ja öljynjalostusteknologiaa,
  • korkeaa teknologiaa,
  • ilmailu- ja avaruusteollisuuden tavaroita,
  • EU-jäsenvaltioiden virallisten valuuttojen seteleitä,
  • merenkulussa käytettäviä tuotteita ja teknologiaa,
  • ylellisyystuotteita (esim. elektroniikka, kodinkoneet) sekä
  • Venäjän teollisia valmiuksia edistäviä tavaroita (esim. maalit, lakat, voiteluvalmisteet). 

Nostoja tullivalvonnasta

Isojen huumerikostapausten määrä kasvoi, ja törkeitä huumausainerikoksia kirjattiin enemmän kuin koskaan aiemmin, 390 kappaletta. Myös perusmuotoisten huumausainerikosten määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna. Niitä paljastuu pääosin postiliikenteestä. Huumelääkkeitä saatiin takavarikkoon vuonna 2023 edellisvuoden tapaan suuri määrä, yhteensä reilut 431 000 kappaletta. Muuntohuumeiden käyttö on Suomessa lisääntynyt. Tulli löysi viime vuonna 10 uutta huumaavaa ainetta. Kaikkiaan erilaisia huumaavia aineita tunnistettiin viime vuonna 134. Uusien muuntohuumeiden Suomeen pääsyn pysäyttämisessä olennaista on verkkorikollisuuden torjunta.

Vuonna 2023 takavarikoitiin ennätysmäärä marihuanaa, 465 kiloa. Kannabiksen ja erityisesti matalan THC-pitoisuuden kannabiksen laillistaminen monissa maissa on vaikuttanut uusien semisynteettisten kannabinoidien ilmestymiseen kannabismarkkinoille. Uusia kannabinoideja voidaan valmistaa kannabiksesta uuttamalla ja lisätä sitten esimerkiksi kasvirouheisiin, tabletteihin ja sähkötupakkaliuoksiin. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimusten perusteella kokaiinin käyttö on Suomessa kasvanut. Sen käyttö on noussut ennätystasolle etenkin pääkaupunkiseudulla ja ylittänyt viikonloppuisin jopa amfetamiinin määrän. Se näkyy myös Tullin takavarikoissa. Ekstaasia saatiin takavarikkoon yli puolet edellisvuotta enemmän, 93 250 tablettia. Määrä on suurin viiteen vuoteen.

Paljastettuja huumausainerikoksia

1 556 kpl

Takavarikoituja huumausaineita

1 196 kg

Marihuanaa

465 kg

Kokaiinia

16 kg

Ekstaasia

93 250 tablettia

Hasista

19 kg

Amfetamiinia

62 kg

LSD:tä

2 410 käyttöyksikköä

Rikollisten aseellinen varustautuminen näkyy myös Suomessa. Tulli takavarikoi vuonna 2023 aseita yhteensä 252 kappaletta. Tullin tutkimissa rikostapauksissa on löydetty myös 3D-tulostettavia aseita, jotka yleistyvät rikollispiireissä. Aseiden käyttöohjeet ja mallit leviävät verkossa samalla, kun tulostustekniikka ja materiaalit kehittyvät. 

Tulli paljasti vuonna 2023 eniten dopingrikoksia kymmeneen vuoteen, yhteensä 454 kappaletta. Yleisimmät takavarikoidut aineet olivat anaboliset steroidit ja injektoitava testosteroni.

Tullin kirjaamien lääkerikosten ja -rikkomusten kokonaismäärä oli 939, mikä oli reilusti edellisvuotta vähemmän. Lääkkeitä myös takavarikoitiin pienempi määrä, 142 060 kappaletta.

Tulli paljasti vuonna 2023 lukuisia suuria savuke-eriä, jotka oli tuotu Suomeen laittomasti. Savukkeita takavarikoitiin ja otettiin haltuun rikosasioiden yhteydessä noin 2,8 miljoonaa kappaletta, mikä on yli puolet edellisvuotta enemmän. Etenkin suurempien savuke-erien salakuljetus rahtiliikenteessä lisääntyi.

Nuuskan laiton maahantuonti romahti vuonna 2023. Tulli takavarikoi 857 kiloa nuuskaa, kun sitä edellisvuonna takavarikoitiin lähes 4 500 kiloa. Valvonta oli kattavaa, mutta salakuljetustapauksia oli aiempaa vähemmän. Nuuskatakavarikot vähenivät samanaikaisesti, kun nikotiinipussien myynti vapautui. Nuuskan salakuljettajiksi ovat jääneet vain ammattimaiset toimijat. Myös sähkösavukkeiden salakuljetus lisääntyi vuonna 2023 etenkin EU:n sisäisessä posti- ja pikarahtiliikenteessä. 

Vuonna 2023 Tulli kirjasi 97 alkoholirikosta, mikä oli selvästi enemmän kuin vuonna 2022. Alkoholia takavarikoitiin kuitenkin edellisvuosia selvästi vähemmän, 2 100 litraa. Matkustajaliikenteestä veroharkintaan siirrettiin 40 juomaerää, jotka sisälsivät yhteensä 19 290 litraa alkoholia. 

Tulli ja Verohallinto käynnistivät loppuvuodesta 2022 yhteistyöprojektin, jolla tehostettiin alkoholin verkkokaupan verovalvontaa. Marraskuusta 2022 joulukuuhun 2023 kestäneen tehovalvontajakson aikana Tulli pidätti ja varastoi kaupallisesta liikenteestä 157 alkoholierää Verohallinnon jatkoselvityksiä varten. Lähetykset sisälsivät yhteensä 414 750 litraa verkkokaupoista tilattuja alkoholijuomia. Suurimpien alkoholin verkkokauppojen tilausmäärien perusteella suomalaisten alkoholitilaukset ulkomaisista nettikaupoista vähenivät huomattavasti tehostetun valvonnan aikana.

Kirjoittaja: tulliylitarkastaja Angelika Piirainen, tulliakatemian vetäjä Cecilia Strömman

Lue lisää

Vuosi lukuina

Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2023

Tullin vastuullisuusraportti 2023: Yhteiskunnan suojaaminen

Venäjään kohdistuvat pakotteet