Millaisia olivat tullilaiset vuonna 2023?
Vuonna 2023 Tullissa työskenteli
Henkilöstön sukupuolijakauma
Naisia
47 %Miehiä
53 %Tullissa työskentelee naisia 4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin valtionhallinnossa yleensä.
Esihenkilötehtävissä
Naisia
42,6 %Miehiä
57,4 %Esihenkilötehtävissä toimivien naisten osuus oli 42,6 prosenttia, ja se on selvästi korkeampi kuin valtionhallinnossa yleisesti (27,1 prosenttia).
Henkilöstön ikärakenne
Keski-ikä
Henkilöstömme keski-ikä kasvoi hieman edellisestä vuodesta ja oli 49,1 vuotta (valtionhallinto: 45,5 vuotta). Naisten keski-ikä oli 48,6 vuotta ja miesten 49,5 vuotta. Henkilöstömme keski-ikä on noussut vuodesta 2008, jolloin se oli 43,5 vuotta.
Vuonna 2023 suurin yksittäinen ikäryhmä oli 45–54-vuotiaat, joita oli henkilöstöstämme 34 prosenttia. Vähintään 45-vuotiaita oli henkilöstöstämme 68 prosenttia (valtionhallinto: 53 prosenttia), ja vähintään 60-vuotiaita oli 15 prosenttia (valtionhallinto: 12 prosenttia).
Henkilöstön virkaikärakenne
Tullissa vähintään 10 vuotta
Henkilöstömme virkasuhteet ovat tyypillisesti hyvin pitkäkestoisia. Suurin osa henkilöstöstä, 69 prosenttia, oli työskennellyt Tullissa vähintään 10 vuotta. Lähes puolet henkilöstöstämme oli ollut palveluksessamme vähintään 20 vuotta, ja vain reilu neljännes oli ollut palveluksessa alle viisi vuotta.
Henkilöstön koulutusrakenne
Ylempi korkeakoulu- tai tutkijakoulutusasteen tutkinto
Valtionhallinnon yleiseen koulutusrakenteeseen verrattuna henkilöstössämme on suhteellisesti enemmän keskiasteen tutkinnon suorittaneita ja toisaalta vähemmän ylemmän korkeakoulu- ja tutkijakoulutusasteen suorittaneita. Henkilöstöstämme 20 prosenttia (2022: 19 prosenttia) oli suorittanut ylemmän korkeakoulu- tai tutkijakoulutusasteen tutkinnon (valtionhallinto: 38 prosenttia). Suuri ero valtionhallinnon koulutusasteeseen selittyy sillä, että esimerkiksi suuri osa ministeriöiden henkilöstöstä on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon.
Palvelussuhteen luonne
Virkasuhteessa
93 %Määräaikaisessa palvelussuhteessa
7 %Pääosa henkilöstöstämme työskenteli virkasuhteessa (valtionhallinto: 91 prosenttia).
Määräaikaisessa palvelussuhteessa työskenteli 7 prosenttia henkilöstöstä (2022: 6 prosenttia). Määräaikaiset palvelussuhteet vähenivät vuodesta 2013 lähtien, mutta ovat viime vuosina olleet kasvussa. Valtionhallinnon keskiarvoon (17 prosenttia) verrattuna määräaikaisten henkilöiden osuus on Tullissa hyvin pieni.
Osa-aikaisten henkilöiden osuus henkilöstöstä oli 4 prosenttia (2022: 4 prosenttia), mikä on samaa tasoa kuin valtionhallinnossa yleensä. Osa-aikatyötä tekevistä naisia oli 56 prosenttia (valtionhallinto: 72 prosenttia). Naisten suurta osuutta osa-aikatyössä selittää esimerkiksi se, että he hyödyntävät enemmän lastenhoitoon liittyviä työaikajärjestelyjä ja osa-aikaeläkettä.
Henkilöstön jakauma osastoittain
-
Tulliselvitys- ja tullivalvontatehtävät toimipaikkaosastolla
36 % -
Rikostorjunnan, yritystarkastuksen ja tullivalvonnan tehtävät valvontaosastolla
26 % -
Tulliselvityksen, ulkomaankaupan tilastoinnin ja asiakashallinnan sekä veronkannon tehtävät ulkomaankauppa- ja verotusosastolla
18 % -
Erilaisissa tukitehtävissä hallinto-osastolla
16 %joista tietohallinnon tehtävissä lähes
50 % -
Erilaisissa tutkimus- ja laboratoriotehtävissä Tullilaboratoriossa
3 %
Kirjoittaja: taloussuunnittelija Erno Alho