Hyppää sisältöön

SAD-lomakkeen käyttö päättyy – anna jatkossa tuonnin kaksivaiheiset tulli-ilmoitukset ja erityismenettelyiden tulli-ilmoitukset sähköisesti

Julkaisuajankohta 12.9.2022 8.09
Tiedote

Tuonnin erityismenettelyjen ilmoitukset ja yksinkertaistetut tulli-ilmoitukset on annettava sähköisesti 5.11.2022 alkaen. Tämän jälkeen tullitoimipaikat eivät käsittele manuaalisia, SAD-lomakkeella tai rahtikirjalla annettuja ilmoituksia.

Erityismenettelyt

Seuraavat erityismenettelyjen ilmoitukset on annettava jatkossa Tulliselvityspalvelussa tai sanomilla:

  • sisäisen jalostuksen ilmoitukset (tullimenettely 51)
  • tietyn käyttötarkoituksen ilmoitukset (uusi tullimenettelykoodi on 44)
  • väliaikaisen maahantuonnin ilmoitukset (tullimenettely 53), kun ilmoitusta ei voida antaa suullisesti tai tulli-ilmoituksen antamisena pidettävällä toimella
  • vastaavista tavaroista ulkoisessa jalostusmenettelyssä saatujen jalostettujen tuotteiden tuonti ennen niiden tavaroiden vientiä, jotka ne korvaavat (tullimenettely 46)
  • korvaavien tuotteiden samanaikainen luovutus kulutukseen ja vapaaseen liikkeeseen ulkoisessa jalostusmenettelyssä ennen väliaikaisesti vietävien viallisten tavaroiden vientiä (tullimenettely 48).

Yksinkertaistetut kaksivaiheiset tulli-ilmoitukset

Jatkossa Tulliselvityspalvelussa voi antaa myös yksinkertaistettuja kaksivaiheisia ilmoituksia, kuten jaksotullauksen ilmoituksia sekä kaksivaiheisia kiintiötullauksen ilmoituksia. Kaikkiin yksinkertaistettuihin ilmoituksiin on annettava lisäksi täydentävä tulli-ilmoitus sähköisesti määräaikaan mennessä.

Jaksotullauksissa rahtikirjojen vastaanottaminen Tullissa päättyy, ja jokaisesta tuonnista pitää tehdä oma sähköinen yksinkertaistettu ilmoitus Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla. Jakson aloittavaa ilmoitusta ei jatkossa enää anneta.

Käteisasiakas ei voi maksaa yksittäisvakuutta tullitoimipaikassa

Yksittäisvakuus asetetaan ja maksetaan Tulliselvityspalvelussa. Käteisasiakas ei siis voi enää maksaa yksittäisvakuutta tullitoimipaikassa. Tulli voi vaatia yksittäisvakuuden esimerkiksi, jos käytetään erityismenettelyä, tavaroille myönnetään siirtolupa tai tavaroita haetaan kriittiseen kiintiöön.

SAD-lomake jää käyttöön tiettyihin tilanteisiin

Jatkossa SAD-lomaketta voi yhä käyttää seuraavissa tilanteissa:

  • Matkustaja kuljettaa mukanaan kaupallista tavaraa ja antaa tavaroista tulli-ilmoituksen SAD-lomakkeella tai henkilöasiakkaan tullilomakkeella 1143s.
  • Palvelussa on käyttökatko, jonka aikana voi käyttää varamenettelynä SAD-lomaketta.

Varaudu Tulliselvityspalvelun käyttöön ajoissa

Varmista ajoissa, että yritykselläsi on kaikki tarvittava Tulliselvityspalvelun käyttöön.

Tulliselvityspalveluun tunnistaudutaan Suomi.fi-tunnuksilla. Jos yrityksen toimitusjohtaja ei itse käytä Tulliselvityspalvelua, hänen on annettava ilmoituksia antavalle henkilölle valtuus ”Tulliselvittäminen”. Lue lisää tunnistautumisesta ja valtuutuksista.

Yritys tarvitsee Tulliselvityspalvelussa tulli-ilmoittamiseen EORI-numeron. Hae EORI-numeroa ajoissa.

Lue lisää aiheesta:

Aiemmat asiakastiedotteet

Tutustu koodimuutoksiin

Lisätietoja:

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet