Hyppää sisältöön

Näin tunnistaudut ja valtuutat

Voit tunnistautua Tullin asiointipalveluihin verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Siirryt Suomi.fi -tunnistautumiseen automaattisesti valitsemastasi Tullin asiointipalvelusta. 

Tunnistautuneena saat useimmiten hoidettua asiasi ilman käyntiä tullitoimipaikassa. Lisäksi voit käyttää aiempia ilmoituksiasi uusien ilmoitusten pohjina ja pystyt selaamaan niitä palvelussa rajoitetusti määrätyn ajan. Passituksen netti-ilmoittaja joutuu kuitenkin aina asioimaan tullitoimipaikassa passitusta aloittaessaan.

Yrityksen tulliasiointia hoitavat henkilöt on myös valtuutettava tulliasiointiin Suomi.fi-valtuuspalvelussa. Valtuutuksen tekee yrityksen toimitusjohtaja tai muu henkilö, jolla on yrityksessä nimenkirjoitusoikeus. 

Ketkä eivät voi vielä käyttää Suomi.fi-tunnistusta ja -valtuuksia Tullin asiointipalveluissa?

1. Yritykset ja yhteisöt, joilla ei ole merkittynä edustamiseen oikeutettuja henkilöitä kaupparekisteriin, yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) tai yhdistysrekisteriin 

Tällaisia yrityksiä tai yhteisöjä ovat mm:

  • avoimet yhtiöt (ay) ja kommandiittiyhtiöt (ky), joilla ei ole kaupparekisteriin merkittynä toimitusjohtajaa, toimitusjohtajan sijaista tai yksin edustamiseen oikeutettuja henkilöitä
  • yhdistykset, joilla ei ole yhdistysrekisteriin merkittynä yksin edustamiseen oikeutettuja henkilöitä
  • yhteisöt kuten kunnat, seurakunnat, oppilaitokset, säätiöt, elinkeinoyhtymät, kuolinpesät ja julkiset viranomaiset, joilla ei ole rekisteriin merkittyjä edustajia
  • ulkomaiset yritykset, joilla ei ole kaupparekisteriin merkittyjä edustajia.

Ne voivat käyttää Digi- ja väestötietoviraston virkailijavaltuuttamispalvelua valtuuden rekisteröintiin ja omatoimiseen valtuuttamiseen. Valtuuden rekisteröinnin saa vireille lähettämällä valtuushakemuksen liitteineen virkailijavaltuuttamispalveluun.

2. Henkilöt, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta

Yrityksissä työskentelevät ulkomaalaiset henkilöt voivat asioida osassa Tullin asiointipalveluita Finnish Authenticator -sovelluksen avulla. Lue lisää sivulta Suomi.fi-tunnistus ulkomaalaisille.

Henkilöasiakkaan tunnistautuminen ja valtuuttaminen

Tunnistautuneena voit asiointipalveluissamme

  • tullata lähetyksesi ja maksaa maahantuontiverot
  • antaa viennin ilmoituksia
  • tehdä passitusilmoituksia
  • toimittaa liitteitä vienti-ilmoituksiin
  • tehdä tullivarastoinnin ilmoituksia.

Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, voit tunnistautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Lisätietoa Suomi.fi-tunnistautumisesta

Jos tunnistautuneena asioiminen ei ole sinulle mahdollista, voit asioida kanssamme vaihtoehtoisilla tavoilla tai käyttää edustajaa, esimerkiksi huolintayritystä tai Postia. Tullausta ei voi hoitaa puhelimitse tai sähköpostitse.

EU-kansalaisen tunnistautuminen

EU-kansalaisen eIDAS-tunnistus ei ole vielä käytössä Tullin asiointipalveluissa. Voit kuitenkin asioida kanssamme vaihtoehtoisilla tavoilla.

Henkilöasiakkaan valtuuttaminen

Lähetyksen voi tullata Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa myös toisen henkilön puolesta. Voit antaa valtuuden eli luvan toiselle henkilölle tehdä tullauksen puolestasi. Vastaavasti toinen henkilö voi valtuuttaa sinut tullaamaan paketin hänen puolestaan.

Lue lisää: Asiointi toisen puolesta Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa


Lisää aiheesta