Hyppää sisältöön

Ilmoita edeltävän asiakirjan tieto oikein tulli-ilmoituksella

Julkaisuajankohta 24.11.2022 9.00
Tiedote

Tulli-ilmoituksella pitää ilmoittaa edeltävän asiakirjan tieto. Tiedon ilmoittaminen vaaditaan kaikilla seuraavilla tulli-ilmoituksilla ‒ kuten tuonnin ja tullivarastoinnin tulli-ilmoituksilla, passituksen tulli-ilmoituksilla ja poistumisen tulli-ilmoituksilla ‒ jos tavaraa viedään pois väliaikaisesta varastosta.

Jos edeltävä asiakirja on komission järjestelmään annettu saapumisen yleisilmoitus tai Suomen tullille Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla annettu väliaikaisen varastoinnin ilmoitus, edeltävän asiakirjan tiedot muodostuvat seuraavasti:

  • MRN-viitenumero
    • väliaikaisen varastoinnin ilmoitus muotoa ”22FIEnnnnnnnnnnnUn”
    • uusimuotoinen saapumisen yleisilmoitus (EU:n CR-järjestelmä) muotoa ”22XXnnnnnnnnnnnnTn”
  • alatason kuljetusasiakirjan viitenumero
  • tavaraerän numero.

Muodostuva viite voi olla esimerkiksi ”22FIE43300041250U9 / 321687 / 1,2”.

Kuljetusasiakirjan viite on uusi tieto passituksen, jälleenviennin ja poistumisen sekä tuonnin ITU-ilmoitussanomilla. Tieto on lisätty uutena tietona helmikuussa 2020 päivitettyihin ITU- ja NCTS-sanomakuvauksiin sekä AREX-sanomakuvauksiin, joita on viimeksi päivitetty tältä osin kesäkuussa 2022.

Myös saapumisen esittämisilmoitus, joka annetaan Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla, saa oman MRN-viitenumeronsa, joka on muotoa ”22FIUnnnnnnnnnnnXn”. Tähän esittämisilmoituksen saamaan viitenumeroon ei koskaan viitata seuraavissa tulliselvityksissä. 

Ilmoita väliaikaista varastointia seuraavalla tulli-ilmoituksella edeltävän asiakirjan tieto oikein

Edeltävä ilmoitus jää Tullin järjestelmässä avoimeksi, jos tiedot ilmoitetaan väärin. Tulli seuraa avoimeksi jääneitä ilmoituksia ja pyytää niihin selvityksiä saapumisen esittämisilmoituksen antajalta tai väliaikaisen varaston pitäjältä. Kun ilmoitat edeltävän asiakirjan viitetiedot oikein, kaikki tulliselvitysketjun toimijat kuljetusliikkeistä varastonpitäjiin ja tulliselvityksen tekijöihin säästyvät aikaa vieviltä selvityksiltä.

Lisätietoa
Edeltävä asiakirja on ilmoitettava tuonti-ilmoituksella
Edeltävä asiakirja ilmoitettava passitusilmoituksella
Väliaikaisen varastoinnin päättäminen

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet