Edeltävä asiakirja ilmoitettava tuonti-ilmoituksella

Edeltävän asiakirjan numeron saat saapumisilmoituksesta. Tämä numero on ilmoitettava tuonti-ilmoituksessa.

Jos edeltävä asiakirja on unionin ulkoinen passitus:

 1. Ilmoita edeltäväksi asiakirjaksi koodi 701 (Sähköinen passitus) ja edeltävän asiakirjan numeroksi passituksen MRN-numero.
 2. Ilmoita tavaraerän liiteasiakirjana jokaiselle tavaraerälle liiteasiakirjakoodi 701, passituksen MRN-numero ja päivämäärä.
 3. Yhdellä tulli-ilmoituksella voi ilmoittaa ainoastaan yhden passituksen MRN-numeron.

Jos edeltävä asiakirja on (saapumisen) yleisilmoitus:

 1. Ilmoita edeltäväksi asiakirjaksi koodi 702 (Sähköinen yleisilmoitus AREX) ja edeltävän asiakirjan numeroksi AREX:n MRN-numero.
 2. Ilmoita tavaraerän liiteasiakirjana jokaiselle tavaraerälle liiteasiakirjakoodi 702, AREX:n MRN-numero ja päivämäärä.
 3. Ilmoita tavaraerän lisätietona jokaiselle tavaraerälle AREXin MRN:n tavaraeränumero. Voit ilmoittaa yhdelle tavaraerälle useita MRN-numeroita ja/ tai AREX-tavaraeränumeroita (enintään 99).

Jos edeltävä asiakirja on UTU-varastoonpano:

 1. Ilmoita edeltäväksi asiakirjaksi koodi 632 (varastoonpano) ja edeltävän asiakirjan numeroksi UTU-tullivarastoinnin MRN-numero.
 2. Ilmoita tavaraerän liiteasiakirjana jokaiselle tavaraerälle liiteasiakirjakoodi 632, UTU-tullivarastoinnin MRN-numero ja päivämäärä.
 3. Ilmoita tavaraerän lisätietona jokaiselle tavaraerälle UTU-tullivarastoinnin MRN:n tavaraeränumero. Voit ilmoittaa yhdelle tavaraerälle useita MRN-numeroita ja/tai UTU-tavaraeränumeroita (enintään 10).

Huomioi nämä

Jos Passitusilmoitus- tai Turvatietoilmoitus (AREX) -palvelussa on käyttökatkon vuoksi annettu varamenettelylupa ja passitus- tai yleisilmoitus on annettu paperilla:

 • ilmoita edeltävänä asiakirjana 788 ja
 • asiakirjan numerona MRN-numero ja erän numero, jos se on tiedossa, tai tulopäivä tai muu varamenettelyasiakirjan numero.

Tällöin tavaraerälle ei tarvitse ilmoittaa liiteasiakirjatietona mitään MRN-numeron tilalla.

Katso: Varamenettelyohjeet


Tullin järjestelmä tarkastaa, että Passitus- tai Turvatietoilmoituspalvelusta (AREX) löytyy ilmoitus annetulla MRN-numerolla ja että se on hyväksytyssä tilassa.

Jos edeltävän asiakirjan tila tulli-ilmoituksessa on väärä, sanomailmoittaja saa virheilmoituksen ”edeltävän asiakirjan tila on väärä”, ja Tuonti-ilmoituspalvelu antaa virheilmoituksen ilmoitusvaiheessa. Virheilmoitus tarkoittaa sitä, että ilmoitus ei ole Passitus- tai Turvatietoilmoituspalvelussa tuontitullauksen kannalta hyväksytyssä tilassa. Jos saat virheilmoituksen, ota yhteys kuljetusliikkeeseen ja pyydä heitä ilmoittamaan, kun ilmoitus on hyväksytyssä tilassa.

Jos saat virheilmoituksen ”virheellinen MRN”, se tarkoittaa, ettei MRN-numeroa löydy Passitus- tai Turvatietoilmoituspalvelusta. MRN-numero pitää korjata oikeaksi ja lähettää korjattu ilmoitus tulliin.

Jos ilmoitus on tuontitullauksen kannalta hyväksytyssä tilassa, voit ottaa yhteyttä Tullin sähköiseen palvelukeskukseen. Yhteystiedot: Tulli-ilmoittaminen


Jos tulli-ilmoituksessa on ilmoitettu virheellinen yleisilmoituksen, saapumisen yleisilmoituksen tai passituksen MRN-numero, tai siihen liittyvä tavaraerän numero, toimi seuraavasti:

 • Toimita korjattavat tiedot sähköpostitse Sähköiseen palvelukeskukseen spake.arex(at)tulli.fi tai spake.passitus(at)tulli.fi ja otsikoi viesti: ”Tuonnin ilmoitustietojen korjaus”
 • Kerro mitä tuonnin tulli-ilmoituksen tapahtumatunnusta (tullausnumeroa) ja sen tavaraerää korjaus koskee sekä ilmoita oikea edeltävän asiakirjan viitenumero (MRN) ja tavaraeränumero
 • Sähköinen palvelukeskus kuittaa viestin vastaanotetuksi
 • Toimita sähköposti tavaran noutajalle, jolla hän voi osoittaa korjatun tiedon väliaikaisen varaston pitäjälle
 • Väliaikaisen varaston pitäjä liittää sähköpostin alkuperäisen luovutuspäätöksen kanssa varastokirjanpitoon

                            

Ota yhteyttä

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille ma—pe 8–16.15 sähköpostitse osoitteesta [email protected]

Tullineuvonta