Edeltävä asiakirja on ilmoitettava tuonti-ilmoituksella

Tuonti-ilmoituksessa pitää ilmoittaa edeltävän asiakirjan viitenumero. Viitenumeron eli viitteen saat saapumisilmoituksesta. Se voi myös täyttyä Tulliselvityspalvelussa ilmoitukseen automaattisesti saapumisilmoituksen perusteella, jos kuljetusliike on sopinut tiedon välittämisestä Tullille.

Jos annat tuonnin tulli-ilmoituksen Tulliselvityspalvelussa, ilmoita koodeiksi seuraavat

Edeltävä asiakirja on unionin ulkoinen passitus

 1. Ilmoita tavaraerän edeltävän asiakirjan tyypiksi ”821 Ulkoinen passitus”. Passitusilmoitus voi olla tyypiltään myös ”952 TIR-carnet” tai ”820 Sisäinen passitus / sekalähetykset".
 2. Ilmoita edeltävän asiakirjan viitteeksi passituksen MRN-numero.
 3. Yhdessä tulli-ilmoituksessa voi ilmoittaa ainoastaan yhden passituksen MRN-numeron.

Edeltävä asiakirja on saapumisen yleisilmoitus

 1. Ilmoita edeltävän asiakirjan tyypiksi ”355 Saapumisen yleisilmoitus” tai ”337 Yleisilmoitus eli väliaikaisen varastoinnin ilmoitus”.
 2. Ilmoita edeltävän asiakirjan viitteeksi AREX-ilmoituksen MRN-numero.
 3. Ilmoita edeltävän asiakirjan erän numeroksi AREX-tavaraeränumero.
 4. Voit ilmoittaa yhdelle tavaraerälle useita MRN-numeroita ja AREX-tavaraeränumeroita (enintään 99). 

Edeltävä asiakirja on tullivarastoinnin ilmoitus  

 1. Ilmoita edeltävän asiakirjan tyypiksi MRN (edeltävän tullivarastoinnin sähköisen ilmoituksen MRN-numero).
 2. Ilmoita edeltävän asiakirjan viitteeksi tullivarastoinnin MRN-numero.
 3. Ilmoita edeltävän asiakirjan erän numeroksi tullivarastoinnin MRN:n tavaraeränumero.
 4. Voit ilmoittaa yhdelle tavaraerälle useita MRN-numeroita ja tavaraeränumeroita (enintään 99). 

Kun edeltävä asiakirja on manuaalisesti tehty tullivarastoinnin ilmoitus, ilmoita edeltävän asiakirjan tyypiksi ZZZ (muu edeltävä asiakirja) ja edeltävän asiakirjan viitteeksi varastoonpanonumero. Erän numeroa ei ilmoiteta.

Postilähetykset

Kun tavara saapuu postitse, saat edeltävän asiakirjan tiedot automaattisesti Tulliselvityspalvelusta, jos olet ilmoittanut saapumistunnuksen aloitusvalikossa uutta ilmoitusta täyttäessäsi. 

Sanomailmoituksessa postilähetyksistä ilmoitetaan edeltävän asiakirjan tyypiksi ”355 Saapumisen yleisilmoitus”. Viitteeksi ilmoitetaan postilähetyksestä annetun saapumisen yleisilmoituksen MRN-numero. Lisäksi on ilmoitettava saapumisen yleisilmoituksessa ilmoitettu kuljetusasiakirjan tunniste. Postilähetyksistä ei ilmoiteta edeltävän asiakirjan erän numeroa.

Jos annat ilmoituksen Yritysasiakkaan erityismenettelyjen tuontitullauspalvelussa

Edeltävä asiakirja on unionin ulkoinen passitus

 1. Ilmoita edeltäväksi asiakirjaksi koodi ”701 Sähköinen passitus” ja edeltävän asiakirjan numeroksi passituksen MRN-numero.
 2. Ilmoita jokaiselle tavaraerälle liiteasiakirjana koodi 701, passituksen MRN-numero ja päivämäärä.
 3. Yhdessä tulli-ilmoituksessa voi ilmoittaa ainoastaan yhden passituksen MRN-numeron.

Edeltävä asiakirja on saapumisen yleisilmoitus

 1. Ilmoita edeltäväksi asiakirjaksi koodi ”702 Sähköinen yleisilmoitus AREX” ja edeltävän asiakirjan numeroksi AREX-ilmoituksen MRN-numero.
 2. Ilmoita jokaiselle tavaraerälle liiteasiakirjana koodi 702, AREX-ilmoituksen MRN-numero ja päivämäärä.
 3. Ilmoita jokaiselle tavaraerälle lisätietona AREX-tavaraeränumero.
 4. Voit ilmoittaa yhdelle tavaraerälle useita MRN-numeroita ja AREX-tavaraeränumeroita (enintään 99).

Edeltävä asiakirja on tullivarastoinnin ilmoitus

 • Ilmoita koko ilmoituksen edeltävän asiakirjan koodiksi 632 ja edeltävän asiakirjan numeroksi joko UTUn viitenumero MRN tai varastoonpanonumero.
 • Ilmoita jokaiselle tavaraerälle edeltävän asiakirjan koodi 632. Jos tulli-ilmoitus on annettu Tulliselvityspalvelussa, ilmoita edeltävän asiakirjan MRN-viitenumero ja tavaraerän numero. Voit ilmoittaa yhdelle tavaraerälle useita MRN-numeroita ja tavaraeränumeroita (enintään 10).
 • Ilmoita jokaiselle tavaraerälle varastoonpanonumero. Voit ilmoittaa yhdelle tavaraerälle useita MRN-numeroita ja tavaraeränumeroita (enintään 10).

Huomioi nämä

Jos Passitusilmoituspalvelussa tai Saapumisen ja poistumisen ilmoituspalvelussa (AREX) on annettu käyttökatkon vuoksi varamenettelylupa ja passitus- tai yleisilmoitus on tehty paperilla:

 • Jos annat ilmoituksen Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla, ilmoita edeltävän asiakirjan tyypiksi ZZZ.
 • Jos annat ilmoituksen Yritysasiakkaan erityismenettelyiden tuontitullauspalvelussa tai sanomalla, ilmoita edeltävän asiakirjan tyypiksi 788.
 • asiakirjan numerona MRN-numero ja erän numero, jos se on tiedossa, tai tulopäivä tai muu varamenettelyasiakirjan numero.

Tällöin tavaraerälle ei tarvitse ilmoittaa liiteasiakirjatietona mitään MRN-numeron tilalla.

Katso: Varamenettelyohjeet


Tullin järjestelmä tarkistaa, että ilmoitus näkyy Saapumisen ja poistumisen ilmoituspalvelussa (AREX) antamallasi MRN-numerolla ja että ilmoitus on hyväksytyssä tilassa.

Jos edeltävän asiakirjan tila on tulli-ilmoituksessa väärä, saat virheilmoituksen sanomalla tai Tulliselvityspalvelussa ilmoitusta tehdessäsi. Virheilmoitus tarkoittaa sitä, että edeltävä ilmoitus ei ole tuontitullauksen kannalta hyväksytyssä tilassa. Jos saat virheilmoituksen, ota yhteys kuljetusliikkeeseen ja pyydä heitä ilmoittamaan, kun ilmoitus on hyväksytyssä tilassa. 

Jos saat virheilmoituksen siitä, ettei MRN-numeroa löydy Tullin palvelusta, tarkista antamasi MRN-numero ja lähetä korjattu ilmoitus Tullille.

Jos ilmoitus on tuontitullauksen kannalta hyväksytyssä tilassa, mutta saat silti virheilmoituksen, voit ottaa yhteyttä Tullin sähköiseen palvelukeskukseen.


Jos tulli-ilmoituksessa on ilmoitettu virheellinen yleisilmoituksen, saapumisen yleisilmoituksen tai passituksen MRN-numero, tai siihen liittyvä tavaraerän numero, toimi seuraavasti:

 • Toimita korjattavat tiedot sähköpostitse Sähköiseen palvelukeskukseen spake.arex(at)tulli.fi tai spake.passitus(at)tulli.fi ja otsikoi viesti: ”Tuonnin ilmoitustietojen korjaus”
 • Kerro mitä tuonnin tulli-ilmoituksen tapahtumatunnusta (tullausnumeroa) ja sen tavaraerää korjaus koskee sekä ilmoita oikea edeltävän asiakirjan viitenumero (MRN) ja tavaraeränumero
 • Sähköinen palvelukeskus kuittaa viestin vastaanotetuksi
 • Toimita sähköposti tavaran noutajalle, jolla hän voi osoittaa korjatun tiedon väliaikaisen varaston pitäjälle
 • Väliaikaisen varaston pitäjä liittää sähköpostin alkuperäisen luovutuspäätöksen kanssa varastokirjanpitoon

Jos annat ilmoituksen Tulliselvityspalveluun, ilmoita edeltävän asiakirjan tyypiksi ZZZ.

Jos annat ilmoituksen erityismenettelyiden tuontitullauspalveluun, ilmoita edeltävän asiakirjan tyypiksi 788. 

Ilmoita varamenettelyasiakirjan numero. Varamenettelyasiakirjan tavaraeränumeroa ei ilmoiteta.

Lue ohjeet varamenettelyn käytöstä.