Hyppää sisältöön

Valtuutettu lähettäjä: kiinnitä sinetit kuljetusvälineeseen ja ilmoita sinettitieto oikein passitusilmoituksella

Julkaisuajankohta 29.8.2023 14.49
Tiedote

Tullin valvonnassa on havaittu viime aikoina puutteita kuljetusvälineiden sinetöinnissä. Sinetin oikein kiinnittämisestä on vastuussa valtuutettu lähettäjä, jolla on lupa kiinnittää itse Tullin hyväksymä erityismallinen sinetti.

Näin ilmoitat sinettitiedon

Passitusilmoituksella on ilmoitettava luvanhaltijan erityismallisessa sinetissä oleva koko tunniste eli luvanhaltijan EORI-numero sekä sinetin yksilöivä tunnistenumero. ”Sinettitieto”-kohdassa voi ilmoittaa passitusilmoituksella vain valtuutetun lähettäjän omia luvanmukaisia sinettejä. Muita kaupallisia sinettejä voi tarvittaessa ilmoittaa passitusilmoituksen ”lisätietoja”-kohdassa. 

Valtuutetun lähettäjän on käytettävä aina ensisijaisesti sinetöintiä tavaroiden tunnistamisen varmistamiseksi. Jos passitusmenettelyssä kuljetettavia tavaroita on vähän tai ne ovat koon tai luonteensa puolesta helposti tunnistettavia, sinetöinnistä voi luopua. Tällöin sinetöinti korvataan antamalla riittävän tarkka ja yksityiskohtainen tavarankuvaus, jotta tavarat voi tunnistaa helposti. Tavarankuvaus ja niihin liittyvät merkit ja numeroinnit ilmoitetaan passitusilmoituksella. Kuvaukseen kuuluvat tavaroiden määrä, luonne ja sarjanumeron kaltaiset erityispiirteet. Sinetöinti ei poista velvoitetta yksityiskohtaisen tavarankuvauksen ilmoittamiseen.

Varmista, että lastitilat ovat sinetöintiin sopivia

Tarkasta ennen kuljetusvälineen sinetöintiä, että lastitilaan ei pääse sinettiä murtamatta. Lastitilan on oltava sellainen, että saranoita tai muita elementtejä ei voida irrottaa jälkiä jättämättä. Esimerkiksi popniittejä ei voi käyttää lastitilan rakenteissa. Varmista, että pressukatoksellisten lastitilojen kulmahihnat on kiinnitetty ommellen ja vaijerit kulkevat riittävän tiheässä lenkkien läpi, jotta lastitilaan ei tule aukkoja.

Kuljetusvälineet ovat lastitilojen sinetöintiin soveltuvia, jos:

  • ne voidaan sinetöidä yksinkertaisesti ja tehokkaasti
  • niiden rakenne on sellainen, ettei tavaroita voida siirtää niistä näkyviä jälkiä jättämättä tai sinettiä murtamatta
  • ne eivät sisällä tilaa, johon tavaroita voidaan kätkeä
  • ne voidaan helposti tullitarkastaa.

Kuljettajan on huolehdittava siitä, että sinetti säilyy ehjänä matkan ajan. Jos sinetti on rikottu, kuljettajan on otettava yhteys Tulliin tai poliisiin, joka voi myös vahvistaa tapahtuman saateasiakirjan kohtaan 56. Katso tarkemmat ohjeet sivulta Matkanaikaiset tapahtumat.

Luvan haltijan tai hänen edustajansa on kiinnitettävä sinetit lastitilaan tai tavaroihin viimeistään silloin, kun tavarat on luovutettu passitusmenettelyyn.

Lisää tietoa: yritysneuvonta(at)tulli.fi
Miten yksinkertaistan passitusta? - Tulli

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet