Hyppää sisältöön

Tuonnin tulli-ilmoitukset vapaaseen liikkeeseen luovutettavasta tavarasta ja kansalliset verorajailmoitukset annetaan Tulliselvityspalvelussa

19.4.2021 10.43
Tiedote

Yritysten antamat tuonnin tulli-ilmoitukset tavaran luovuttamisesta vapaaseen liikkeeseen ovat uudistuneet. Lisäksi uudistetaan kansalliset verorajailmoitukset eli tulli-ilmoitukset Ahvenanmaan ja muun Suomen välillä kuljetettavista tavaroista. Uudistetut ilmoitukset annetaan joko sanoma-asiointina tai uudessa 19.4.2021 avatussa Tulliselvityspalvelussa. Tulliselvityspalveluun pääsee kirjautumaan Tullin verkkosivujen kautta Suomi.fi-tunnisteilla valtuudella ”Tulliselvittäminen”. Sähköinen ilmoittaminen edellyttää, että tuojalla ja edustajalla on EORI-numero. 

Tulliselvityspalveluun annetaan tuonnin tulli-ilmoitukset tavaroista, joille pyydetään tullimenettelyä koodilla 40, 01, 07, 42, 45, 61, 63 tai 68. Kansallisissa verorajailmoituksissa käytettävät koodit ovat 40 ja 61. Tullimenettelykoodi 49 poistuu käytöstä, ja sen sijaan jatkossa käytetään tullimenettelykoodia 40. Tietyn käyttötarkoituksen ilmoitukset eivät kuitenkaan muutu, vaikka niissä käytetään tullimenettelykoodia 40. Ilmoitukset tariffikiintiöistä tai puuttuvan tiedon luvista annetaan uuteen Tulliselvityspalveluun yksivaiheisella vakiomuotoisella tulli-ilmoituksella.

Vanhat ilmoitukset Yritysasiakkaan erityismenettelyjen tuontitullauspalvelussa

Ennen 19.4.2021 annetut tuonnin tulli-ilmoitukset ovat Yritysasiakkaan erityismenettelyjen tuontitullauspalvelussa (ITU), ja keskeneräiset ilmoitukset käsitellään loppuun tätä kautta. Palvelussa annetaan jatkossakin sisäisen jalostuksen, loppukäytön ja väliaikaisen maahantuonnin ilmoitukset. 

Tuonnin sanoma-asiakkaiden on siirryttävä antamaan uudistettuja ilmoituksia viimeistään 31.5.2021. 

Lisätietoja: UCC(at)tulli.fi 
Asiakastiedote: Uudistuneet tuonnin tulli-ilmoitukset otetaan käyttöön 19.4.2021 (12.4.2021)

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet