Hyppää sisältöön

Sanoma-asiakas: nopeuta tuonti-ilmoituksen käsittelyä lähettämällä liite etukäteen ja lähetä se sanomalla

Julkaisuajankohta 15.10.2021 10.00
Tiedote

Voit nopeuttaa tuonnin tulli-ilmoitusten käsittelyaikaa Tullissa, kun lähetät tarvittavan liitteen Tullille heti ilmoituksesi hyväksymisen jälkeen. Näin saat tuontikuljetuksesi nopeammin liikkeelle. Sanoma-asiakas lähettää liitteen erillisellä sanomalla, jossa viitataan tuonti-ilmoituksen MRN-viitenumeroon.

Lähetä liite jo ennen kuin Tulli pyytää sitä

Voit lähettää liitteen ilman Tullin pyyntöä, jos tiedät tai oletat, että Tulli pyytää sinua lähettämään liiteasiakirjan ilmoituksen tueksi.

Sanoma-asiakkaat toimittavat liitteet ilmoituksiin sanomilla. Voit lähettää liitteet aikaisintaan silloin, kun olet saanut Tullilta hyväksynnän antamastasi ilmoituksesta tai tiedonannosta, eli kun olet saanut Tullilta ilmoitukseesi MRN-viitenumeron. Ennakkoon annetun ilmoituksen liitteet voit lähettää, kun olet saanut tiedon siitä, että Tulli on rekisteröinyt ilmoituksen.

Kun lähetät Tullille omasta aloitteestasi liitetiedoston, se lähtee Tullille liitesanomana (”Attachment Request”), jossa ilmoitat tulli-ilmoituksen MRN-viitenumeron. Tällä sanomalla otat myös kantaa siihen, lähetetäänkö liite Tullin pyynnöstä vai ei. Tulli antaa liiteasiakirjalle CD-alkuisen viitenumeron. Älä lähetä Tullille  "Vapaamuotoinen yhteydenottopyyntö" -sanomaa, ellei Tulli erikseen näin ohjeista. 

Jos Tulli pyytää sanoma-asiakkaalta erikseen liiteasiakirjoja, saat lisäselvityspyynnön ilmoituksen hyväksynnän jälkeen. Lähetä ensin pyydetyt liitteet sanomalla ja vastaa sitten Tullin lisäselvityspyyntöön sanomalla ”Vastaus lisäselvityspyyntöön”. Ilmoita tällä vastaussanomalla myös liitteen viite eli CD-alkuinen viitenumero.

Älä lähetä liitettä sähköpostilla

Tullin uuteen tulliselvitysjärjestelmään annettujen tuonnin tai tullivarastoinnin tulli-ilmoituksen liitteitä ei voi enää toimittaa sähköpostilla. Liitteet pitää toimittaa sanomalla tai asiointipalvelussa.

Liitetiedostoa ei kannata lähettää sähköpostilla varmuuden vuoksi uudestaan, sillä tämä ei nopeuta ilmoituksen käsittelyä. Useaan kertaan lähetetyt samat liitteet sekä tiedustelut yksittäisen ilmoituksen tilasta vievät aikaa ja ruuhkauttavat Tullin sähköistä palvelukeskusta, jolloin ilmoitusten käsittely hidastuu.

Liitteen lähetys Tulliselvityspalvelussa

Kun annat tuonnin ja tullivarastoinnin ilmoituksia Tulliselvityspalvelussa, voit lisätä liitteet ilmoituksiin samassa palvelussa. Jos Tulli pyytää sinulta liiteasiakirjoja lisäselvityspyynnöllä, lataa pyydetyt liitteet suoraan lisäselvityksen vastaukselle.

Lisätietoa:

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet