Hyppää sisältöön

Paneurooppa–Välimerialueen rinnakkaisten alkuperäsääntöjen ja kumulaatioverkoston soveltamiseen yhtä maata koskeva muutos

Julkaisuajankohta 18.1.2024 15.57
Tiedote

EU:n ja Paneurooppa–Välimerialueen (PEM) sopimusosapuolten välillä on ollut mahdollisuus soveltaa alkuperän siirtymäsääntöjä 1.9.2021 alkaen, mutta sääntöjä ei vielä ole otettu käyttöön kaikissa PEM-kumulaatioverkoston maissa. Uudet alkuperäsäännöt otetaan käyttöön kaikissa PEM-kumulaatioverkoston maissa 1.1.2025 alkaen. Kahta sääntöperustaa sovelletaan rinnakkain siis vielä vuoden 2024 ajan.  

EU:n sekä Bosnia ja Hertsegovinan vakautus- ja assosiaationeuvoston päätöksestä N:o 1/2023 ilmenee, että Bosnia ja Hertsegovina on hyväksynyt PEM-alueen siirtymäsäännöt. EU:n sekä Bosnia ja Hertsegovinan vakautus- ja assosiaatiosopimusta on päivitetty, jotta osapuolet voivat soveltaa siirtymäsääntöjä ja sen mukaista kumulaatiota keskinäisessä kaupassaan. Bosnia ja Hertsegovina voi siis nyt soveltaa siirtymäsääntöjen diagonaalista kumulaatiota myös EU-maiden kanssa. 

Siirtymäsääntöjen ja sen mukaisen kumulaation soveltaminen ei ole vielä mahdollista seuraavissa maissa: Egypti, Israel, Libanon, Tunisia, Turkki, Algeria ja Marokko. 

Lisätietoja:
Tullin asiakastiedote uusien alkuperäsääntöjen ottamisesta täysmääräiseen käyttöön: Paneurooppa-Välimerialueen yleissopimuksen uudet alkuperäsäännöt käyttöön täysimääräisesti 1.1.2025 (asiakastiedote 15.12.2023) 

Tullin asiakastiedote siirtymäsääntöjen laajentumisesta: Paneurooppa–Välimerialueen rinnakkaisten alkuperäsääntöjen kumulaatioverkosto laajenee (asiakastiedote 16.2.2023)

Tullin asiakastiedote siirtymäsääntöjen kumulaatioverkoston laajentumisesta: Uusia maita mukaan Paneurooppa–Välimerialueen rinnakkaisiin alkuperäsääntöihin ja kumulaatioverkostoon (asiakastiedote 6.6.2022)

Tullin asiakastiedote siirtymäsääntöjen soveltamisesta: Paneurooppa–Välimerialueen uudet rinnakkaiset alkuperäsäännöt (asiakastiedote 27.8.2021)

yritysneuvonta(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Etuuskohtelutiedotteet