Hyppää sisältöön

Muutoksia Ahvenanmaan verorajailmoituksiin vuoden 2022 lopulla

Julkaisuajankohta 28.10.2022 11.58
Tiedote

Tuonnin tulli-ilmoitukset uudistuvat vuoden lopussa, ja myös Ahvenanmaan tulli-ilmoittaminen muuttuu. Tulli on julkaissut kaksi uutta määräystä: määräyksen 9/2022 unionitavaran tuonnista Ahvenanmaalle toisesta EU-maasta sekä määräyksen 10/2022 unionitavaroiden tulliselvitysmuodollisuuksista Ahvenanmaan maakunnan ja muun Suomen välisissä tavarakuljetuksissa. Muutokset tulevat voimaan 5.11.2022, ja siirtymäaika uusiin menettelyihin kestää vuoden 2022 loppuun. 

Tavaran esittäminen Tullille

Jatkossa esittämisilmoitus pitää antaa sähköisesti Tulliselvityspalveluun tai sanomalla. Jos olet sanomailmoittaja, käytä saapumisen esittämisilmoitusta. Rahtikirjaa tai muuta vastaavaa asiakirjaa ei voi enää käyttää esittämisilmoituksena. Tulli ei siis luovuta tavaraa rahtikirjalla tai vastaavalla asiakirjalla eikä anna asiakirjalle tulonumeroa. Myös Tullin erityisen sähköisen ilmoitusmenetelmän käyttö Ahvenanmaan ja muun Suomen välisessä liikenteessä loppuu.

Kuljetusliikkeen on annettava esittämisilmoitus, jos sille ei ole toimitettu tietoa siitä, että tavaralähetyksestä on tehty verorajailmoitus tai tulli-ilmoitus. Esittämisilmoitus on annettava aina, kun 

  • tuoja aikoo antaa verorajailmoituksen kausi-ilmoituksena 
  • Ahvenanmaan ja muun Suomen välisessä tavaraliikenteessä käytetään verorajanumeroa ja yhteenvetoilmoituksen. 

Voit antaa esittämisilmoituksen jo ennakkoon, mutta anna se viimeistään tavaran saavuttua verorajan yli hyväksyttyyn esittämispaikkaan. Esittämispaikka voi olla joko kuljetuksen lähtö- tai määräpaikassa oleva satama, lentokenttä, postiterminaali, saaristolauttaliikenteen satama ja laituri tai muu Tullin osoittama paikka.

Kuljetusliike voi kuljettaa tavaran esittämispaikasta vastaanottajalle 30 minuutin kuluttua esittämisilmoituksen antamisesta, ellei Tulli ole ilmoittanut tarkastuksesta.

Postilähetysten esittämiseen ei tule muutoksia. Postioperaattori pitää edelleen kirjanpitoa Tullia varten. 

Muutokset kansallisessa verorajailmoittamisessa

Laskutettu kokonaissumma muuttuu pakolliseksi tiedoksi kaikissa kansallisissa verorajailmoituksissa. 

Kansallisen verorajailmoitus on annettava myös, kun tavaraa lähetetään sisäiseen jalostukseen, esimerkiksi korjattavaksi, tai kun tavaraa tuodaan väliaikaisesti verorajan yli. Ilmoitus annetaan sähköisesti Tulliselvityspalveluun tai sanomalla. Tulli ei ota enää jatkossa vastaan paperilomakkeita, kuten lomaketta 658 tai SAD-lomaketta.

Muualta Suomesta tai toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle sähköverkossa tuotava sähkö ilmoitetaan jaksoittain. Kalenterikuukauden aikana tuotu sähkö on ilmoitettava kymmenen päivän kuluessa tuontikuukauden päättymisestä.

Muutokset verorajailmoittamisessa, kun tavaraa tuodaan toisesta EU-maasta

Arvonlisäverorekisteröity tuoja saa käyttää jatkossa kaksivaiheista kausi-ilmoitusmenettelyä. Tämä tarkoittaa sitä, että tuoja tekee saapumishetkellä kirjanpitomerkinnän ja lähettää Tullille kausi-ilmoituksen viimeistään seuraavan kalenterikuukauden lopussa. Nykyinen 10 päivän määräaika pidentyy jopa 60 päivään.

Toisesta EU-maasta tuotavasta tavarasta voi antaa jatkossa verorajailmoituksen myös ennakolta, enintään 30 päivää ennen saapumista. Jos annat ilmoituksen ennakolta, tavarasta on lisäksi annettava tavaran saapuessa esittämisilmoitus.

Kun tavaraa tuodaan erityismenettelyyn eli sisäiseen jalostukseen, esimerkiksi korjattavaksi, tai väliaikaisesti maahantuotavaksi, tulli-ilmoitus on annettava 5.11.2022 alkaen Tulliselvityspalveluun tai sanomalla. Yritysasiakkaan erityismenettelyjen ilmoituspalvelua (ITU) ei voi enää käyttää. Erityismenettelyjen ilmoittamisessa ei ole siirtymäaikaa. Ilmoituksissa annetaan samat tiedot kuin EU:n ulkopuolisessa tuonnissa. 

Muista hakea EORI-numero

Yrityksillä on 5.11.2022 alkaen oltava EORI-numero. Se pitää olla tuojilla, edustajilla, ilmoittajilla ja kuljetusliikkeillä. Hae EORI-numeroa Tullin asiointipalvelussa.

Lisätietoja:
Ahvenanmaan tulli-ilmoituksissa muutoksia 5.11.2022 alkaen (Asiakastiedote 31.5.2022)
Tuojat ja kuljetusliikkeet tarvitsevat EORI-numeron Ahvenanmaan verorajailmoituksissa (Asiakastiedote 17.6.2022)
Ahvenanmaan ja muun Suomen välinen kansallinen verorajailmoitus sisäisessä jalostuksessa ja väliaikaisessa maahantuonnissa  (Asiakastiedote 24.8.2022)

Määräykset:
Tullin määräys 9/2022: Tullin määräys unionitavaran tuonnista Ahvenanmaalle toisesta EU-maasta
Tullin määräys 10/2022: Tullin määräys unionitavaroiden tulliselvitysmuodollisuuksista Ahvenanmaan maakunnan ja muun Suomen välisissä tavarakuljetuksissa

UCC(at)tulli.fi 

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet