Hyppää sisältöön

Maksuttomien lähetysten tuonnin tulli-ilmoittamisen ohjeistusta on tarkennettu

Julkaisuajankohta 24.6.2021 8.17
Tiedote

Tulli on tarkentanut ohjeistustaan maksuttomien lähetysten tuonnin tulli-ilmoittamisesta. Jatkossa maksulliset ja maksuttomat tavarat pitää ilmoittaa omilla ilmoituksillaan Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla. Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ne voidaan ilmoittaa samalla ilmoituksella. 

Ilmoita kauppatapahtuman luonne tuonnin tulli-ilmoituksessa koodiston CL091 mukaisesti maksuttomien tavaroiden koodeilla 29, 30 ja 99.

Ilmoita Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla maksuttomien tavaroiden arvot jokaiselle tavaraerälle seuraavasti:

  • tavaran hinta 0 ja valuutta
  • lisättävänä eränä koodilla ”1A” tavaran arvo
    • Tavaran arvo määritellään sen mukaisesti, mitä siitä saataisiin myytäessä yhteisöön. Arvo sisältää EU:n ulkopuoliset lisäkustannukset, esimerkiksi rahdin ja vakuutuksen.
  • Koodia ”1A” ei voi käyttää, jos koko lähetyksen arvo on yli 20 000 euroa. Käytä tässä tapauksessa koodia ”AK”.
  • tilastoarvo ja valuuttalaji  
    • Tilastoarvolla tarkoitetaan tavaran hintaa, jossa on huomioitu Suomen rajojen ulkopuoliset lisäkustannukset, esimerkiksi rahti ja vakuutus. Tilastoarvoon ei sisällytetä Suomessa kannettavia veroja ja maksuja. Tilastoarvo ei voi olla 0.
  • lisätiedoissa lisätietokoodi FIXXX ja syy, miksi tavara on ilmainen.

Jos Tulli huomaa virheitä maksuttomien lähetysten tuonti-ilmoituksissa, jotka on annettu Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla 19.4.2021 jälkeen, se korjaa ilmoitukset viranomaisaloitteisesti. Ilmoittajalla on kuitenkin mahdollisuus ilmaista näkökantansa asiaan (UTK 22. art. 6. k.).

Lisätietoa: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet