Hyppää sisältöön

CHED-tuloasiakirjojen ilmoittaminen tuonti-ilmoituksessa muuttuu syyskuussa 2023

Julkaisuajankohta 31.8.2023 8.56
Tiedote

Kaikista CHED-tuloasiakirjoista on 2.9.2023 alkaen ilmoitettava tulli-ilmoituksessa CHED-tuloasiakirjan numeron lisäksi CHED-tuloasiakirjassa näkyvä tavaran rivinumero. Lisäksi kasvinterveystodistuksen vaatimien tavaroiden CHED-PP-tuloasiakirja ilmoitetaan tulli-ilmoituksessa jatkossa omalla asiakirjakoodillaan.

CHED-PP-tuloasiakirjalle uusi asiakirjakoodi

Aiemmin CHED-PP-tuloasiakirja on ilmoitettu lisätietokoodilla ”FIXXX – Muu lisätieto”. 

Jatkossa ilmoita CHED-PP-tuloasiakirja asiakirjakoodilla ”C085 – Kasveja ja kasvituotteita koskeva yhteinen tuloasiakirja (CHED-PP) (sellaisena kuin se on komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2019/1715 liitteessä II olevan C jakson 2 osassa (EUVL L 261))”.

Käytä ”C085”-asiakirjakoodia myös, jos lähetys sisältää tehovalvottavaa puista pakkausmateriaalia, josta sinun on annettava CHED-PP-tuloasiakirja.

Huomioi, että tavaran tuonti voi tullinimikkeen perusteella vaatia useamman todistuksen. Ilmoita kaikki nimikkeen vaatimat asiakirjat omilla asiakirjakoodeillaan.

Ilmoita CHED-tuloasiakirjoista ja COI-tarkastussertifikaatista tavaran rivinumero

Lisäksi 2.9.2023 alkaen tulli-ilmoituksessa on ilmoitettava tuomasi tavaran rivinumero, joka näkyy CHED-tuloasiakirjassa.

Rivinumero on ilmoitettava, kun ilmoitat tulli-ilmoituksessa liiteasiakirjana CHED-A-, CHED-P-, CHED-D-, CHED-PP-tuloasiakirjan tai COI-tarkastussertifikaatin.

Näin ilmoitat CHED-tuloasiakirjan tiedot tulli-ilmoituksessa 

Kun annat ilmoituksen Tulliselvityspalvelussa:

  • Ilmoita tavaraerän tiedoissa liiteasiakirja oikealla asiakirjakoodilla. Anna sen kuvauksena tuloasiakirjalle saamasi viitenumero, joka näkyy Traces-järjestelmässä CHED-tuloasiakirjan kohdassa I.2.
  • Ilmoita ”Liiteasiakirjan lisätiedot” -kohdassa tuomasi tavaran rivinumero, joka näkyy CHED-tuloasiakirjan kohdassa I.31 (esim. ilmoita ”1”, jos tavarat ovat tuloasiakirjan ensimmäisellä rivillä).

Kun annat ilmoituksen sanomalla:

  • Ilmoita tavaraerän tiedoissa liiteasiakirja oikealla asiakirjakoodilla. Anna sen kuvauksena tuloasiakirjalle saamasi viitenumero, joka näkyy Traces-järjestelmässä CHED-tuloasiakirjan kohdassa I.2.
  • Ilmoita ”Asiakirjan rivin numero” -kohdassa tuomasi tavaran rivinumero, joka näkyy CHED-tuloasiakirjan kohdassa I.31 (esim. ilmoita ”1”, jos tavarat ovat tuloasiakirjan ensimmäisellä rivillä).

Lisätietoa
Rajoituksien, etuuksien ja polkumyyntitullien ilmoittaminen
Kasvien ja kasvituotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta (Ruokavirasto.fi)
Puutuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta (Ruokavirasto.fi) 
yritysneuvonta(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet