Elintarvikkeeksi tuotavien tuoreiden kasvisten, hedelmien ja marjojen maahantuonnissa on otettava huomioon kasvinterveydelliset sekä elintarvikkeiden tuontia koskevat vaatimukset. Tulli vastaa näiden tuotteiden kohdalla elintarviketurvallisuuden valvonnasta, EU:n tehostetusta tuontivalvonnasta ja kasvinterveyden valvonnasta. Huomioi, että yhteen tuotteeseen voi kohdistua useaa eri valvontaa. Selvitä ensin tuotteen tullinimike, sillä sen perusteella voit tarkistaa, mitä vaatimuksia tuotteen tuonnissa on.
Elintarviketurvallisuuden valvonta
Elintarviketurvallisuuden valvonnalla varmistetaan, että tuotava elintarvike ei sisällä haitallisia aineita, kuten hometoksiineja, raskasmetalleja tai kasvinsuojeluaineiden jäämiä. Näin taataan, että tuotteet ovat turvallisia asiakkaalle. Tulli valvoo maahantuotavien kasvisten ja hedelmien turvallisuutta pistokokein. Lue lisää Tullin tekemästä elintarvike- ja kulutustavaravalvonnasta.
Kasvinterveydelliset vaatimukset
Kasvinterveydellisten vaatimuksien tarkoitus on varmistaa, että tuotavissa tuotteissa ei esiintyisi kasvintuhoajia eikä kasvitauteja. Näiden leviämistä estetään kasvinterveystodistuksella ja kasvinterveystarkastuksilla. Huomioi, että tiettyjä kasveja ja kasvituotteita ei saa tuoda EU:n ulkopuolelta ollenkaan. Tarkista kasvien ja kasvituotteiden maahantuontikiellot Ruokaviraston ohjeesta.
Tuoreille kasviksille, hedelmille ja marjoille on oltava kasvinterveystodistus. Lisäksi tuotteista on annettava ennakkoon kasvinterveydellinen tuloasiakirja (CHED-PP) Traces-järjestelmään. Traces-järjestelmän käyttöä varten tarvitaan tunnukset.
Poikkeuksena ovat ananakset, kookospähkinät, durianit, banaanit ja taatelit, joita voi tuoda ilman kasvinterveystodistusta ja CHED-PP-tuloasiakirjaa.
Voit tarkistaa Fintaric-palvelussa nimikkeen mukaista rajoituksista, vaatiiko tuote kasvinterveystodistuksen (asiakirjakoodi ”5RKE – Kasvinterveystodistus”). Huomioi, että nimikkeen mukaisista rajoituksista huolimatta kasvinterveystodistusta ei kuitenkaan vaadita esimerkiksi kuivatuilta, pakastetuilta, säilötyiltä tai muuten prosessoiduilta kasviperäisiltä elintarvikkeilta.
Lue lisää kasvinterveydellisistä vaatimuksista Tullin sivuilta tai kasvinterveydellisistä vaatimuksista Ruokaviraston sivuilta.
Tehostetun tuontivalvonnan piiriin kuuluvat elintarvikkeet
Komissio on asettanut tietyt korkean riskin elintarvikkeet tehostettuun tuontivalvontaan erillisillä asetuksilla ja päätöksillä. Asetuksissa määritellään näytteenottotiheydet ja mahdolliset asiakirjavaatimukset. Lue lisää elintarvikkeiden tehostetusta tuontivalvonnasta.
Tarkista ennen tuontia, kuuluvatko tuomasi kasvikset, hedelmät ja marjat tehostettuun tuontivalvontaan. Tehostettu tuontivalvonta näkyy Fintaric-palvelussa, kun katsot nimikkeen ja alkuperämaan mukaiset rajoitukset. Fintaric-palvelun kautta pääset myös näkemään tuotetta koskevan ajantasaisen lainsäädännön. Jos tuot esimerkiksi marjoja, tuotteeseen voi kohdistua lisäksi säteilyvalvontaa. Huomioi, että et näe tätä Fintaric-palvelusta, vaan tarkista aina erikseen, kohdistuuko tuotteeseen säteilyvalvontaa asetuksesta 2020/1158.
Tehovalvonnan alaisista tuotteista pitää antaa ennakkoon tehovalvottavien tuotteiden tuloasiakirja (CHED-D) Traces-järjestelmään. Lue lisää elintarvike- ja kulutustavaravalvonnan ennakkokyselystä.
Esimerkki: Yritykseni aikoo tuoda tuoreita appelsiineja Egyptistä.
- Selvitä tuotteen nimike esimerkiksi Fintaric-palvelusta.
- Selvitä, onko tuotteella kasvinterveydellisiä vaatimuksia. Tarkista Fintaric-palvelusta nimikkeen ja alkuperämaan mukaiset ehdot. Nimikkeen mukaisissa rajoituksissa on asiakirjakoodivaatimus ”5RKE – Kasvinterveystodistus”, eli tuotteelle vaaditaan kasvinterveystodistus sekä kasvinterveydellinen tuloasiakirja (CHED-PP). Kasvinterveystodistus on oltava aina, sillä kasvinterveysvalvonnassa ei ole poikkeuksia.
- Selvitä, kohdistuuko tuotteeseen kasvinterveysvalvonnan lisäksi EU:n tehovalvontaa. Tarkista Fintaric-palvelusta nimikkeen ja alkuperämaan mukaiset ehdot. Nimikkeen mukaisissa rajoituksissa on asiakirjakoodivaatimus ”C678 – Yhteinen tuloasiakirja (CHED-D)”, eli tuote on tehovalvonnan piirissä ja sen tuonti vaatii tehovalvottavien tuotteiden tuloasiakirjan (CHED-D). Varmista vielä, kuuluuko tuote esimerkiksi asetuksen mukaiseen poikkeukseen, jolloin CHED-D-tuloasiakirjaa ei vaaditakaan (esim. jos tuotava määrä on pieni tai tavaran käyttötarkoitus sallii tuonnin ilman tuloasiakirjaa).
- Hanki tunnukset Traces-järjestelmään ja hae oikeudet CHED-PP ja CHED-D-tuloasiakirjoihin.
- Tarkista, mitä kautta tuotteet voi tuoda Suomeen. Katso hyväksytyt rajatarkastusasemat (BCP). Tarvittaessa hae varastollesi muun valvontapisteen (CP) asemaa.
- Tarkista lisäksi, onko tuotteen tuonnissa muita asiakirjavaatimuksia (esim. todistus radioaktiivisuusanalyysista tai analyysitodistus). Katso tarkemmat ohjeet tehovalvottavien tavaroiden tuonnista.
Materiaalit ja tarvikkeet, jotka ovat tai ne on tarkoitettu olemaan kosketuksissa elintarvikkeeseen, ovat niin sanottuja kontaktimateriaaleja (esim. elintarvikepakkaukset, aterimet, kattilat ja mukit). Lainsäädännöllisesti ne rinnastetaan elintarvikkeisiin, vaikka niistä puhutaan kulutustavaroina. Tällaisia tavaroita koskevat soveltuvat osat elintarvikelainsäädännöstä.
Elintarviketurvallisuus
Tulli valvoo kontaktimateriaalien turvallisuutta pistokokein. Lue lisää Tullin tekemästä elintarvike- ja kulutustavaravalvonnasta. Tuontitullauksen nopeuttamiseksi voit itse tehdä näytteenoton ennakkokyselyn, jos tuotavasta erästä on lasku ja pakkauslista. Lue lisää elintarvike- ja kulutustavaravalvonnan ennakkokyselystä.
Varaudu siihen, että sinun pitää pyydettäessä esittää näytteisiin liittyvät vaatimustenmukaisuusilmoitukset ja testiraportit. Katso lisätiedot asetuksesta elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvista materiaaleista ja tarvikkeista (EY) N:o 1935/2004.
Tehovalvonnan piiriin kuuluvat kontaktimateriaalit
Tarkista, kuuluvatko tuomasi elintarvikekontaktimateriaalit EU:n tehovalvonnan piiriin. Rajoitus näkyy Fintaric-palvelussa, kun katsot nimikkeen ja alkuperämaan mukaiset rajoitukset.
Esimerkki: Tuot melamiinimuovista valmistettuja astioita Kiinasta.
- Tarkista Fintaric-palvelusta nimikkeen ja alkuperämaan mukaiset rajoitukset. Koska tuotteeseen kohdistuu EU:n tehovalvontaa, nimikkeen kohdalla rajoituksissa on asiakirjavaatimus ”C060 – Ilmoitus on annettava kaikista lähetyksistä, jotka kuuluvat asetuksen (EU) N:o 284/2011 soveltamisalaan”. Asetus koskee Kiinasta ja Hongkongin erityishallintoalueelta peräisin olevien tai niistä lähetettyjen polyamidista tai melamiinista valmistettujen muovisten taloustavaroiden tuontia.
- Melamiinimuovista valmistettujen astioiden tuonti vaati asetuksen mukaisen vakuutuslomakkeen ja laboratorioselosteen. Laboratorioselosteesta on käytävä ilmi, ettei tuotteista vapaudu liikaa formaldehydiä. Toimita vaadittavat asiakirjat ennakkoon Tullille. Katso tarkemmat ohjeet tehovalvottavien tavaroiden tuonnista.
Kokonaan kielletyt kontaktimateriaalit
Huomioi, että esimerkiksi bambu- tai riisijauhoa tai muita hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävien muovisten elintarvikekontaktimateriaalien maahantuonti on kokonaan kiellettyä. Lue lisää kielletyistä kasvikuituja sisältävistä muovituotteista Ruokaviraston sivuilta.
Lue lisää:
- Tullin tekemä elintarvike- ja kulutustavaravalvonta
- Lisätietoa kontaktimateriaaleista Ruokaviraston sivuilla
- kooste kontaktimateriaaleja koskevasta lainsäädännöstä maa- ja metsätalousministeriön sivuilla.
Tulli kohdistaa tuoteturvallisuusvalvontaa tiettyihin kuluttajille suunnattuihin tavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esimerkiksi lelut, kosmeettiset valmisteet, metalliset korut sekä ihon kanssa kosketuksissa olevat tuotteet, kuten vaatteet tai nahkakäsineet. Valvonta kohdennetaan tuotteisiin riskiarvion perusteella, joten kaikkia tuontieriä ei tutkita. Tarkista, kuuluuko tuomasi tavara Tullin valvomiin kulutustavaroihin.
Ennen tavaroiden saapumista maahan
Voit tehdä Tullin kuluttajansuojelulle näytteenoton ennakkokyselyn kaikista Tullin tuoteturvallisuusvalvonnan piiriin kuuluvista elintarvikkeista ja kulutustavaroista. Tullin kuluttajansuojatarkastajat päättävät ennakkokyselyn perusteella maahantuotavien lähetysten näytteenotoista jo ennen tavaran saapumista ja tullimenettelyyn asettamista. Lue lisää elintarvike- ja kulutustavaravalvonnan ennakkokyselystä ja -ilmoituksesta.
Kun tavarat saapuvat maahan
Jos olet tehnyt ennakkokyselyn, ilmoita tulli-ilmoituksessa tavaraerän lisätiedoissa Tullin kuluttajansuojelun antama vastaus ennakkokyselyyn, päiväys, viite ja kuluttajasuojatarkastajan nimi. Kun teet tulli-ilmoituksen SAD-lomakkeella, ilmoita sama tieto kohdassa 44.
Jos tuontierästä ei ole tehty ennakkokyselyä ennen tulli-ilmoituksen tekoa, kuluttajansuojelun tarkastajat päättävät näytteenoton tarpeen vasta kun tulli-ilmoitus annetaan. Tämä saattaa viivästyttää tulli-ilmoituksen käsittelyä ja lähetyksen luovuttamista.
Tulli-ilmoitukseen kannattaa liittää kauppalasku ja muut asiakirjat valmiiksi.
Kun erään ei kohdisteta tarkastusta tai näytteenottoa
Jos erään ei kohdisteta tarkastusta, näytteenottoa tai muita toimenpiteitä, Tulli vahvistaa tullaukselle luovutuspäätöksen. Ilmoitta ennakkokyselyn tulos tulli-ilmoituksessa esimerkiksi seuraavasti: ”FIXXX Ei näytteitä, 1.7.2013, viite 123456, kuluttajansuojatarkastajan nimi”.
Kun erään kohdistetaan tarkastus tai näytteenotto
Muista lisäksi ilmoittaa FICON–lisätietokoodilla tieto näytteenotosta, jos olet tehnyt ennakkokyselyn. Jos ennakkokyselyyn saamasi vastaus on esimerkiksi ”näytteet otetaan”, ilmoita FICON-lisätietokoodilla ennakkokyselyyn saamasi vastauksen lisäksi siirtolupapyyntö esimerkiksi seuraavasti: ”FICON Näytteet otetaan, 1.7.2013, viite 12356, kuluttajansuojatarkastajan nimi ja siirtolupa tarkastuspaikalle”.
Nopeutat tulli-ilmoituksen käsittelyä, kun annat tulli-ilmoituksessa valmiiksi tarkastuspaikkana paikan, jonne siirtolupa voidaan antaa. Kun erään kohdistetaan fyysinen tarkastus tai näytteenotto, se voidaan tehdä tulli-ilmoituksessa ehdotetussa paikassa, jos paikka on soveltuva tarkastukseen. Lue lisää sijaintipaikan ja tarkastuspaikan ilmoittamisesta Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla.
Siirtoa tarkastuspaikalle pyydetään tulli-ilmoituksessa ja lupa siirrolle myönnetään siirtoluvalla. Siirtoluvan saaneet tavarat voidaan purkaa kuljetusvälineestä siirtoluvan mukaiseen paikkaan, mutta ne on pidettävä erillään muista tavaroista. Näytteenotto tai tarkastus toteutetaan siirtoluvassa mainittujen ohjeiden mukaisesti.
Ilmoituksen voi jakaa, jos vain osaan tavaroista kohdistuu näytteenotto ja jos Tulli on antanut luvan ilmoituksen jakamiseen. Jos tulli-ilmoitus jaetaan,
- ne tavarat, joihin ei kohdistu näytteenottoa, voidaan luovuttaa vapaaseen liikkeeseen.
- ne tavarat, joihin kohdistuu näytteenotto, voidaan siirtää tarkastuspaikalle siirtoluvalla.
Kun tarkastuksen tai tutkimuksen tulokset on saatu ja erä on hyväksytty maahantuotavaksi, Tulli vahvistaa tuontierälle luovutuspäätöksen.
Jos tarkastuksessa tai tutkimuksessa on havaittu määräystenvastaisuuksia, jotka estävät tavaroiden maahantuonnin, luovutuspäätöstä ei vahvisteta, ja toimijan on välittömästi ryhdyttävä Tullin ilmoituksen mukaisiin toimiin tavaroiden palauttamiseksi, hävittämiseksi tai kunnostamiseksi. Toimi aina Tullin antamien ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksi tavaroiden jälleenvienti takaisin myyjälle vaatii aina luvan Tullilta. Lisätietoa tavaroiden hävittämisestä kaupallisessa liikenteessä.