Hyppää sisältöön

Mitkä paketit pitää tullata?

Tullaukseen ja paketista maksettavien maahantuontiverojen määrään vaikuttavat paketin arvo ja se, mistä maasta paketti sinulle tulee. Maahantuontiveroja ovat muun muassa arvonlisävero, tullimaksu ja valmistevero, jotka maksetaan yleensä tullauksen yhteydessä.

EU:n alueelta tulevia paketteja ei tarvitse yleensä tullata. Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit täytyy tullata. Tullilaskurissa voit arvioida, kuinka paljon sinun täytyy maksaa paketistasi arvonlisäveroa ja mahdollista tullimaksua. 

Huomioi, että käytettynä ostetut tavarat täytyy tullata samaan tapaan kuin uutena ostetut tavarat ja niistä pitää maksaa myös mahdolliset maahantuontiverot. Internetistä ladattavia palveluja, kuten pelejä, ohjelmia ja musiikkia, ei tarvitse tullata eikä niistä tarvitse maksaa maahantuontiveroja. Lue lisää Verohallinnon verkkosivuilta.

Paketti tulee EU:n sisältä, kuten Saksasta tai Hollannista

Pakettia ei tarvitse yleensä tullata. Sinun ei myöskään tarvitse yleensä maksaa siitä arvonlisäveroa, tullimaksua eikä valmisteveroa. 

Kun tilaat tavaran EU:n sisältä, se saatetaan silti lähettää sinulle EU:n ulkopuolelta. Tarkista tarvittaessa suoraan myyjältä, onko tavara jo tullattu EU:n alueelle. Jos tavaraa ei ole tullattu EU:n alueelle, sinun pitää tullata paketti samalla tavalla kuin EU:n ulkopuolelta tulevat paketit.

Paketti tulee EU:n ulkopuolelta, kuten Kiinasta tai USA:sta

Paketti täytyy tullata ja siitä pitää yleensä maksaa arvonlisävero. Paketista pitää maksaa myös mahdollinen tullimaksu, jos sen arvo ilman kuljetuskustannuksia on yli 150 euroa. Huomioi, että muun muassa Iso-Britannia ja Norja eivät kuulu EU:hun.

Alkoholi- ja tupakkatuotteista, hajuvesistä ja eau de toilette -tuotteista on kuitenkin aina maksettava tullimaksu. Eräistä tuotteista, kuten alkoholijuomista, pitää maksaa myös valmistevero.

Jos tavarasi myyjällä on IOSS-tunniste, olet maksanut arvonlisäveron jo ostoksen yhteydessä, eikä arvonlisäveroa tarvitse maksaa enää tullauksen yhteydessä. 

Paketti tulee EU:n tullialueen sisältä mutta veroalueen ulkopuolelta, kuten Ahvenanmaalta tai Kanariansaarilta

Muun muassa Ahvenanmaa ja Kanariansaaret kuuluvat EU:n tullialueeseen mutta eivät EU:n veroalueeseen. Tällaiselta alueelta saapuva paketti täytyy tullata, ja siitä pitää maksaa arvonlisävero mutta ei tullimaksua. Eräistä tuotteista, kuten alkoholijuomista, pitää maksaa myös valmistevero.

Kuuluuko alue EU:n tulli- tai veroalueeseen? Tarkista asia EU:n tulli- ja veroalue -taulukosta.


Huomioi nämä

Oletko saanut tullauspyynnön kirjeestä, kortista tai lähetyksestä, jossa on esimerkiksi todistus, passi tai muu asiakirja? Näillä ei usein ole kaupallista arvoa, mutta sinun pitää kuitenkin tullata lähetys, koska lähetettäessä lähetykselle on ilmoitettu arvo.

Voit tullata lähetyksen itse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Valitse aloitussivulla, että haluat tullata ”ostetun tavaran”. Ilmoita palvelun ”Lähetyksen tiedot” -sivulla lähetykselle arvo. Yleensä asiakirjan arvo on hyvin pieni. Ilmoitettu arvo ei voi kuitenkaan olla nolla euroa. Pienin mahdollinen ilmoitettava arvo on 0,01 €. Jos et tiedä arvoa, kysy se lähettäjältä.

Ilmoita mahdolliset kuljetuskulut kohdassa ”Lähetyksen kuljetuskulut”.

Etsi ja valitse palvelun ”Tavara tiedot” -sivulla tavarahausta ”Painotuotteet” ja ilmoita tullattavan tavaran arvo. Lisää tavara tullauskoriin. Täytä muut tarvittavat tiedot. 

Jos lähetystäsi kuljettaa Posti ja maksoit tullauksesta veroa, muista maksaa myös Postin käsittelymaksu, jotta Posti toimittaa lähetyksen. Tämä ei koske Åland Postin asiakkaita.

Näin tullaat asiakirjat, jos et voi asioida sähköisesti

Jos et voi käyttää Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelua, koska sinulla esimerkiksi ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia, voit tullata asiakirjat lomakkeella Henkilöasiakkaan ilmoitus tavaran tullaamiseksi EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta (1143). Lue myös lomakkeen tarkemmat täyttöohjeet.Muualla tällä sivustolla


Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta