Hyppää sisältöön

Tuotteiden turvallisuus ja tuoteväärennökset

Verkko-ostokset EU:n ulkopuolelta

Jos teet verkko-ostoksen EU:n ulkopuolelta, tavara ei välttämättä täytä EU:n ja Suomen tuoteturvallisuusmääräyksiä. Tuotteen turvallisuus saattaa poiketa merkittävästi EU:n tuoteturvallisuusmääräyksistä, sillä tavaran valmistaja ei ole välttämättä tarkoittanut tavaraa myytäväksi EU:n alueella. Verkossa saatetaan myydä myös tuotteita, jotka on poistettu jossakin päin maailmaa markkinoilta vaarallisuuden takia.

Kuluttajan oikeudet voivat vaihdella eri EU-maiden välillä. EU:n ulkopuolisissa maissa kuluttajan oikeudet voivat poiketa suomalaisen kuluttajan oikeuksista. Myös tuoteturvallisuusvaatimukset vaihtelevat, sillä esimerkiksi EU:ssa ja Suomessa kuluttajaa suojellaan lainsäädännön avulla eri tavalla kuin esimerkiksi Aasian maissa.

Tuoteväärennökset

Matkustaja ei saa tuoda kaupallisessa tarkoituksessa maahan tuoteväärennöksiä tai muita teollis- tai tekijänoikeuksia loukkaavia tuotteita. Myös yksityishenkilön verkko-ostokset ovat EU:n tuomioistuimen mukaan kaupallista toimintaa. Myös tekijänoikeuslaki kieltää piraattituotteiden, eli esimerkiksi väärennettyjen musiikki- ja elokuvatallenteiden, maahantuonnin. 

Tuoteväärennös on tuote, joka loukkaa alkuperäisen tuotteen teollis- tai tekijänoikeutta (IPR). 

Jos tulli epäilee verkosta tilaamaasi tuotetta väärennökseksi, se voi pysäyttää ostoksesi maahantulon. Enimmäisrangaistus teollis- tai tekijänoikeusrikoksesta on kaksi vuotta vankeutta.

Tulli valvoo, ettei maahantuotavien, maastavietävien ja kauttakuljetettavien tavaroiden joukossa ole tuoteväärennöksiä tai muita teollis- tai tekijänoikeuksia loukkaavia tuotteita. Valvonnalla suojataan valtion verotuloja, kansalaisia ja yhteiskuntaa haitallisilta tuotteilta ja alkuperäisen oikeudenhaltijan taloudellisia oikeuksia.

Väärennetyt tuotteet voivat olla vaarallisia terveydelle tai yleiselle turvallisuudelle. Erityisen suuren riskin aiheuttavat lääkkeet, elintarvikkeet, ajoneuvojen varaosat ja sähkölaitteet.

Väärennettyjen tuotteiden laadusta ei ole luotettavaa, tutkittua tietoa. Esimerkiksi vaate voi syttyä palamaan tai aiheuttaa allergiaa, ja leluista voi erittyä haitallisia aineita tai irrota osia. Tuotteissa käytetyt materiaalit voivat pahimmillaan aiheuttaa syöpää. Väärennetyt ajoneuvojen varaosat voivat aiheuttaa toimintahäiriöitä ja onnettomuuksia ja väärennetty elektroniikka oikosulkuja.

Väärennetylle tuotteelle ei ole takuuta, eikä vastuunkantajaa löydy, kun tuote menee rikki tai aiheuttaa vahinkoa.

Tuoteväärennösbisneksessä liikkuu valtavia summia rahaa, jolla rahoitetaan järjestäytynyttä rikollisuutta.

Väärennökset syövät aitojen tuotteiden markkinoita. Tämän seurauksena Euroopassa menetetään arviolta 100 000 työpaikkaa vuodessa.

Tuoteväärennöksistä ei kerry verotuloja. Yhteiskunnan on kerättävä nekin varat toimintaansa muista kohteista, esimerkiksi sinun palkkatuloistasi.

Musiikkitallenteiden, tietokoneohjelmien, elokuvien ja muiden vastaavien tuotteiden piraattikopioiden myynti riistää tekijöiden työtuloja.

  • Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa yrityksen valmistamat tai tuottamat tavarat ja palvelut muiden yritysten vastaavista.
  • Mallioikeus antaa suojaa tuotteen tai sen osan ulkomuodolle. Suojan kohteena on aina konkreettinen tavara tai tällaisen osa, ja se on aina näköaistilla havaittavissa.
  • Patentti on keksijälle myönnetty yksinoikeus keksinnön ammattimaiseen hyödyntämiseen.
  • Piraattikopio on tuote, johon on luvattomasti kopioitu toisen tekijänoikeudella suojattu teos.
  • Tuoteväärennös on tuote, johon on luvattomasti liitetty toiselle kuuluva tavaramerkki tai sen jäljitelmä, tai tuote, joka luvattomasti imitoi toisen tuotteen mallioikeudella suojattua ulkomuotoa.
  • Loukkaava tuote: Tuote voi olla myös teollis- tai tekijänoikeuksia loukkaava, ilman että se on tuoteväärennös.

Tuoteväärennöksiin liittyvä valvonta perustuu asetukseen (EU) N:o 608/2013.