Hyppää sisältöön

Uusilla tulli-ilmoituksilla ilmoitettavat edeltävän asiakirjan koodit muuttuvat nelimerkkisiksi syyskuussa 2023

Julkaisuajankohta 15.6.2023 9.00 | Julkaistu suomeksi 28.6.2023 klo 11.41
Tiedote

Tuonnin tulli-ilmoituksissa sekä saapumisen esittämisilmoituksissa ja muissa saapumisen ilmoituksissa käytettävät edeltävän asiakirjan koodit uusitaan nelimerkkisiksi 2.9.2023. Myös uusilla syyskuussa käyttöön otettavilla passituksen ilmoituksilla käytetään nelimerkkisiä edeltävän asiakirjan koodeja. Muutos ei vaikuta viennin tulli-ilmoituksiin eikä poistuvan liikenteen ilmoituksiin, jotka annetaan sanomalla tai Saapumisen ja poistumisen ilmoituspalvelussa (AREX). 

Ohjelmistokehittäjä, tarkista ja ota käyttöön uudet koodit sanomakuvauksista

Ohjelmistokehittäjien on otettava huomioon ilmoitussanomien uudet koodit sanomailmoittajille toimittamissaan sovelluksissa. Koodit on julkaistu sanomakuvauksissa. Kun muutat sanomakuvausten ”Koodistot”-välilehdellä olevaksi hakupäivämääräksi 2.9.2023 tai myöhemmän päivämäärän, edeltävien asiakirjojen koodilistassa CL014 esitetään myös uudet nelimerkkiset 1-, C- tai N-alkuiset koodit. 

Tietoelementin muotovaatimus ei muutu: tieto saa edelleen olla muodoltaan enintään neljä aakkosnumeerista merkkiä. Muutoksen jälkeen uusissa tulli-ilmoituksissa ei hyväksytä enää kolmimerkkisiä edeltävän asiakirjan tyyppikoodeja. Kaksimerkkisen IM-koodin käyttö jatkuu kuitenkin edelleen. 

Esimerkkejä muutoksista

Saapumisen esittämisilmoitus:

  • Jos tavarasta annettu edeltävä ilmoitus on väliaikaisen varastoinnin ilmoitus, valitse tyypiksi N377 (nyt: 377).
  • Jos annat esittämisilmoitusta Ahvenanmaan ja muun Suomen välillä kuljetettavasta tavarasta, eikä tavarasta ole annettu Tullille edeltävää ilmoitusta, valitse tyypiksi 1ZZZ (nyt: ZZZ).

Tuonnin ilmoitukset:

  • Jos tavarasta annettu edeltävä ilmoitus on EU:n ulkopuolelta saapuneesta tavarasta annettu saapumisen yleisilmoitus, valitse tyypiksi N355 (nyt: 355).
  • Jos annat kokoavan täydentävän ilmoituksen (=jaksotullaus) ja ilmoitat edeltäväksi asiakirjaksi yksinkertaistetun tulli-ilmoituksen, valitse tyypiksi C512 (nyt: SDE).
  • Jos tavarasta annettu edeltävä ilmoitus on Tulliselvityspalveluun tai sanomalla annettu tuonnin tai tullivarastoinnin sähköinen ilmoitus, valitse tyypiksi NMRN (nyt: MRN).

Lisätietoa: UCC(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet