Hyppää sisältöön

Tuonnin ja tullivarastoinnin sanoma-asiakas: hakeudu päivitettyjen ilmoitusten testaukseen

Julkaisuajankohta 3.2.2022 9.00 | Julkaistu suomeksi 3.2.2022 klo 9.03
Tiedote

Päivitetyt tuonnin ja tullivarastoinnin ilmoitukset otetaan käyttöön 24.9.2022. Päivitys kattaa kaikki tuonnin ja tullivarastoinnin ilmoitukset, eli myös tuonnin erityismenettelyjen ilmoitukset ja yksinkertaistetut ilmoitukset päivitetään. Sanoma-asiakkaiden on testattava päivitetyt sanomat Tullin kanssa. Myös kaikkien nykyisten tuonnin ja tullivarastoinnin sanoma-asiakkaiden on jätettävä muutoshakemus sanoma-asiakkaaksi.

Testauksen aikataulu

Ennen kuin päivitetyt ilmoitukset voi ottaa käyttöön, sanoma-asiakkaan on testattava ne Tullin kanssa. Voit hakeutua testaukseen 3.2.2022 alkaen. Testaus Tullin kanssa alkaa heinäkuussa. Tulli sopii yrityksen kanssa tarkemmasta testauksen ajankohdasta, kun hakemus on vastaanotettu. Ohjelmistotalot ja sanomavälityksen palveluntarjoajat testaavat ensin. Omaa palvelinvarmennetta käyttävät sanomailmoittajat testaavat sen jälkeen, kun ohjelmistotalot ja sanomavälityksen palveluntarjoajat ovat testanneet. 

Sanoma-asiakkaiden on testattava ja otettava päivitetyt tuonnin ja tullivarastoinnin ilmoitukset käyttöön viimeistään 1.11.2022. 

Miten hakeudun testaukseen?

Tuonnin ja tullivarastoinnin sanoma-asiakkaat voivat hakeutua testaukseen Sanoma-asioinnin luvan hakeminen -palvelussa. Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi-tunnisteilla käyttämällä valtuuskoodia ”Tulliselvittäminen”. Sanoma-asiakkaalla on oltava EORI-numero.

Valitse uusi hakemus, jos et ole aikaisemmin antanut sanomia uuteen tulliselvitysjärjestelmään (UTU). Jos annat jo nyt sanomia tähän järjestelmään, valitse muutoshakemus.

Ulkomaisen yrityksen hakeutuminen testaukseen

Jos sanoma-asiakkaaksi hakeutuvalla yrityksellä on muu kuin suomalainen EORI-numero, yrityksen pitää hakeutua testaukseen tullilomakkeella 1092 ”Hakemus sanoma-asiointiin Tullissa UTU”. Pyydä lomake osoitteesta edi-luvat(at)tulli.fi. 

Lomakkeen kohdassa G on vain osa ilmoituksista, joten ilmoita erikseen kohdassa H lisätietona ilmoitukset, joihin haet uutta lupaa tai muutosta. Ilmoita, mitä seuraavista haluat ottaa käyttöön:

  • tuonnin ja tullivarastoinnin päivitetty sanomarakenne eli skeema sanomakuvausten version 2.1 mukaisesti 
  • kuulemisen sanomat: kuulemispyyntö (FI430) ja vastine kuulemiseen (FI446)
  • tuonnin esittämistiedonanto (FI475)
  • sisäinen jalostus
  • väliaikainen maahantuonti
  • tietty käyttötarkoitus
  • tuonnin yksinkertaistettu tulli-ilmoitus

Lisätietoja
Tuonnin ja tullivarastoinnin ilmoitusten päivitetyt sanomakuvaukset syksylle 2022 on julkaistu
Tuonnin sanoma-asiakkaan opas
Tullivarastoinnin sanoma-asiakkaan opas
UCC(at)tulli.fi 

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet