Hyppää sisältöön

Poistumisen esittämisilmoituksessa ja poistumisen yleisilmoituksessa on ilmoitettava myös kuljetusasiakirjan tieto

Julkaisuajankohta 4.4.2022 10.00
Tiedote

Kuljetusliikkeiden pitää antaa Tullille tiedot kuljettamistaan tavaroista ennen, kun ne poistuvat EU:sta. Tiedot annetaan poistumisen esittämisilmoituksella, jossa viitataan edeltävään tulli-ilmoitukseen. Jos edeltävää tulli-ilmoitusta ei ole, annetaan poistumisen yleisilmoitus.

Jatkossa poistumisen esittämisilmoituksessa ja poistumisen yleisilmoituksessa on ilmoitettava edeltävän asiakirjan tietona MRN-viitenumeron ja tavaraerän numeron lisäksi alatason kuljetusasiakirjan numero. Tämä koskee tilanteita, joissa poistumista edeltää joko komission järjestelmään annettu saapumisen yleisilmoitus tai uudistettu väliaikaisen varastoinnin ilmoitus. Uudistettu väliaikaisen varastoinnin ilmoitus korvaa 24.9.2022 alkaen nyt käytössä olevan yleisilmoituksen väliaikaista varastointia varten (IE344). 

Palautuvista postilähetyksistä pitää poistumisen esittämisilmoituksessa ilmoittaa kuljetusasiakirjan numero osana edeltävän asiakirjan tietoja jo 3.4.2022 alkaen.

Sanomailmoittajan täytyy testata päivitetyt poistumisen sanomat

Sanomailmoittajan pitää testata päivitetyt poistumisen sanomat (IE547, IE615, IE613) ennen kuin ne voi ottaa käyttöön. Testaamista varten sanomailmoittajan on tehtävä muutoshakemus tullilomakkeella 934

Miten tieto ilmoitetaan ilmoituksessa?

Sanomailmoittaja ilmoittaa väliaikaisen varastoinnin ilmoituksen MRN-viitenumero tietoelementissä ”viitenumero MRN”. Ilmoita lisäksi siihen liittyvän kuljetusasiakirjan viite tietoelementissä ”kuljetusasiakirjan numero”.

Jos annat ilmoituksen Saapumisen ja poistumisen ilmoituspalvelussa (AREX), ilmoita kohdassa ”Edeltävä menettely” edeltävän menettelyn koodi, MRN-viitenumero, alatason kuljetusasiakirjan numero sekä tavaraerän numero. 

Lisätietoja:
EU:sta poistuvat tavarat
Poistuvan tavaran ilmoitukset
Saapumisen ja poistumisen ilmoituksien aikarajat
yritysneuvonta(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet