Hyppää sisältöön

Passitusyleisvakuuteen on haettava muutosta, kun T-passitusmenettelyä käytetään Isoon-Britanniaan tai sen kautta kuljettamiseen

Julkaisuajankohta 19.1.2021 15.01
Tiedote

Iso-Britannia muuttui passitusmenettelyssä yhteisen passituksen maaksi 1.1.2021. Passitusmenettelyä voidaan käyttää Euroopan unionin tullialueella ja yhteisen passituksen maissa (Islanti, Norja, Sveitsi, Liechtenstein, Turkki, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Iso-Britannia). Yhteisen passituksen maat, joissa passitusta halutaan käyttää, on oltava mainittuna passitusyleisvakuuden luvassa. Lisäksi pankkitakauksessa on oltava takaajan yhteystiedot kyseisissä maissa.

Luvat ja takaussitoumukset

Jos passitusyleisvakuuteen halutaan lisätä Iso-Britannia, niin muutosta haetaan Luvat-palvelussa.

Passituksen yleisvakuuden osalta EU:n komissio on hyväksynyt, että takaussitoumukset (pankkitakaukset) pysyvät voimassa, ja niihin voidaan tehdä tarvittavat muutokset myöhemmin. 

Yhteisen passituksen maihin voi passittaa tullaamatonta tavaraa T1-passitusmenettelyssä ja vientimenettelyyn asetettua unionitavaraa T2-passitusmenettelyssä. Myös unionitavaraa voidaan kauttakuljettaa esimerkiksi Britannian kautta T2-passitusmenettelyssä Irlantiin. 

Kun passitetaan Britanniaan, on T-passituksella ilmoitettava myös rajatoimipaikka, jonne tavarat ensimmäisenä saapuvat. Jos tavaroita kauttakuljetetaan Britannian kautta, on lisäksi ilmoitettava seuraava saapumistoimipaikka EU:ssa. 

Lisäksi turvatiedot voi antaa osana passitusilmoitusta tai erillisessä saapumisen tai poistumisen yleisilmoituksessa.

Brexit Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet