Hyppää sisältöön

Passitusvakuudesta varaaminen muuttuu

Julkaisuajankohta 3.2.2023 8.34
Tiedote

EU:n tullilainsäädännön muutosten seurauksena tulli-ilmoittaminen uudistuu vaiheittain vuosina 2019‒2025. Uudistetut passitusilmoitukset otetaan Suomessa käyttöön syyskuussa 2023. Yhtä aikaa passitusilmoitusten uudistuksen kanssa Tulli uusii myös passitusvakuusjärjestelmänsä.

Passitusilmoitusten tietosisältö ja rakenne muuttuvat uudistuksen myötä. Pakollisena tietona tulee muun muassa vakuuden viitemäärästä varattava määrä, jolloin menettelynhaltijan pitää ilmoittaa varattavan vakuuden määrä (tullien ja verojen määrä) passitusilmoituksella. Keskimääräisen kertavarauksen käytöstä luovutaan. 

Jatkossa vakuudesta varattavan määrän on vastattava passitettavan tavaran todellisia tulli- ja verovastuita tai saman tyyppisten tavaroiden arvoista laskettuja tulleja ja veroja. Menettelynhaltija vastaa tekemästään ilmoituksesta, joten arvotiedon perusteet pitää arkistoida mahdollisia tarkastuksia varten kuluvan vuoden ajan sekä sen jälkeen 3 vuotta.

Tulli tulee tarjoamaan tilastotietoihin perustuvia apuvälineitä, joita voi käyttää passituksen tulli- ja verovastuun määrittelyssä.

Tulli tiedottaa asiasta lisää myöhemmin.

Lisätietoja: yritysneuvonta (at) tulli.fi
Passituksen ilmoitukset uudistuvat syyskuussa 2023 (Asiakastiedote 15.9.2022)

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet