Hyppää sisältöön

Passituksen ilmoitukset uudistuvat syyskuussa 2023

Julkaisuajankohta 15.9.2022 9.29 | Julkaistu suomeksi 3.10.2022 klo 10.24
Tiedote

Passitusilmoitukset uusitaan EU:n laajuisesti vuosina 2021–2023. Suomessa uudistetut passitusilmoitukset otetaan käyttöön syyskuussa 2023. Jatkossa ilmoitukset annetaan joko verkossa Tulliselvityspalvelussa tai sanoma-asiointina.

Esimerkkejä muutoksista

  • Passitusilmoituksessa on ilmoitettava tullinimike (HS-koodi) kuuden numeron tarkkuudella.
  • Passitusilmoitukseen on merkittävä uutena toimipaikkatietona passituksen poistumistullitoimipaikka, kun lähetys poistuu unionin, Norjan ja Sveitsin muodostamalta yhteiseltä turva-alueelta muuhun yhteisen passituksen maahan, esimerkiksi Isoon-Britanniaan.
  • Mahdolliset matkanaikaiset tapahtumat on ilmoitettava reaaliaikaisesti tullille, ja tulli lähettää niistä tiedon passituksesta vastaavalle menettelynhaltijalle.
  • Passitusilmoituksen rakenne muuttuu, ja jatkossa ilmoituksessa on kolme eri tasoa. Tiedot, jotka koskevat koko ilmoitusta, annetaan ylimmällä tasolla. Tiedot, jotka koskevat vain tiettyä lähetyserää, ilmoitetaan alemmalla tasolla eli lähetyserätasolla. Esimerkiksi jos ilmoituksessa on eri lähettäjiä tai vastaanottajia, tiedot niistä ilmoitetaan lähetyserätasolla eikä ylimmällä tasolla.
  • Passitusilmoituksen voi antaa myös ennakolta (D-ilmoitus) enintään 30 vuorokautta ennen tavaroiden esittämistä lähtötoimipaikan tullille. Tällöin pitää lisäksi antaa erillinen esittämisilmoitus. Passitus luovutetaan menettelyyn aina tullitoimipaikassa.
  • Menettelynhaltijan tulee jatkossa ilmoittaa varattavan vakuuden määrä (tullien ja verojen määrä) passitusilmoituksella.

Sanoma-asiakkaan on päivitettävä järjestelmänsä

Passitusilmoitukset annetaan Tullin uuteen tulliselvitysjärjestelmään (UTU) unionin tullikoodeksin mukaisilla tietosisällöillä ja koodeilla. Yrityksien, jotka antavat ilmoituksensa sanomilla, on päivitettävä omat järjestelmänsä, sillä myös ilmoitusten tekninen rakenne muuttuu. Yritysten on lisäksi testattava järjestelmänsä Tullin kanssa. Passitusilmoitusten sanomakuvaukset on julkaistu 9.11.2021. Tiedotamme erikseen, milloin uusia lupia tai nykyisten lupien päivityksiä voi hakea. Tavoitteena on aloittaa sanoma-asiakkaiden ilmoitusten testaaminen maaliskuussa 2023.

Lisätietoa:
Tarkentunut aikataulu: passituksen ilmoitukset uudistuvat syyskuussa 2023, viennin ja poistumisen ilmoitukset keväällä 2024 (Asiakastiedote 28.4.2022)
Maaliskuussa 2023 käyttöönotettavien passituksen ilmoitusten sanomakuvaukset on julkaistu (Asiakastiedote 9.11.2021)
Viennin, passituksen ja poistumisen ilmoitukset uudistuvat 2021–2023  (Asiakastiedote 24.2.2020)
UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet