Hyppää sisältöön

Ohjeita uudessa tulliselvitysjärjestelmässä havaittuihin virhetilanteisiin

Julkaisuajankohta 4.6.2021 15.30
Tiedote

Tullin uutta tulliselvitysjärjestelmää on päivitetty 29.5.2021. Päivityksen jälkeen järjestelmässä on ollut teknisiä häiriötä, joista osa on saatu korjattua tämän viikon aikana. Häiriöiden takia tuonnin ja tullivarastoinnin ilmoitusten käsittelyajat ovat valitettavasti pidentyneet. 

Jos annat ilmoituksen ennen tavaran esittämistä (D-ilmoitus) ja tullaat vain osan edeltävän T-passituksen tavaroista, ilmoituksen käsittely ei teknisten häiriöiden vuoksi etene. Käytä näissä tapauksissa A-ilmoitusta, joka annetaan tavaroiden esittämisen jälkeen. Voit myös tehdä D-ilmoituksen näissä tapauksissa ITU-järjestelmään (Yritysasiakkaan erityismenettelyjen tuontitullauspalveluun). Jos haet tuonti-ilmoituksella kiintiöetuutta, käytä kiintiöjaon varmistamiseksi A-ilmoitusta.

Jos tulliselvitettävälle erälle on ilmoitettu konttien numerot, ne eivät teknisten ongelmien takia näy siirtolupatulosteessa. Ilmoita konttien numerot jokaiselle tavaraerälle erikseen, jolloin tieto näkyy myös siirtoluvassa.

Tiedotamme, kun virheet on saatu korjattua.

Varmista, että edustusmuoto on ilmoitettu oikein

On tärkeää, että edustusmuoto on tulli-ilmoituksessa ilmoitettu oikein. Jos haluat käyttää edustusmuotona suoraa edustusta takaajan vastuulla, ilmoita edustuksen laadun koodiksi ”2 – suora edustus” sekä lisäkoodi ”FITAK”, joka kertoo, että kyseessä on suora edustus takaajan vastuulla. Jos edustusmuoto on ilmoitettu virheellisesti, tee uusi ilmoitus ja pyydä Tullilta alkuperäisen ilmoituksen mitätöintiä.

Lisätietoa: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet