Hyppää sisältöön

Muutoksia etuuskohtelukoodeihin huhtikuussa 2021 käyttöönotettavissa tuonnin tulli-ilmoituksissa

22.2.2021 7.23
Tiedote

Tuonnin tulli-ilmoitukset tavaran luovuttamisesta vapaaseen liikkeeseen annetaan huhtikuussa 2021 Tullin uuteen tulliselvityspalveluun. Tässä yhteydessä tuonnin tulli-ilmoituksissa käytettäviin etuuskohtelukoodeihin tulee kaksi muutosta. 

Jatkossa käytetään uutta etuuskohtelukoodia 128, kun haetaan etuutta tariffikiintiön perusteella ja tavara palautuu ulkoisesta jalostuksesta. Lisäksi etuuskohtelukoodi 225 poistuu käytöstä, ja sen sijaan käytetään koodia 220. Etuuskohtelukoodia 220 käytetään, kun tavaralle haetaan etuuskohtelua GSP-tullikiintiön perusteella, jonka ehtona on erityistodistuksen esittäminen. 

Tuonnin yksinkertaistetut tulli-ilmoitukset ja erityismenettelyiden ilmoitukset uudistetaan keväällä 2022. Toistaiseksi nämä ilmoitukset annetaan nykyiseen Tuonti-ilmoituspalveluun (ITU). Näissä ilmoituksissa käytetään nykyisiä etuuskohtelukoodeja. 

Fintaric-tullinimikepalvelun ja -jakelupalvelun tiedoissa voi toistaiseksi olla ristiriitaisuuksia etuuskohtelukoodeissa. Ristiriitaisuudet johtuvat tuonti-ilmoittamisen vaiheittaisesta uudistuksesta, mutta ne korjaantuvat, kun uusi tulliselvityspalvelu otetaan käyttöön kokonaisuudessaan. 

Lisätietoja: 
UCC(at)tulli.fi 

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet