Hyppää sisältöön

Lähettäjän ilmoittaminen passitusilmoituksella

Julkaisuajankohta 23.5.2023 10.00 | Julkaistu suomeksi 23.5.2023 klo 10.04
Tiedote

Passitusilmoitukset uudistuvat 2.9.2023. Passitusilmoituksen rakenteeseen tulee uusi taso, josta käytetään sanomakuvauksissa nimeä alatason lähetyserä (House consignment). Tämä vaikuttaa siihen, kuinka monta lähettäjää yhdellä passitusilmoituksella voidaan ilmoittaa. 

Transitioaikana voi ilmoittaa yhden lähettäjän

Transitioaikana 2.9.‒1.12.2023 passitusilmoituksella on mahdollista ilmoittaa vain yksi alatason lähetyserä. Tämä tarkoittaa sitä, että transitioaikana passitusilmoituksella voidaan ilmoittaa vain yksi lähettäjä. Transitioaikana Suomen tulli sallii, että lähettäjätiedoksi House-tasolla voidaan ilmoittaa yksi toimija, joka vastaa lähetyserän kokoamisesta. House-tasolla kuljetusasiakirjanumerona ilmoitetaan tämän lähettäjän kuljetuksen viite (manifestitaso). Vastaanottajien tiedot ilmoitetaan tavaraerätasolla. Edeltävällä ilmoituksella käytetty House-kuljetusasiakirjanumero ilmoitetaan vain edeltävän asiakirjan tiedoissa. Näin toimitaan, ellei EU-tasolla päätetä muuta yhtenäistä ohjausta.

Jos passitettavalla lähetyserällä on esimerkiksi 350 House-tason kuljetusasiakirjaa, yksi passitusilmoitus riittää, kuten nyt NCTS-aikana. Passituksen tavaraerätasolla edeltävän asiakirjan tietoina ilmoitetaan edeltävän ilmoituksen MRN-viitenumero, edeltävän ilmoituksen House-tason kuljetusasiakirjan numero sekä tavaraeränumero.

Lopulliset säännöt voimaan 1.12.2023 

Kaikkialla EU:ssa sovelletaan lopullisia passitusilmoitusten sääntöjä 1.12.2023 alkaen. Tällöin on mahdollista ilmoittaa 99 alatason lähetyserää. Alatason lähetyserällä on yksi lähettäjä, ja jokaista lähettäjää kohden ilmoitetaan oma alatason lähetyserä. 

Jos passitettavalla lähetyserällä on esimerkiksi 350 House-tason kuljetusasiakirjaa, tarvitaan 4 passitusilmoitusta. 

Lisätietoja: UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet