Hyppää sisältöön

Katettavan vakuuden määrä pitää ilmoittaa uusissa passitusilmoituksissa

Julkaisuajankohta 3.10.2023 10.00 | Julkaistu suomeksi 11.10.2023 klo 9.30
Tiedote

Passitusilmoituksessa on ilmoitettava katettava määrä 18.11.2023 alkaen, kun uudet passitusilmoitukset otetaan käyttöön. Katettava määrä tarkoittaa menettelynhaltijan laskemaa varattavan vakuuden määrää eli passitettavan tavaran tullien ja verojen määrää. Ilmoitettavan määrän on vastattava passitettavan tavaran todellisia tulli- ja verovastuita tai saman tyyppisten tavaroiden arvoista laskettuja tulleja ja veroja.

Kun passitusilmoitus annetaan Tulliselvityspalvelussa, palvelu arvioi katettavan määrän automaattisesti ilmoittamasi tullinimiketiedon ja paljouden perusteella. Arvio on laskettu tavararyhmän suurimman mahdollisen tullin mukaan. Voit käyttää tätä arviota apuna, kun ilmoitat katettavaa määrää.

Poikkeustilanne, jossa katettavaksi määräksi voi ilmoittaa 10 000 euroa

Tulli sallii poikkeuksellisesti, että katettavaksi määräksi ilmoitetaan 10 000 euroa, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Katettavaa määrää ei voida arvioida tavaran arvon perusteella, koska arvotietoa ei ole saatavissa ja katettavan määrän arviointi ei ole mahdollista kohtuullisella työpanoksella.
  • Passitettava lähetys on saapunut lentoliikenteessä.
  • Lähetys passitetaan kahden lentoaseman välillä tai yhden lentoaseman sisällä.

Jos passituksesta vastaava soveltaa tätä yksinkertaistettua katettavan määrän arviointia, hänen pitää ilmoittaa passitusilmoituksessa lisätietokoodi ”FILEN”. Lisätietokoodi pitää käydä ilmi myös asiakkaan omasta kuljetustietojen hallintajärjestelmästä.

Lisätietoa:
Passitusvakuudesta varaaminen muuttuu (asiakastiedote 3.2.2023)
UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet