Komissio ehdottaa titaanidioksidin kieltämistä elintarvikelisäaineena – asetus mahdollisesti voimaan tammikuussa 2022

Julkaisuajankohta 12.11.2021 9.14
Tiedote

Euroopan komissio on kieltämässä titaanidioksidin käyttöä elintarvikkeissa odotettua nopeammalla aikataululla. Uusimman tiedon mukaan titaanidioksidin turvallisuutta elintarvikelisäaineena ei voida taata, ja käytön kieltävä asetus voi nopeimmillaan tulla voimaan tammikuussa 2022. Sen jälkeen uusien titaanidioksidia sisältävien elintarvikkeiden saattaminen markkinoille on kiellettyä. Mahdollisesta siirtymäajasta ei ole toistaiseksi varmuutta.

Tällä hetkellä titaanidioksidia saa käyttää laajasti niissä elintarvikeryhmissä, joissa sallitaan värejä. Sitä käytetään mm. makeisissa, leivonnaisissa ja kastikkeissa sekä lisäaineena kaliumsilikaatissa (E 555) sekä ravintolisissä. Elintarvikeyritysten, jotka valmistavat tai myyvät titaanidioksidia sisältäviä elintarvikkeita on viimeistään nyt aloitettava valmistautuminen uuteen tilanteeseen.

Titaanidioksidin käytön turvallisuutta ei voida taata – asetuksen myötä Tulli alkaa valvoa maahantuontia

Komission ehdotus titaanidioksidin nopeasta kieltämisestä perustuu Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) toukokuussa 2021 julkaisemaan arvioon aineen turvallisesta käytöstä. Sen mukaan EFSA ei voi poissulkea, ettei titaanidioksidilla (E 171) voisi olla genotoksisia vaikutuksia elintarvikelisäaineena käytettynä.

Kun asetus tulee voimaan, Tulli valvoo titaanidioksidin käyttöä valmiissa elintarvikkeissa sekä sen tuontia sellaisenaan elintarviketeollisuuden käyttöön. Tulli tiedottaa asiasta lisää aikataulun varmistuttua.

Lue lisää

Ruokaviraston tiedote

Tullilaboratorion tiedotteet