Hyppää sisältöön

Kaikki tullataan – EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on tullattava heinäkuusta 2021 alkaen

Tilaatko tavaroita verkkokaupoista Euroopan unionin ulkopuolelta kuten Kiinasta, USA:sta tai Isosta-Britanniasta? 1.7.2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit täytyy tullata ja niistä on maksettava arvonlisävero.

Graafinen kuva miehestä älypuhelin kädessään. Sinisessä taustassa näkyy tavaroita kuvaavia keltaisia ikoneita ja lukee valkoisin kirjaimin ”Kaikki EU:n ulkopuoliset verkkokauppaostokset pitää tullata 1.7. alkaen.”

Mikä muuttuu 1.7.?

Heinäkuuhun 2021 asti tullaus ja arvonlisävero koskevat sellaisia EU:n ulkopuolelta tulevia paketteja, joiden arvo on yli 22 euroa. Ennen heinäkuuta saatat joutua tullaamaan myös tätä edullisemman paketin, jos Posti pyytää sinulta tullausta erikseen saapumisilmoituksessaan.

Arvonlisäveroa koskeva laki kuitenkin muuttuu 1.7.2021. Sen jälkeen kaikki Euroopan unionin ulkopuolelta tulevat tavarat on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero, joka on yleensä 24 prosenttia paketin arvosta ja kuljetuskustannuksista. Muutos koskee myös Ahvenanmaata. Lahjat on tullattava tuttuun tapaan jo ennen muutosta, eikä pienistä lahjoista tarvitse yleensä maksaa arvonlisäveroa.

Muutos koskee kaikkia 1.7. alkaen Suomeen saapuvia tavaroita, vaikka olisit tehnyt tilauksen jo ennen heinäkuuta. Jos tilaat tavaran kesäkuussa ja saat sen Suomeen vasta heinäkuussa, sinun täytyy tullata paketti ja maksaa siitä arvonlisävero. 

Tullilaskurissa voit arvioida, kuinka paljon sinun täytyy maksaa ostoksesi lisäksi tullimaksua ja arvonlisäveroa. Huomaa, että kesäkuun loppuun asti Tullilaskuri ilmoittaa 0–22 euron arvoisten pakettien arvonlisäveroksi nolla euroa. 1.7. alkaen Tullilaskuri laskee arvonlisäveron myös 0–22 euron arvoisille paketeille.

Mitä minun pitää tehdä?

Heinäkuusta alkaen olet itse vastuussa EU:n ulkopuolelta tilaamiesi tavaroiden tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta. Saat Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä tiedon lähetyksistä, jotka pitää tullata.

Enintään 150 euron ostos

Jos myyjällä on IOSS-tunniste, maksat Suomen arvonlisäveron tavarasi ostohetkellä. Posti tai muu kuljetusyritys tullaa lähetyksen yleensä puolestasi, eikä sinun tarvitse tehdä mitään. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa enää tullauksen yhteydessä. Tämä ei kuitenkaan päde kieltojen ja rajoitusten alaisiin tuotteisiin eikä valmisteveron alaisiin tuotteisiin kuten alkoholi- ja tupakkatuotteisiin.

Entä jos kuljetusyritys ei saa myyjältä IOSS-tunnistetta?

Jos Posti tai muu kuljetusyritys ei saa myyjältä IOSS-tunnistetta, sinun täytyy tullausvaiheessa joko maksaa arvonlisävero uudelleen tai ilmoittaa IOSS-tunniste itse. Pyydä tarvittaessa IOSS-tunniste myyjältä.

Jos maksoit arvonlisäveron uudelleen tullausvaiheessa, voit jälkeenpäin pyytää myyjää palauttamaan sen. Jos et kuitenkaan saa myyjältä IOSS-tunnistetta, joudut maksamaan arvonlisäveron uudelleen tullauksen yhteydessä. Tullauksen jälkeen voit hakea arvonlisäveron takaisin myyjältä. Arvonlisäveron maksaa takaisin myyjä, ei Tulli.

Jos myyjällä ei ole IOSS-tunnistetta, et voi yleensä maksaa Suomen arvonlisäveroa tavarasi ostohetkellä. Sinun pitää huolehtia tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta itse. Tullauksen voi

Yli 150 euron ostos

Sinun pitää huolehtia tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta itse. Tullauksen voi

Lakimuutoksen tavoitteena on aiempaa tasavertaisempi kilpailutilanne kotimaisille ja EU-maiden yrityksille verrattuna EU:n ulkopuolelta tapahtuvaan verkkomyyntiin. Hallituksen esitys (HE 18/2021) arvonlisäveron muutosta koskevasta laista on hyväksytty eduskunnassa.

Lisätietoa muutoksesta päivitetään tälle sivulle säännöllisesti.

Mikä ihmeen IOSS-tunniste?

Myyjä, jolla on IOSS-tunniste, veloittaa Suomen arvonlisäveron heti tavaran ostohetkellä. Arvonlisävero sisältyy tavaran hintaan, eikä sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa enää erikseen tullauksen yhteydessä.

IOSS-myyjät toimivat EU:n ulkopuolella, mutta ne ovat rekisteröityneet EU:n alueelle arvonlisäverovelvollisiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonlisävero sisältyy tavaran ostohintaan ja myyjä tilittää arvonlisäveron EU:lle. Voit lukea lisää IOSS-järjestelmästä eli EU:n yhteisestä arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmästä Verohallinnon verkkosivuilta.


Muualla tässä palvelussa


Lisää aiheesta


Tiedotteet