Hyppää sisältöön

Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit täytyy tullata

Tilaatko tavaroita verkkokaupoista Euroopan unionin ulkopuolelta kuten Kiinasta, USA:sta tai Isosta-Britanniasta? Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit pitää nyt tullata ja niistä pitää maksaa myös arvonlisävero.

Graafinen piirroskuva naisesta, jolla on kädessään älypuhelin. Kuvassa lukee ”Kaikki EU:n ulkopuoliset verkkokauppaostokset pitää tullata”.

Heinäkuusta 2021 alkaen kaikki Euroopan unionin ulkopuolelta tulevat tavarat on täytynyt tullata ja niistä on pitänyt maksaa arvonlisävero. Arvonlisävero on yleensä 24 prosenttia paketin arvosta ja kuljetuskustannuksista. Muutoksen taustalla on koko EU:ta koskeva arvonlisäverodirektiivin muutos, jota alettiin soveltaa 1.7.2021. Muutos koskee myös Ahvenanmaata. Aiemmin tullaus ja arvonlisävero koskivat lähinnä sellaisia EU:n ulkopuolelta tulevia paketteja, joiden arvo oli yli 22 euroa.

Tullilaskurissa voit arvioida, kuinka paljon sinun täytyy maksaa ostoksestasi arvonlisäveroa ja mahdollista tullimaksua. Myös lahjat on tuttuun tapaan tullattava, mutta pienistä lahjoista ei tarvitse yleensä maksaa arvonlisäveroa. 

Muutos koskee myös EU:n ulkopuolelta tulevia lehtitilauksia. Lehtitalot saattavat tullata isoina erinä saapuvat lehtitilaukset tilaajan puolesta. Saatat kuitenkin joutua tullaamaan tilaamasi yksittäiset lehdet itse ja maksamaan niistä arvonlisäveron joko lehden ostohetkellä tai tullauksen yhteydessä.

Miten tullaan ja maksan arvonlisäveron?

Olet itse vastuussa EU:n ulkopuolelta tilaamiesi tavaroiden tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta. Saat Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä tiedon lähetyksistä, jotka pitää tullata.

Enintään 150 euron ostos

Jos myyjällä on IOSS-tunniste, maksat Suomen arvonlisäveron tavarasi ostohetkellä. Posti tai muu kuljetusyritys tullaa yleensä lähetyksen puolestasi, eikä sinun tarvitse tehdä mitään. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa enää tullauksen yhteydessä.

Jos myyjällä ei ole IOSS-tunnistetta, et voi yleensä maksaa Suomen arvonlisäveroa tavarasi ostohetkellä. Sinun pitää huolehtia tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta itse. Tullauksen voi antaa Postin tai muun kuljetusyrityksen tehtäväksi tai tehdä itse Tullin Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa.

Yli 150 euron ostos

Sinun pitää huolehtia tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta itse. Tullauksen voi antaa Postin tai muun kuljetusyrityksen tehtäväksi tai tehdä itse Tullin Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa.

Mikä on IOSS-tunniste?

Jos ostat verkkokaupasta, joka kuuluu arvonlisäverotuksen IOSS-järjestelmään ja jolla on oma IOSS-tunniste, sinun ei yleensä tarvitse maksaa arvonlisäveroa enää tullauksen yhteydessä. Suomen arvonlisävero sisältyy tässä tapauksessa jo tavaran ostohintaan. IOSS-järjestelmä koskee enintään 150 euron arvoisia ostoksia. Lue lisää IOSS-tunniste -sivulta.

Lakimuutoksen tavoitteena on tehdä EU-maiden ja EU:n ulkopuolisten maiden välisestä kilpailusta aiempaa tasavertaisempaa.


Muualla tällä sivustolla


Tiedotteet

Lisää aiheesta