Hyppää sisältöön

Kaikki tullataan – EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on tullattava heinäkuusta 2021 alkaen

Tilaatko tavaroita verkkokaupoista Euroopan unionin ulkopuolelta kuten Kiinasta, USA:sta tai Isosta-Britanniasta? 1.7.2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit täytyy tullata ja niistä on maksettava arvonlisävero.

Graafinen piirroskuva naisesta, jolla on kädessään älypuhelin. Kuvassa lukee ”Kaikki EU:n ulkopuoliset verkkokauppaostokset pitää tullata”.

Mikä muuttuu 1.7.?

Heinäkuuhun 2021 asti tullaus ja arvonlisävero koskevat sellaisia EU:n ulkopuolelta tulevia paketteja, joiden arvo on yli 22 euroa. Arvonlisäveroa koskeva laki kuitenkin muuttuu 1.7.2021. Lakimuutos koskee koko EU:ta. Sen jälkeen kaikki Euroopan unionin ulkopuolelta tulevat tavarat on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero, joka on yleensä 24 prosenttia paketin arvosta ja kuljetuskustannuksista.

Muutos koskee kaikkia 1.7. alkaen Suomeen saapuvia tavaroita, vaikka olisit tehnyt tilauksen jo ennen heinäkuuta. Jos tilaat tavaran kesäkuussa ja saat sen Suomeen vasta heinäkuussa, sinun täytyy tullata paketti ja maksaa siitä arvonlisävero. Muutos koskee myös Ahvenanmaata. Lahjat on tullattava tuttuun tapaan jo ennen muutosta, eikä pienistä lahjoista tarvitse yleensä maksaa arvonlisäveroa.

Muutos koskee myös EU:n ulkopuolelta tulevia lehtitilauksia. Lehtitalot saattavat tullata isoina erinä saapuvat lehtitilaukset tilaajan puolesta. Saatat kuitenkin joutua tullaamaan EU:n ulkopuolelta tilaamasi yksittäiset lehdet itse ja maksamaan niistä arvonlisäveron joko lehden ostohetkellä tai tullauksen yhteydessä.

Tullilaskurissa voit arvioida, kuinka paljon sinun täytyy maksaa ostoksesi lisäksi tullimaksua ja arvonlisäveroa.

Mitä minun pitää tehdä?

Heinäkuusta alkaen olet itse vastuussa EU:n ulkopuolelta tilaamiesi tavaroiden tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta. Saat Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä tiedon lähetyksistä, jotka pitää tullata.

Enintään 150 euron ostos

Jos myyjällä on IOSS-tunniste, maksat Suomen arvonlisäveron tavarasi ostohetkellä. Posti  tullaa lähetyksen yleensä puolestasi, eikä sinun tarvitse tehdä mitään. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa enää tullauksen yhteydessä. Tämä ei kuitenkaan päde rajoitusten alaisiin tuotteisiin eikä valmisteveron alaisiin tuotteisiin kuten alkoholituotteisiin. Jos lähetyksesi kuljettaa muu kuljetusyritys, voit antaa tullauksen kuljetusyrityksen tehtäväksi tai voit tullata itse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, ellei tullaus kuulu kuljetuksen hintaan.

Entä jos kuljetusyritys ei saa myyjältä IOSS-tunnistetta?

Jos Posti tai muu kuljetusyritys ei saa myyjältä IOSS-tunnistetta, sinun täytyy tullausvaiheessa joko maksaa arvonlisävero uudelleen tai ilmoittaa IOSS-tunniste itse. Pyydä tarvittaessa IOSS-tunniste myyjältä.

Jos et kuitenkaan saa myyjältä IOSS-tunnistetta, joudut maksamaan arvonlisäveron uudelleen tullauksen yhteydessä. Tullauksen jälkeen voit hakea arvonlisäveron takaisin myyjältä. Arvonlisäveron maksaa takaisin myyjä, ei Tulli. Tilaathan tavaroita vain luotettavista verkkokaupoista.

Jos myyjällä ei ole IOSS-tunnistetta, et voi yleensä maksaa Suomen arvonlisäveroa tavarasi ostohetkellä. Sinun pitää huolehtia tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta itse. Tullauksen voi

Yli 150 euron ostos

Sinun pitää huolehtia tullauksesta ja arvonlisäveron maksamisesta itse. Tullauksen voi

Lakimuutoksen tavoitteena on aiempaa tasavertaisempi kilpailutilanne kotimaisille ja EU-maiden yrityksille verrattuna EU:n ulkopuolelta tapahtuvaan verkkomyyntiin. Hallituksen esitys (HE 18/2021) arvonlisäveron muutosta koskevasta laista on hyväksytty eduskunnassa.

Lisätietoa muutoksesta päivitetään tälle sivulle säännöllisesti.

Mikä ihmeen IOSS-tunniste?

Myyjä, jolla on IOSS-tunniste, veloittaa Suomen arvonlisäveron heti tavaran ostohetkellä. Arvonlisävero sisältyy tavaran hintaan, eikä sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa enää erikseen tullauksen yhteydessä.

IOSS-myyjät toimivat EU:n ulkopuolella, mutta ne ovat rekisteröityneet EU:n alueelle arvonlisäverovelvollisiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonlisävero sisältyy tavaran ostohintaan ja myyjä tilittää arvonlisäveron EU:lle. Voit lukea lisää IOSS-järjestelmästä eli EU:n yhteisestä arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmästä Verohallinnon verkkosivuilta.


Muualla tässä palvelussa


Tiedotteet

Lisää aiheesta