Hyppää sisältöön

Tullaus, arvonlisävero ja tullimaksu

Tullaus tarkoittaa sitä, että annat Tullille ilmoituksen ulkomailta tilaamastasi tavarasta ja maksat siitä maahantuontiverot. Maahantuontiveroja ovat muun muassa arvonlisävero, tullimaksu ja valmistevero.

Tullimaksuun vaikuttavat tullinimike ja tullausarvo

Jokaisella tavaralla on tullinimike eli tavarakoodi. Tullinimike vaikuttaa siihen, kuinka paljon tavarasta pitää maksaa tullimaksua. Joidenkin tullinimikkeiden alle kuuluvista tavaroista ei tarvitse maksaa lainkaan tullimaksua.

Tullausarvo on summa, joka koostuu yleensä tavaran ostohinnasta ja kuljetuskustannuksista.

Tullinimike ja tullausarvo vaikuttavat tullimaksun määrään. Tullimaksu on yleensä jokin prosenttiosuus tullausarvosta. Tällöin puhutaan arvotullista. Paljoustulliksi taas kutsutaan tullimaksua, joka ilmoitetaan kiloa tai litraa kohden.

Tullimaksua ei yleensä makseta enintään 150 euron ostoksista.

Huomioi, että tullimaksun lisäksi saatat joutua maksamaan tietyistä tuotteista polkumyynti- tai tasoitustulleja tai suojatullia eli lisätullia.

Tietyistä maista tulevista tavaroista voit saada tullietuuden. Silloin tullimaksu on tavallista pienempi tai sitä ei tarvitse maksaa lainkaan. 

Arvonlisävero on yleensä 24 prosenttia

Arvonlisävero (alv) täytyy maksaa aina ja sen määrä on useimmiten 24 prosenttia tavaran arvosta. Elintarvikkeiden ja ravintolisien arvonlisävero on 14 prosenttia. Kirjojen, tilattujen aikakauslehtien ja taide-esineiden arvonlisävero on 10 prosenttia. 

Arvonlisäveron määrään vaikuttaa arvonlisäveron peruste. Arvonlisäveron peruste on summa, joka muodostuu muun muassa

  • tullausarvosta eli tavaran ostohinnasta ja kuljetuskustannuksista
  • mahdollisesta tullimaksusta
  • mahdollisesta Postin käsittelymaksusta 
  • mahdollisista Suomen ulkopuolella maksettavista veroista, kuten tavaran myyjämaan arvonlisäverosta.

Valmisteveroa maksetaan esimerkiksi alkoholista

Joistakin tavaroista, kuten alkoholista ja tupakkatuotteista, pitää maksaa myös valmisteveroa. Voit lukea valmisteverosta Verohallinnon sivuilta.

Esimerkkejä maahantuontiverojen laskemisesta

Miten ulkomailta tilaamasi tavaran arvonlisävero ja tullimaksu lasketaan? Tutustu esimerkkitilauksiin.

Tullilaskurissa voit arvioida tarkemmin, kuinka paljon sinun täytyy maksaa useimmista tuotteista arvonlisäveroa ja mahdollista tullimaksua. Lue, mistä maista tulevista paketeista pitää maksaa maahantuontiveroja.

Esimerkki 1: Olet tilannut Kiinasta puseron, jonka hinta on 200 euroa. Lähetyksen postikulut ovat 35 euroa.

Tullimaksu:

Koska pusero tulee EU:n ulkopuolelta ja sen arvo on yli 150 euroa, siitä pitää maksaa tullimaksu. Lue, mistä maista tulevista paketeista pitää maksaa tullimaksu.

Vaatteista maksettava tullimaksu on 12 % tuotteen arvosta kuljetuskustannuksineen: (200 € + 35 €) x 0,12 = 28,20 euroa

Arvonlisävero:

Pusero tulee EU:n ulkopuolelta, joten siitä pitää maksaa arvonlisävero. Lue, mistä maista tulevista paketeista pitää maksaa arvonlisävero.

Arvonlisävero on 24 % tuotteen arvosta kuljetuskustannuksineen, tullimaksusta ja mahdollisesta Postin käsittelymaksusta: (235 € + 28,20 € + 3,10 €) x 0,24 = 63,86 euroa

Maksat puserosta siis maahantuontiveroja yhteensä 28,20 € + 63,86 € = 92,06 euroa.

Esimerkki 2: Olet tilannut Kanariansaarilta puseron, jonka hinta on 200 euroa. Lähetyksen postikulut ovat 35 euroa.

Tullimaksu:

Puserosta ei tarvitse maksaa tullimaksua, koska Kanariansaaret kuuluvat EU:n tullialueeseen. Lue, mistä maista tulevista paketeista pitää maksaa tullimaksu.

Arvonlisävero:

Kanariansaaret eivät kuulu EU:n veroalueeseen, joten puserosta pitää maksaa arvonlisävero. Lue, mistä maista tulevista paketeista pitää maksaa arvonlisävero.

Tuotteen arvo kuljetuskustannuksineen on 200 € + 35 € = 235 euroa. Arvonlisävero on 24 % tuotteen arvosta kuljetuskustannuksineen ja mahdollisesta Postin käsittelymaksusta: (235 € + 3,10 €) x 0,24 = 57,14 euroa

Maksat puserosta siis maahantuontiveroja yhteensä 57,14 euroa.

Esimerkki 3: Olet tilannut Kiinasta kameran, jonka hinta on 100 euroa. Lähetyksen postikulut ovat 35 euroa.

Tullimaksu:

Kamera tulee EU:n ulkopuolelta ja sen arvo on vähemmän kuin 150 euroa, joten siitä ei tarvitse maksaa tullimaksua. Lue, mistä maista tulevista paketeista pitää maksaa tullimaksu.

Arvonlisävero:

Kamera tulee EU:n ulkopuolelta, joten siitä pitää maksaa arvonlisävero. Lue, mistä maista tulevista paketeista pitää maksaa arvonlisävero.

Tuotteen arvo kuljetuskustannuksineen on 100 € + 35 € = 135 euroa. Arvonlisävero on 24 % tuotteen arvosta kuljetuskustannuksineen ja mahdollisesta Postin käsittelymaksusta: (135 € + 3,10 €) x 0,24 = 33,14 euroa

Maksat kamerasta siis maahantuontiveroja yhteensä 33,14 euroa.


Muualla tällä sivustolla


Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta