Hyppää sisältöön

Brexit henkilöasiakkaalle 

 

Lähetykset Isosta-Britanniasta on tullattava, ja niistä on maksettava verot 1.1. alkaen 

Iso-Britannia on vuodenvaihteen jälkeen EU:n ulkopuolinen maa. Kun tilaat tavaraa Isosta-Britanniasta, 1.1.2021 alkaen sinun on tullattava kaikki Isosta-Britanniasta toimitettavat yli 22 euron arvoiset lähetykset ja maksettava arvonlisävero, joka on yleensä 24 prosenttia. Lisäksi saatat joutua maksamaan lähetyksestäsi tullimaksun. Lähetyksen voit tullata netissä Tullin tullauspalvelussa tai ostaa tullauksen palveluna huolintayritykseltä.

Veron ja tullin määräytymistä ei ratkaise verkkokaupan sijaintimaa, vaan se, mistä maasta tavara toimitetaan, toimitetaanko tavara sinulle tullaamattomana, ja mikä on tavaran todellinen alkuperämaa.  

Tullimaksu (ns. yleinen tulli) kannetaan tavallisesti kaikista EU:n ulkopuolelta lähetetyistä, yli 150 euron arvoisista lähetyksistä. EU:n ja Britannian neuvottelemassa kumppanuussopimuksessa maahantuonnin tullimaksut määräytyvät kuitenkin näin (karkeistaen):

 • Isosta-Britanniasta lähetetyistä yli 150 euron arvoisista lähetyksistä maksetaan tullimaksu, jos tavara on valmistettu Britannian ulkopuolella. 
 • Isosta-Britanniasta lähetetyistä yli 150 euron arvoisista lähetyksistä ei tullimaksua tarvitse maksaa, jos tavara on Britannian alkuperätuote, ja sinulla on myyjän kauppalasku, jossa on määrämuotoinen alkuperävakuutus tavaran britannialaisesta alkuperästä. Jos sinulla ei ole myyjältä saatua alkuperävakuutusta, ei tullietuutta voida myöntää. Alkuperävakuutuksen laatii aina myyjä lähetysmaassa. Tarvittaessa kysy myyjältä, onko tilaamillesi tavaroille mahdollista saada alkuperävakuutus.   

Huomioi, että muun muassa alkoholista, alkoholijuomista, hajuvesistä sekä eau de toilette -tuotteista pitää aina maksaa arvonlisävero, vaikka niiden arvo olisi 22 euroa tai alle. Muista yli 22 euron ja enintään 150 euron hintaisista lähetyksistä maahantuonnin yhteydessä maksettavaksi tulee ainoastaan arvonlisävero.

Nettiostoksesi kokonaishinta muodostuu tuotteen ostohinnasta, kuljetuskustannuksista sekä arvonlisäverosta ja mahdollisesta tullimaksusta. Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, lisätään Postin käsittelymaksu (2,90 euroa) siihen hintaan, josta arvonlisävero lasketaan.  

Poikkeuksena Pohjois-Irlanti

Jos tavara toimitetaan Pohjois-Irlannista, niin lähetystä ei tarvitse tulliselvittää. Pohjois-Irlannin kanssa toimitaan edelleen EU-säännöin.  

Miten brexit vaikuttaa

Mitä vaikutuksia brexitillä on, jos matkustan Britanniaan?

1.1.2021 alkaen Britanniasta Suomeen matkustavien on noudatettava samoja rajoituksia ja määräyksiä kuin muiden EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuvien matkustajien. Tämä koskee myös verottomien tuomisten arvorajoja. Lue lisää: Ohjeita matkailijalle.  

Lisätietoa Britanniaan matkustamisesta saat maan viranomaisilta.  

Takaisin ylös

Miten brexit vaikuttaa, jos saan lahjan Britanniasta?

1.1.2021 alkaen Britanniasta toimitettavia lahjalähetyksiä koskevat samat rajoitukset, määräykset ja tullittomuuden ja verottomuuden arvorajat kuin muitakin EU:n ulkopuolelta toimitettavia lahjoja. EU:n ulkopuolelta tulleet lahjalähetykset on tullattava aina arvosta riippumatta. 

Tiettyjen tavaroiden tuonti on kiellettyä tai rajoitettua, vaikka tavarat olisivat lahjoja. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi elintarvikkeet, uhanalaisista eläimistä ja kasveista valmistetut tavarat sekä nuuska.

Lahjan tullaaminen on lahjan saajan vastuulla. Jos et tiedä mitä lahja sisältää, selvitä se lahjan lähettäjältä. Tarvitset tullausta varten tiedon lahjan sisällöstä ja arvosta.

Lue lisää: Lahjalähetykset.

Takaisin ylös

Mitä vaikutuksia brexitillä on, jos muutan Britanniasta Suomeen?

1.1.2021 alkaen muuttoa Britanniasta Suomeen koskevat samat rajoitukset ja määräykset, jotka koskevat muuttoa EU:n ulkopuolelta. Muuttotavarat on tulliselvitettävä, ja ne ovat tullittomia ja verottomia samoilla edellytyksillä kuin jos muuttaisit muualta EU:n ulkopuolelta Suomeen.

Lue lisää Ohjeita muuttajalle.

Seuraa brexit-aiheen uutisointia.

Lisätietoa:

Takaisin ylös

Muualla tässä palvelussa

Usein kysyttyä

Isosta-Britanniasta lähetetyistä yli 150 euron arvoisista lähetyksistä ei tullimaksua tarvitse maksaa, jos tavara on Britannian alkuperätuote, ja sinulla on myyjän kauppalasku, jossa on määrämuotoinen alkuperävakuutus tavaran britannialaisesta alkuperästä.

Tulli tarkistaa tullittomuuden edellytykset, ja jos ne täyttyvät, tullittomuus huomioidaan ennen maksua lopullisessa tullauspäätöksessä.


Isosta-Britanniasta lähetetyistä ja Britanniassa valmistetuista tavaroista tullimaksu on 0 %, jos tavara on Britannian alkuperätuote ja sinulla on myyjän kauppalasku, jossa on määrämuotoinen alkuperävakuutus tavaran britannialaisesta alkuperästä. Kaikista Isosta-Britanniasta toimitettavista yli 22 euron arvoisista lähetyksistä on maksettava arvonlisävero.

Jos vuonna 2021 tilaat Isosta-Britanniasta Britanniassa valmistetun 200 euron arvoisen miesten puvun, jonka kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä kannettava arvonlisävero muodostuu seuraavasti:

 • tullimaksu on 0,00 euroa (0 % x tullausarvo 220 euroa) 
 • arvonlisävero on 52,80 euroa (24 % x (tullausarvo 220 eur + tullimaksu 0,00 euroa))
 • puvun kokonaishinta on 272,80 euroa (tavaran ostohinta + kuljetuskulut  + arvonlisävero)

Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, siihen hintaan, josta arvonlisävero lasketaan, lisätään Postin käsittelymaksu (2,90 euroa). 


Isosta-Britanniasta lähetetyistä, Britannian ulkopuolella valmistetuista yli 22 euron hintaisista lähetyksistä maksetaan arvonlisävero. Yli 150 euron hintaisista lähetyksistä maksetaan yleinen, ns. kolmansien maiden tulli.

Jos vuonna 2021 tilaat Isosta-Britanniasta Britannian ulkopuolella (esim. Intiassa) valmistetut 200 euron arvoiset urheilujalkineet, joiden kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä kannettava tullimaksu ja arvonlisävero muodostuvat näin: 

 • tullimaksu on 37,18 euroa (16,9 % x tullausarvo 220 euroa) 
 • arvonlisävero on 61,72 euroa (24 % x (tullausarvo 220 eur + tullimaksu 37,18 euroa))
 • jalkineiden kokonaishinta on 318,90 euroa (tavaran ostohinta + kuljetuskulut + tullimaksu + arvonlisävero).

Jos jalkineet ovat enintään 150 euron hintaiset, maahantuonnin yhteydessä maksettavaksi tulee ainoastaan arvonlisävero. Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, lisätään Postin käsittelymaksu (2,90 euroa) siihen hintaan, josta arvonlisävero lasketaan.

Katso täältä lisätietoja tullimaksuista ja arvonlisäverosta 


Jos tavaroiden kuljetus sisältää rajanylityksen ja kuljetus on alkanut ennen eropäivää, tavaroita kohdellaan Suomeen saapuessa unionitavarana eikä tulliselvitystä tarvita.

Jos tavaroiden kuljetus alkaa vasta eropäivän jälkeen, on lähetys tulliselvitettävä ja maahantuonnin verot maksettava, vaikka tilaus olisikin tehty ennen eropäivää.


 • Britanniasta Suomeen ei pääse EU-lemmikkipassilla. Tarvitset EU-mallisen terveystodistuksen, vaikka EU:sta pääsee Britanniaan EU-lemmikkipassilla.
 • Pohjois-Irlannista kuitenkin pääsee EU:hun EU-lemmikkipassilla. EU-lemmikkipassiin on jossain vaiheessa tulossa erillinen Pohjois-Irlannin maatarra.
 • Britannia on ns. maaluettelomaa, eli sieltä tulevalla lemmikillä pitää toki olla rabiesrokotus, mutta vasta-ainetestiä ei tarvita.

Saapuvassa lentoliikenteessä lemmikkien kaupallisessa tai ei-kaupallisessa tuonnissa tuontipaikkana on sallittu vain Helsinki-Vantaan lentoasema, jos siirtymäaikaa ei ole.


 • Yhdistynyt kuningaskunta (englanniksi: UK, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) on eronnut Euroopan unionista (EU). Yhdistynyt kuningaskunta koostuu Iso-Britanniasta ja Pohjois-Irlannista. UK ei ole virallinen maakoodi tulli-ilmoittamisessa. UK:sta on suositeltu käytettäväksi viestinnässä termiä Britannia. 
 • Englanti, Skotlanti ja Wales muodostavat Ison-Britannian. Ison-Britannian maakoodi on GB, jota käytetään tullauksessa.
 • Pohjois-Irlanti on osa Britanniaa, mutta ei ole osa Iso-Britanniaa. Erityistapauksena Pohjois-Irlannin kanssa sovelletaan EU:n tullilainsäädäntöä eli sitä kohdellaan kuin mitä tahansa muuta EU-maata. Jos tavara toimitetaan Pohjois-Irlannista, niin lähetystä ei tullata.

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma-pe 8-16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta