Hyppää sisältöön

Brexit henkilöasiakkaalle 

Kun tilaat tavaraa Isosta-Britanniasta, sinun on tullattava 1.1.2021 alkaen kaikki Isosta-Britanniasta toimitettavat lähetykset ja maksettava arvonlisävero, joka on yleensä 24 prosenttia. Lisäksi saatat joutua maksamaan lähetyksestäsi tullimaksun (ns. yleisen tullin), joka kannetaan tavallisesti kaikista EU:n ulkopuolelta lähetetyistä yli 150 euron arvoisista lähetyksistä. 

Veron ja tullin määräytymistä ei ratkaise verkkokaupan sijaintimaa, vaan se, mistä maasta tavara toimitetaan, toimitetaanko tavara sinulle tullaamattomana, ja mikä on tavaran todellinen alkuperämaa.  Voit laskea etukäteen ostoksesi kokonaishinnan Tullilaskurilla.  

Lähetyksen voit tullata netissä Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai ostaa tullauksen palveluna huolintayritykseltä.

Jos tavara toimitetaan Pohjois-Irlannista, lähetystä ei tarvitse tulliselvittää. Pohjois-Irlannin kanssa toimitaan edelleen EU-säännöin.

Mitä ei saa tilata?

Britanniasta kuten muualtakin EU:n ulkopuolelta maahantuotaviin tavaroihin voi kohdistua tuontirajoituksia tai tavaroiden tuonti voi olla kokonaan kiellettyä. Verkkokauppa ei tunnista puolestasi tällaisia tavaroita, vaan rajoitusten ja kieltojen selvittäminen on sinun vastuullasi ennen kuin tilaat. 

Lue lisää:

Milloin tavara on tulliton?  

Tullia ei tarvitse maksaa, kun tavara on valmistettu Isossa-Britanniassa (alkuperätuote), ja se lähetetään Isosta-Britanniasta.  Tavarasta on kuitenkin maksettava arvonlisävero.

Miten todistan, että tavara on britannialaista alkuperää?

Sinulla on oltava myyjältä saatu kauppalasku, jossa on määrämuotoinen alkuperävakuutus. Tarkista määrämuotoisen vakuutuksen malli tämän tiedotteen kohdasta ”Alkuperävakuutuksen malli”:  EU:n ja Britannian välisen vapaakauppasopimuksen alkuperäsäännöt. Huomioi, että Tulli hyväksyy vain tämän mallin mukaisen todisteen tavaran alkuperästä.

Lue lisää: Miten saan tullietuuden?

Esimerkkejä veroista ja maksuista

Isosta-Britanniasta lähetetyistä valmistetuista tavaroista tullimaksu on 0 %, jos tavara on Iso-Britannian alkuperätuote, ja sinulla on myyjän kauppalasku, jossa on määrämuotoinen alkuperävakuutus tavaran britannialaisesta alkuperästä. Kaikista Isosta-Britanniasta toimitettavista  lähetyksistä on maksettava arvonlisävero.

Jos tilaat Isosta-Britanniasta Iso-Britanniassa valmistetun 200 euron arvoisen miesten puvun, jonka kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä kannettava arvonlisävero muodostuu seuraavasti:

 • tullimaksu on 0,00 euroa (0 % x tullausarvo 220 euroa) 
 • arvonlisävero on 52,80 euroa (24 % x (tullausarvo 220 euroa + tullimaksu 0,00 euroa))
 • puvun kokonaishinta on 272,80 euroa (tavaran ostohinta + kuljetuskulut  + arvonlisävero).

Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, siihen hintaan, josta arvonlisävero lasketaan, lisätään mahdollinen Postin käsittelymaksu (esimerkiksi 3,10 euroa). 

Huomioi myös: Miten saan tullietuuden?


Isosta-Britanniasta lähetetyistä, Iso-Britannian ulkopuolella valmistetuista tavaroista maksetaan arvonlisävero. Yli 150 euron hintaisista lähetyksistä maksetaan yleinen, ns. kolmansien maiden tulli.

Jos tilaat Isosta-Britanniasta Iso-Britannian ulkopuolella (esim. Intiassa) valmistetut 200 euron arvoiset urheilujalkineet, joiden kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä kannettava tullimaksu ja arvonlisävero muodostuvat näin: 

 • tullimaksu on 37,18 euroa (16,9 % x tullausarvo 220 euroa) 
 • arvonlisävero on 61,72 euroa (24 % x (tullausarvo 220 euroa + tullimaksu 37,18 euroa))
 • jalkineiden kokonaishinta on 318,90 euroa (tavaran ostohinta + kuljetuskulut + tullimaksu + arvonlisävero).

Jos jalkineet ovat enintään 150 euron hintaiset, maahantuonnin yhteydessä maksettavaksi tulee ainoastaan arvonlisävero. Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, lisätään mahdollinen Postin käsittelymaksu (esimerkiksi 3,10 euroa) siihen hintaan, josta arvonlisävero lasketaan.

Katso täältä lisätietoja tullimaksuista ja arvonlisäverosta 


Miten brexit vaikuttaa

Mitä vaikutuksia brexitillä on, jos matkustan Britanniaan?

1.1.2021 alkaen Britanniasta Suomeen matkustavien on noudatettava samoja rajoituksia ja määräyksiä kuin muiden EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuvien matkustajien. Tämä koskee myös verottomien tuomisten arvorajoja. Lue lisää: Ohjeita matkailijalle.  

Lisätietoa Britanniaan matkustamisesta saat maan viranomaisilta.  

Takaisin ylös

Miten brexit vaikuttaa, jos saan lahjan Britanniasta?

1.1.2021 alkaen Britanniasta toimitettavia lahjalähetyksiä koskevat samat rajoitukset, määräykset ja tullittomuuden ja verottomuuden arvorajat kuin muitakin EU:n ulkopuolelta toimitettavia lahjoja. EU:n ulkopuolelta tulleet lahjalähetykset on tullattava aina arvosta riippumatta. 

Tiettyjen tavaroiden tuonti on kiellettyä tai rajoitettua, vaikka tavarat olisivat lahjoja. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi elintarvikkeet, uhanalaisista eläimistä ja kasveista valmistetut tavarat sekä nuuska.

Lahjan tullaaminen on lahjan saajan vastuulla. Jos et tiedä mitä lahja sisältää, selvitä se lahjan lähettäjältä. Tarvitset tullausta varten tiedon lahjan sisällöstä ja arvosta.

Lue lisää: Lahjalähetykset.

Takaisin ylös

Mitä vaikutuksia brexitillä on, jos muutan Britanniasta Suomeen?

1.1.2021 alkaen muuttoa Britanniasta Suomeen koskevat samat rajoitukset ja määräykset, jotka koskevat muuttoa EU:n ulkopuolelta. Muuttotavarat on tulliselvitettävä, ja ne ovat tullittomia ja verottomia samoilla edellytyksillä kuin jos muuttaisit muualta EU:n ulkopuolelta Suomeen.

Lue lisää Ohjeita muuttajalle.

Seuraa brexit-aiheen uutisointia.

Lisätietoa:

Takaisin ylös

Usein kysyttyä

Kyllä, mutta sekä siemenet että kasvit tarvitsevat kasvinterveystodistuksen. Tarkista tuontiehdot Ruokaviraston sivuilta ennen kuin tilaat:


 • Muu kuin EU-lemmikki tarvitsee Britanniasta Suomeen matkustaessaan alkuperäisen rokotustodistuksen ja voimassa olevan EU-mallisen terveystodistuksen siirtoon. EU-lemmikki matkustaa normaalisti EU-lemmikkipassilla, myös EU:sta Britanniaan.
 • Pohjois-Irlannista kuitenkin pääsee EU:hun EU-lemmikkieläinpassilla. EU-lemmikkieläinpassiin on jossain vaiheessa tulossa erillinen Pohjois-Irlannin maatarra.
 • Britannia on ns. maaluettelomaa, eli sieltä tulevalla lemmikillä pitää olla rabiesrokotus, mutta vasta-ainetestiä ei tarvita.
 • Britanniasta tuleva koira pitää käsitellä ekinokokkoosia vastaan 1-5 vuorokautta ennen Suomeen tuloa.

Saapuvassa lentoliikenteessä lemmikkien kaupallisessa tai ei-kaupallisessa tuonnissa tuontipaikkana on sallittu vain Helsinki-Vantaan lentoasema.


 • Yhdistynyt kuningaskunta (englanniksi: UK, United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) on eronnut Euroopan unionista (EU). Yhdistynyt kuningaskunta koostuu Iso-Britanniasta ja Pohjois-Irlannista. UK ei ole virallinen maakoodi tulli-ilmoittamisessa. UK:sta on suositeltu käytettäväksi viestinnässä termiä Britannia. 
 • Englanti, Skotlanti ja Wales muodostavat Ison-Britannian. Ison-Britannian maakoodi on GB, jota käytetään tullauksessa.
 • Pohjois-Irlanti on osa Britanniaa, mutta ei ole osa Iso-Britanniaa. Erityistapauksena Pohjois-Irlannin kanssa sovelletaan EU:n tullilainsäädäntöä eli sitä kohdellaan kuin mitä tahansa muuta EU-maata. Jos tavara toimitetaan Pohjois-Irlannista, niin lähetystä ei tullata.

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta

Muualla tällä sivustolla