Hyppää sisältöön

Varustamo: jos annat saapumisen yleisilmoituksia sanomalla, mutta et ole valmis uusiin ilmoitussanomiin 3.6.2024, hae siirtymäaikaa

Julkaisuajankohta 18.3.2024 8.47

Uudet meri-, rautatie- ja maantieliikenteen turvatietoilmoitukset otetaan käyttöön eri kuljetusmuodoissa useassa eri vaiheessa. Uusina ilmoitustietoina on ilmoitettava esimerkiksi myyjä, ostaja ja aina pakollisena tullinimike kuuden numeron tarkkuudella. 

EU on vahvistanut uudet aikataulut saapumisen yleisilmoitusten käyttöönotolle. Uudet varustamojen turvatietoilmoitukset otetaan käyttöön 3.6.2024 alkaen. Jos tavaran lähettäjä, vastaanottaja tai näitä edustava toimija on sopinut varustamon kanssa, että hän antaa turvatietoja alatason rahtikirjan tiedoista, hänen on otettava uudistetut ilmoitukset käyttöön 4.12.2024. Rautatie- ja maantieliikenteen saapumisen yleisilmoituksia antavat toimijat aloittavat uusilla ilmoituksilla 1.4.2025.

Siirtymäajat

Saapumisen yleisilmoituksia sanomalla antavat kuljetusliikkeet voivat hakea siirtymäaikaa uusien ilmoitusten käyttöönottoon. Perusteena voi olla esimerkiksi se, että kuljetusliikkeen käytössä oleva ohjelmisto ei ehdi valmistua määräaikaan mennessä. 

Varustamot voivat hakea siirtymäaikaa enintään 4.12.2024 asti, meriliikenteen alatason lähetyserän tiedoista ilmoituksia antavat toimijat enintään 1.4.2025 asti ja maantie- ja rautatieliikenteen toimijat enintään 1.9.2025 asti.

Kuka voi hakea siirtymäaikaa

Ne yritykset, joilla on Suomesta myönnetty EORI-numero, hakevat siirtymäaikaa Suomen tullilta. Siirtymäaikaa voi hakea vain ilmoituksesta vastuullinen kuljetusliike tai alatason lähetyserän tiedoista ilmoituksia antava toimija. Näiden ilmoittajien sanomia lähettävät edustajat tai sanomanvälityksestä vastaavat palveluntarjoajat eivät voi hakea siirtymäaikaa itselleen, mutta he voivat hakea siirtymäaikaa ilmoittajan puolesta.

Jos aiot antaa uudistetut saapumisen yleisilmoitukset EU:n Turvatietojen ICS2-palvelussa (STI-STP), et voi hakea siirtymäaikaa.

Siirtymähakemuksen tiedot ja aikarajat

Hae siirtymäaikaa vapaamuotoisella viestillä, jonka lähetät Tullille osoitteeseen UCC(at)tulli.fi. Ilmoita viestissä ainakin yrityksesi EORI-numero; rooli, jossa annat ilmoituksia; ilmoitukset, joita yrityksesi aikoo antaa sekä hakemasi siirtymäajan kesto. Muista ilmoittaa myös perustelu siirtymäaja hakemiselle.

Varustamojen on haettava siirtymäaikaa viimeistään 30.4.2024. Rautatie- ja maantieliikenteen sanomailmoittajat sekä meriliikenteessä alatason lähetyserän tiedoista saapumisen yleisilmoituksia antavat sanomailmoittajat voivat hakea siirtymää myöhemminkin, kuitenkin viimeistään kuukausi ennen heitä koskeva ilmoitusten käyttöönottoajan alkamista. 

Lisätietoja:
Saapumisen yleisilmoitukset uusitaan meriliikenteessä kesäkuussa 2024 ja maantie- ja rautatieliikenteessä 2025 (asiakastiedote 23.10.2023)

Saapumisen ja väliaikaisen varastoinnin ilmoitukset uudistuvat

Import Control System 2 - Release 3 - European Commission

UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet