Hyppää sisältöön

Uudet EU:n Venäjään kohdistamat pakotteet

Julkaisuajankohta 3.3.2022 13.02

Euroopan unioni on säätänyt uusia Venäjään kohdistuvia mittavia pakotteita ja vientivalvontamääräyksiä. Säädökset on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä 25.2.2022: 

Venäjä-pakotteiden lisäksi 24.2.2002 on tullut voimaan myös Donetskin ja Luhanskin alueita koskevia tavarapakotteita, jotka on määritelty EU-asetuksen 2022/263 liitteessä II.

Uudet pakotteet kattavat erittäin laajan määrän erilaisia tavaroita. Pakotteiden kohteena on erityisesti korkeateknologia, joka voisi parantaa ja kehittää Venäjän sotilasteollista kyvykkyyttä, sekä öljynjalostusteknologia ja ilmailu- ja avaruusteollisuus.  Lisäksi asetettiin vientikielto kaksikäyttötuotteille. Niille voi saada vientiluvan vain poikkeustapauksissa.

Tarkista pakotteiden alaiset tavarat Fintaricista tai Taric-tietokannasta

Voit tarkistaa pakotteiden alaiset tavarat nimikkeen perusteella joko Fintaric-tullinimikepalvelusta tai EU:n Taric-tietokannasta. Näistä palveluista löydät myös vienti- ja tuonti-ilmoituksissa käytettävät Taric-ehtokoodit, joilla ilmoitetaan tavaroiden nimikekohtaiset rajoitukset. Erillistä listaa kaikista pakotteiden alaisista tavaroista ei ole saatavilla.

Tulli on päivittänyt asiakasohjetta vientirajoitusten ilmoittamisesta vienti-ilmoituksessa. Venäjän vastaisiin pakotteisiin liittyvät uudet Taric-ehtokoodit on päivitetty ohjeen taulukoihin 1 ja 3. 

Tavarat voivat olla pakotteiden alaisia myös silloin, kun ne viedään väliaikaisesta varastosta passittamalla Venäjälle tai jälleenviedään tullivarastosta Venäjälle. Menettelyn haltija, joka jälleenvie tai passittaa tavarat varastosta, on vastuussa ilmoituksen oikeista tiedoista ja tavaraan liittyvistä velvoitteista. Tulli valvoo pakotteiden alaisisten tuotteiden vientiä myös tavaratarkastuksilla varastoilla ja rajanylityspaikoissa.

Tietoa päivitetään jatkuvasti ulkoministeriön ja Tullin verkkosivuille

Yritysten kannattaa seurata aktiivisesti ulkoministeriön vientivalvontauutisia ja ulkoministeriön Pakotteet maittain -verkkosivuja. Lue lisäksi ulkoministeriön julkaisemat materiaalit uusista Venäjän pakotteista. Tullin verkkosivuilla on myös julkaistu erillinen sivu, johon on koottu tietoa Venäjän vientipakotteista ja niiden vaikutuksista yrityksiin.

Lisätietoja
Venäjän hyökkäys Ukrainaan – vientipakotteet sekä vaikutukset yrityksiin ja yksityishenkilöihin
yritysneuvonta(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Pakotteet