Hyppää sisältöön

Useiden tavaroiden kauttakuljetus Venäjän läpi kolmansiin maihin on kielletty

Julkaisuajankohta 22.9.2023 14.03
Tiedote

Tulli muistuttaa, että EU:n Venäjälle määräämissä pakotepaketeissa on useita tuoteryhmiä, kuten mm. perävaunujen vetoautot (ns. rekan nupit), joita koskee kauttakuljetuskielto Venäjän läpi kolmansiin maihin. Tuotteiden viejän velvollisuutena on selvittää EU-pakotteiden, kuten kauttakuljetuskieltojen, vaikutukset etukäteen.

Perävaunujen vetoautojen kauttakuljetuskielto Venäjän kautta kolmansiin maihin tuli voimaan juhannuksena annetussa 11. pakotepaketissa. Kauttakuljetuskielto koskee kaikkia vetoautoja, joiden suurin sallittu akselimassa on 9 tonnia tai enemmän. Kaikkien vetoautojen vienti suoraan Venäjälle on täysin kiellettyä.
 
Kauttakuljetuskiellon piiriin tuli 11. pakotepaketissa useita tuoteryhmiä. kaikki Nämä on listattu pakoteasetuksen liitteissä (liitteet VII, XI ja XX) ja ne kattavat kaikki pakoteasetuksen mukaiset korkean teknologian tuotteet sekä asetuksessa listatut ilmailu- ja avaruusteknologian tuotteet ja lentopolttoaineet.
 
Ensimmäiset kauttakuljetuskiellot annettiin helmikuussa julkaistussa 10. pakotepaketissa, jolloin ns. kaksikäyttötuotteet ja ampuma-aseet ja -tarvikkeet tulivat kauttakuljetuskiellon piiriin.
 
Yritysten ja yksityishenkilöiden velvollisuutena on varmistaa etukäteen, onko vientiin suunniteltu tavara EU-pakotteiden alaista vai ei. Tämä koskee myös vientitavaroiden kauttakuljetusta kolmansien maiden kautta.

Tulli tiedotti 10. pakotepaketin voimaantulosta 25.2.2023 ja 11. pakotepaketin voimaantulosta 23.6.2023
 
Euroopan unioni on määrännyt Venäjälle Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi laajoja tuonti- ja vientipakotteita. Tulli valvoo toimeenpanevana viranomaisena pakotteita osana normaalia tullivalvontaa.

Verkkouutinen ukraina