Hyppää sisältöön

Tuonnin jaksotullauksen muutokset vaikuttavat valmisteveronalaisten tuotteiden EMCS-ilmoituksiin syksyllä 2022

Julkaisuajankohta 30.11.2021 10.49
Tiedote

Tulli uudistaa tuonnin yksinkertaistetut ja täydentävät tulli-ilmoitukset syksyllä 2022, minkä jälkeen kaikki tuonti-ilmoitukset annetaan sähköisesti. Jatkossa jaksotullauksessa on annettava rahtikirjailmoitusten sijaan yksinkertaistettu ilmoitus kuljetusvälinekohtaisesti jo luovutusvaiheessa. Koko jaksoa koskevaa aloittavaa ilmoitusta ei voi enää antaa. Jos tavarat ovat valmisteveron alaisia ja niitä siirretään verottomusjärjestelmässä, jokaisen yksinkertaistetun tuonti-ilmoituksen tavaroista on annettava myös EMCS-ilmoitus. EMCS-ilmoitustakaan ei siis voi enää antaa jakson kokoavana. 

Jos yrityksellä on lupa tulliselvittää tavaroita kirjanpitoon tehtävällä merkinnällä (EIR-lupa), sen on jatkossa annettava sähköinen esittämistiedonanto, ellei ole saanut vapautusta esittämistiedonannon antamisesta.

Tee jokaisen yksinkertaistetun ilmoituksen lisäksi EMCS-ilmoitus

Kun tuot valmisteveronalaista tavaraa unionin ulkopuolelta Suomeen ja haluat tuonnin yhteydessä siirtää tuotteen rajanylityspaikalta verottomuusjärjestelmässä, pitää tuonnin tulli-ilmoituksen lisäksi tehdä EMCS-ilmoitus. Ilmoitus annetaan Verohallinnolle EMCS-palvelussa. Kun EMCS-ilmoitus on hyväksytty, Tulli antaa luovutuspäätöksen ja tavara voi lähteä rajanylityspaikalta eteenpäin.

EMCS-ilmoitus pitää antaa jaksotullauksessa jokaisen yksinkertaistetun tuonti-ilmoituksen tavaroista. Sitä ei anneta enää täydentävästä ilmoituksesta.

EIR-luvanhaltijan ei tarvitse antaa EMCS-ilmoitusta, vaikka sen on annettava saapuvasta tavarasta Tullille sähköinen esittämistiedonanto.

Lisätietoa:
UCC(at)tulli.fi
EMCS(at)vero.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet