Hyppää sisältöön

Tullin tutkimissa urheiluvälineissä ei liikaa kemikaaleja – vaara piili pakkauksissa

Julkaisuajankohta 23.11.2022 9.00
Tiedote

Tullin valvomat urheilu- ja kuntoiluvälineet ovat olleet tänä vuonna poikkeuksellisen hyvälaatuisia. Kompastuskiviksi osoittautuivat tuotteiden sijaan pakkausmateriaalit.

Tulli on valvonut kuluneen vuoden aikana monipuolisesti erilaisia urheilu- ja kuntoiluvälineitä. Yhdestäkään Tullin tutkimasta urheilu- tai kuntoiluvälineestä ei löytynyt vaarallisia kemikaaleja lukuun ottamatta eräiden padel-mailojen grippiteippejä. Sen sijaan urheilu- ja kuntoiluvälineiden pakkausmateriaaleista löytyi haitallisia määriä kemikaaleja.

– Tullin valvomat urheilu- ja kuntoiluvälineet ovat olleet tänä vuonna yllättävän hyvälaatuisia. Haitallisia kemikaaleja sisältäneet tavarat on hävitetty, eikä niitä päätynyt markkinoille, Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling sanoo.

Tulli on tutkinut tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä yhteensä neljäkymmentäkaksi urheilu- ja kuntoiluvälinettä, joista viiden tuotteen pakkausmateriaaleista ja kahden padel-mailan grippiteipeistä löytyi haitallisia määriä kemikaaleja. Tulli tutki muun muassa palloja, mailoja, jumppa-, jooga- ja pilates-välineitä, voimaharjoittelu- ja uimavälineitä sekä potku- ja SUP-lautoja.

Hylättyjen tuote-erien koot vaihtelivat muutamista kymmenistä muutamaan tuhanteen tuotteeseen. Tullin tutkimat tavarat tulivat Suomeen pääsääntöisesti EU:n ulkopuolelta. Hylätyt tuotteet oli valmistettu Kiinassa ja Pakistanissa.

Pakkauksissa haitallisia määriä lyijyä ja ftalaatteja

Tulli tutki urheilu- ja kuntoiluvälineitä, joiden se epäili sisältävän haitallisia määriä kemikaaleja. Tutkimuksissa Tulli havaitsi haitallisia määriä lyijyä eräiden padel-mailojen pakkauskääreissä ja haitallisia määriä ftalaatteja eräiden voimaharjoitteluvälineiden säilytyspusseista sekä eräiden padel-mailojen grippiteipeissä.

– Tutkimme urheilu- ja kuntoiluvälineistä erityisesti ihoa koskettavia osia. Esimerkiksi ftalaatteja voi esiintyä tuotteiden pehmeissä muoviosissa ja lyijyä muovi- ja metalliosissa, jaostopäällikkö Arja Meriläinen Tullilaboratoriosta sanoo.

Kemikaalien valvonta kulutustavaroista perustuu niin kutsuttuun REACH-asetukseen, jonka tavoitteena on suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä kemikaalien mahdollisesti aiheuttamilta riskeiltä. Tulli on löytänyt urheilu- ja kuntoiluvälineistä viime vuosien aikana yksittäisiä määräystenvastaisia tuotteita, joiden pääsy markkinoille on estetty.

Tullin kulutustavaravalvonta turvaa tuotteiden turvallisuutta ja laatua

Tulli valvoo kaupallisesti maahantuotavia urheilu- ja kuntoiluvälineitä, jotka on tarkoitettu pääasiassa yksityiseen käyttöön. Lisäksi Tulli valvoo kulutustavaroista esimerkiksi leluja, kosmetiikkaa ja tekstiilejä.

Tulli valvoo urheilu- ja kuntoiluvälineitä vuosisuunnitelmansa mukaisesti ja tutkii näytteet Tullilaboratoriossa pääsääntöisesti ennen kuin tavarat päätyvät kauppoihin. Tulli tutkii vain osan maahantuotavista kulutustavaroista, minkä lisäksi muun muassa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tekee kulutustavaroiden markkinavalvontaa. Vastuu tuotteesta ja sen vaatimustenmukaisuudesta on aina tuotteen valmistajalla.

Mediatiedote