Hyppää sisältöön

Tullin henkilöstöjohtajaksi valittiin Stefan Aniszewski

Julkaisuajankohta 9.6.2023 8.08
Tiedote

Pitkän uran Tullissa tehnyt Stefan Aniszewski valittiin Tullin apulaisjohtajan virkaan 1.6.2023 lukien. Hän toimii henkilöstöjohtajan tehtävässä seuraavan viisivuotiskauden ajan. Henkilöstöjohtajana häntä haastavat muuttuva maailma ja kasvava tarve uusille osaajille, mutta hyvä työyhteisö ja mielenkiintoiset kokonaisuudet innostavat eteenpäin.

 Tuore henkilöstöjohtaja Stefan Aniszewski (OTM, KTM, VTK) on kokenut tullilainen ja monialainen osaaja, jolle tehtävä on tullut tutuksi jo keväällä 2022 alkaneen henkilöstöjohtajan sijaisuuden myötä.

​​​​​​​Olen todella kiitollinen tullessani valituksi apulaisjohtajan virkaan ja saadessani jatkaa henkilöstöhallinnon vetäjänä. Koen olevani etuoikeutettu saadessani työskennellä Tullin ja sen mahtavan henkilöstön eteen, Stefan sanoo.

 ​​​​​​​Stefanin ura Tullissa alkoi jo vuonna 2002. Sen jälkeen hän on ehtinyt työskennellä muun muassa tullivalvonnan parissa, Turun tutkivan yksikön vetäjänä ja useissa hallinnollisissa kehittämis- ja johtotehtävissä, viimeisimmäksi henkilöstöjohtajan sijaisena.

Kansainvälisyys on tullut Stefanille tutuksi Brysselissä Maailman tullijärjestö WCO:ssa työskennellessä. Tälläkin hetkellä hän ohjaa Suomen tullin virkansa ohella WCO:n tullityön organisointifoorumi CWOF:n työtä fasilitaattorin roolissa.

Muuttuva maailma haastaa Tullin henkilöstöä

Tullissa henkilöstöhallinnon suurimmat haasteet ovat jo muutamia vuosia liittyneet toimintaympäristön muutoksiin. Maailman tapahtumat, kuten koronapandemia ja viimeisimpänä Venäjän hyökkäys Ukrainaan, ovat näkyneet Suomen rajaliikenteessä ja muuttaneet Tullin arkea.

Lukuisilla EU:n laajuisilla pakotekokonaisuuksilla on ollut merkittäviä vaikutuksia itärajan ylittäviin tavara- ja matkustajavirtoihin. Tämä näkyi työmäärässä ja itärajan toimipisteillä tarvittavassa henkilöstöresursoinnissa. Vuonna 2022 toimipaikkojen henkilöstöä siirtyi tekemään muiden osastojen töitä ja toimipaikoille siirrettiin töitä, Stefan kertaa.

Haasteista huolimatta Tullin henkilöstön työhyvinvointi on kehittynyt positiiviseen suuntaan viime vuosina.

Mieltäni lämmittää, että yleisesti työhyvinvointiin liittyvät lukumme ovat kohtuullisen hyvällä tasolla haasteista huolimatta.

Tulliin kaivataan jatkuvasti uusia osaajia – pitkän linjan tekijät eläköityvät lähivuosina

Tullin henkilöstön keski-ikä vuonna 2022 oli 48,6 vuotta, kun valtionhallinnon keskiarvo on 45,5 vuotta. Henkilöstöstä 13,6 prosenttia on vähintään 60-vuotiaita, ja lähes puolet henkilöstöstä oli ollut Tullin palveluksessa vähintään 20 vuotta.

Lähivuosina meitä odottaa kohtuullisen suuri määrä eläköitymisiä. Yksi suurista henkilöstöhallinnon haasteista onkin, löytyykö Tulliin tarpeeksi ja oikeanlaisia osaajia erittäin kilpailluilta työmarkkinoilta.

Tullin henkilöstöjohtajan näkökulmasta virastossa eletään nyt monenlaisten muutosten aikaa, mutta haastavat kysymykset myös motivoivat eteenpäin. Yksi tärkeimmistä työssä jaksamisen ja viihtymisen elementeistä ovat hyvät kollegat.

Tämä on erittäin mielenkiintoinen tehtävä, jossa saan tehdä töitä todella mahtavan porukan kanssa, Stefan kiittää.

Stefan Aniszewski
Tullin henkilöstöjohtaja Stefan Aniszewski. Kuva: Tulli

     

​​​​​​​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

Verkkouutinen