Hyppää sisältöön

Sienet ja marjat vaativat todistuksen radioaktiivisuudesta

Julkaisuajankohta 10.6.2021 14.45
Tiedote

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden takia tietyiltä alueilta maahantuotavien elintarvikkeiden radioaktiivisuuspitoisuuksia valvotaan yhä säännöllisesti. Kun elintarvikkeiden alkuperämaa on esimerkiksi Venäjä, Serbia tai Ukraina, niillä on komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2020/1158 mukaan oltava määrämuotoinen viranomaisen myöntämä virallinen todistus. Todistuksen täytyy sisältää radioaktiivisuusanalyysin tulokset.

Valvottavia tuotteita ovat muun muassa Agaricus-suvun luonnonsienet, karpalot ja mustikat. Marjoista asetus koskee tällä hetkellä tuoreita puolukoita ja karpaloita sekä tuoreita ja pakastettuja mustikoita. Lisäksi joitain säilöttyjä luonnonmarjoja ja -sieniä valvotaan tehostetusti.

Lisäksi tuotteille vaaditaan yhteinen terveyttä koskeva tuloasiakirja (CHED), joka pitää olla valmiiksi täytetty. Tuloasiakirja pitää antaa Traces-NT-järjestelmässä ja sen voi antaa tavaran vastaanottaja tai lähettäjä. Lue lisää Traces-järjestelmästä Ruokaviraston sivuilta.

Tulli valvoo asetuksessa määriteltyjä elintarvikkeita eläinten sekä eräiden tavaroiden valvonnasta annetun lain 2019/1277 6 §:n mukaisesti. Viranomaisten on valvottava lähetyksiä, kun ne saapuvat unioniin. Tuotteita saa tuoda vain hyväksyttyjen rajatarkastusasemien kautta. Hyväksyttyjä rajatarkastusasemia ovat Vaalimaa, Helsinki-Vantaan lentokenttä ja Vuosaaren satama. 
Tuote-eriä ei voi luovuttaa vapaaseen liikkeeseen ilman CHED-asiakirjaa, virallista todistusta ja radioaktiivisuusanalyysien tuloksia.

Saat lisätietoa valvonta-asetuksesta Tullin nettisivuilla tai osoitteesta rajatarkastusvalvonta(at)tulli.fi. 

Asiakastiedotteet Tullilaboratorion tiedotteet