Hyppää sisältöön

Passituksen sanoma-asiakas: hakeudu uudistettujen ilmoitusten testaukseen

Julkaisuajankohta 11.1.2023 9.00 | Julkaistu suomeksi 11.1.2023 klo 9.03
Tiedote

Uudistetut passituksen ilmoitukset otetaan käyttöön 2.9.2023. Kaikki passituksen ilmoitukset muuttuvat, mukaan lukien valtuutettujen vastaanottajien ja lähettäjien ilmoitukset. Sanoma-asiakkaiden on testattava uudet passitusilmoitukset Tullin kanssa. 

Testauksen aikataulu

Voit hakeutua testaukseen 11.1.2023 alkaen. Testaus Tullin kanssa alkaa huhtikuussa 2023. Kun yritys on lähettänyt hakemuksen testaukseen, Tulli sopii yrityksen kanssa testaukselle tarkemman ajankohdan.

Ensin sanomia testaavat ohjelmistotalot ja sanomavälityksen palveluntarjoajat ja sen jälkeen omaa palvelinvarmennetta käyttävät sanomailmoittajat. Sanomat testataan lähtökohtaisesti sanoma-asioinnin testauspalvelussa.

Miten hakeudun testaukseen?

Passituksen sanoma-asiakkaat voivat hakeutua testaukseen Luvat ja päätökset -palvelussa. Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi-tunnisteilla käyttämällä valtuuskoodia ”Tullitoiminnan lupien hakeminen”. Sanoma-asiakkaalla on oltava EORI-numero.

Jos aiempi sanoma-asioinnin päätöksesi (SSA) näkyy Luvat ja päätökset -palvelussa, valitse ”Hae muutosta”.  Jos et näe palvelussa aiempaa päätöstäsi, valitse ”Uusi hakemus”.  

Ulkomaisen yrityksen hakeutuminen testaukseen

Myös Suomen ulkopuolelle sijoittautuneet yritykset voivat hakeutua testaukseen Luvat ja päätökset -palvelussa. Ehtona on, että yritystä edustavalle henkilölle on myönnetty Finnish Authenticator -tunniste ja yritys on rekisteröity Digi- ja väestötietoviraston virkailijavaltuuttamispalvelussa. Rekisteröinnissä määräytyy samalla yrityksen henkilö, joka voi myöntää tarvittavia asiointivaltuuksia yrityksen työntekijälle. Lue Tullin verkkosivuilta lisää ulkomaisen yrityksen tunnistautumisesta.

Ulkomainen yritys voi toistaiseksi hakeutua sanoma-asiakkaaksi myös ns. varamenettelyssä eli tullilomakkeella 1092. Pyydä lomake osoitteesta edi-luvat(at)tulli.fi.

Mitkä passituksen sanomat pitää testata?

Seuraavat uudistetut asiakassanomat ja niiden erilaiset vastaussanomat on testattava:

  • Passitusilmoitus
  • Passitusilmoituksen korjauspyyntö
  • Mitätöintipyyntö (Uusi)
  • Vapaamuotoinen yhteydenotto (Uusi)
  • Vastaus lisäselvityspyyntöön (Uusi)
  • Vastaus kuulemispyyntöön (Uusi) (Testataan, kun halutaan välttää postitse vastaanotettavat Tullin kuulemispyynnöt)
  • Passituksen esittämisilmoitus (Uusi) (Asiakas lähettää passituksen esittämisilmoituksen esittääkseen ennakolta annetun passitusilmoituksen tavarat Tullille)

Mitkä sanomat valtuutetun vastaanottajan pitää testata?

  • Vastaanottoilmoitus
  • Purkaustulosilmoitus

Ohjelmistotalojen ja palveluntarjoajien on testattava Tullin kanssa kaikki testitapaukset.

Jos sanoma-asiakas ostaa ohjelmiston ohjelmistotalolta, joka on jo tehnyt testaukset Tullin kanssa, mutta asiakas lähettää sanomat omalta palvelimeltaan, tämän täytyy testata Tullin kanssa muutama testitapaus. Jos puolestaan sanoma-asiakkaan sanomat muodostetaan sekä lähetetään sanomanvälityksen palveluntarjoajan palvelimella, sanoma-asiakkaan ei tarvitse testata ilmoituksia. Tämän on kuitenkin lähetettävä Tullille sanoma-asioinnin hakemus.

Lisäksi toinen testaus loppuvuonna

Joidenkin sanomilla ilmoitettavien tietojen tekniset rajaukset (esim. merkkimäärä, tiedon toistettavuus) muuttuvat 1.12.2023 kaikkialla EU:ssa uudistetun lainsäädännön mukaisiksi. Myös tämä edellyttää ainakin pienimuotoista sanomien uudelleentestausta Tullin kanssa. Tulli tiedottaa tästä testauksesta myöhemmin.

Lisätietoja: UCC(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet