Hyppää sisältöön

Oikaisujen käsittelyajat tavallista pidemmät erityisesti palautuksissa

21.4.2021 9.00
Tiedote

Tulli uudistaa tietojärjestelmiään vaiheittain. Osana tuonnin tulli-ilmoittamisen uudistusta, uudistuvat myös Tullin käyttämät maksujärjestelmät. Muutokset perustuvat monivuotiseen EU:n tullilainsäädännön uudistukseen, jonka tarkoituksena on tarjota asiakkaille sujuvat sähköiset tulli-ilmoitusjärjestelmät. Tietojärjestelmäuudistuksilla Tulli valmistautuu myös 1.7.2021 tapahtuvaan tuonti-ilmoitusten volyymien merkittävään kasvuun, kun tuonnin tulli-ilmoitus on annettava arvosta riippumatta kaikesta EU:n ulkopuolelta tuotavasta tavarasta. 

Tullaukseen voi pyytää Tullilta oikaisua tullimaksujen alentamiseksi ja palauttamiseksi. Jos 19.4. jälkeen  Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai Tulliselvityspalvelussa annetun ilmoituksen tullauspäätökseen pyydetään oikaisua, oikaisuhakemuksen käsittelyaika voi olla järjestelmäuudistuksen takia tavallista pidempi. Myös tullimaksujen palautukset voivat viivästyä normaaliin nähden. Pahoittelemme asiakkaillemme mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Lain mukaan Tullin on tehtävä oikaisupäätös 120 päivän kuluessa hakemuksen hyväksymisestä. Tulli voi kuitenkin ilmoittaa hakijalle enintään 30 päivän pidennyksestä oikaisupäätösen käsittelyaikaan. Maaliskuussa 2021 keskimääräinen oikaisuhakemuksen käsittelyaika on ollut 113 päivää.

Lisätietoja: UCC(at)tulli.fi
Unionin tullikoodeksi (EU) 952/2013, art. 22

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet