Hyppää sisältöön

Nikotiinipusseja ei enää luokitella lääkkeiksi

Julkaisuajankohta 4.4.2023 17.02 | Julkaistu suomeksi 6.4.2023 klo 12.11
Tiedote

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean uuden arvioinnin mukaan muuhun kuin lääkinnälliseen käyttöön tarkoitettuja nikotiinipusseja ei enää luokitella lääkkeiksi. Tulli ottaa Fimean uuden arvioinnin heti käyttöön nikotiinipussien maahantuonnin valvonnassa ja esitutkinnassa.

Fimean uusi arviointi nikotiinipusseista vaikuttaa Tullin tekemään tuotteiden maahantuonnin valvontaan. Jatkossa muuhun kuin lääkinnälliseen käyttöön tarkoitettuja nikotiinipusseja ei enää luokitella lääkkeiksi.

– Tulli on toimeenpaneva viranomainen ja noudatamme aina toimivaltaisen viranomaisen arviointia eli tässä tapauksessa Fimean voimassa olevaa linjausta lääkkeiden määrittelystä. Toimimme jatkossa Fimean uuden arvioinnin mukaan sekä maahantuonnin valvonnassa että esitutkinnassamme, painottaa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Uusi linjaus koskee ainoastaan nikotiinipussien maahantuontia – muutoksella ei ole vaikutusta nuuskan maahantuontisäädöksiin

Uusi linjaus koskee nikotiinipussien maahantuontia 4.4.2023 alkaen.

Fimean aikaisemman linjauksen mukaan vahvemmat nikotiinipussit rinnastettiin reseptilääkkeiksi eikä niitä saanut tuoda ilman lääkemääräystä maahan. Aikaisemman linjauksen perusteella Tulli on ottanut haltuunsa tai takavarikoinut laittomasti maahantuodut nikotiinipussit ja aloittanut tarvittaessa esitutkinnan asiassa.

Nikotiinipussit ovat suuonteloon laitettavia annospusseja, jotka sisältävät nikotiinia, mutta eivät tupakkaa. Nikotiinipusseja koskevilla maahantuonnin muutoksilla ei ole vaikutusta nuuskan maahantuontisäädöksiin.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on jo aloitettu tupakkalain muutoksen valmistelu. Valmistelun pohjana käytetään Tupakka- ja nikotiinipoliittisen kehittämistyöryhmän ehdotusta, jonka mukaan nikotiinipusseista olisi säädettävä samoin kuin perinteisestä nuuskasta. Lue lisää Fimean ja Valviran uutisista.

Tulli toteuttaa toimeenpanevana viranomaisena tuotteiden maahantuonnin valvontaa useilla eri hallinnonaloilla, eri toimivaltaisten viranomaisten tarpeisiin.

Fimean uutinen (4.4.2023): Fimea kannattaa nikotiinipusseja koskevan lainsäädännön uudistusta

Valviran uutinen (4.4.2023): Nikotiinipusseihin sovelletaan tupakkalakia

Mediatiedote