Hyppää sisältöön

Muista antaa vakiomuotoiset tuonti-ilmoitukset vapaaseen liikkeeseen luovutettavasta tavarasta Tulliselvityspalvelussa tai uudistetuilla sanomilla

20.9.2021 9.55
Tiedote

Tuonnin tulli-ilmoitukset vapaaseen liikkeeseen luovutettavasta tavarasta pitää nykyään antaa joko Tulliselvityspalvelussa tai uudistetuilla sanomilla. Vakiomuotoisia tulli-ilmoituksia ei saa enää antaa Yritysasiakkaan erityismenettelyjen tuontitullauspalvelussa (ITU). Myös tariffikiintiöiden kautta hallinnoitavia kiintiöetuuksia ja lupaa puuttuvien asiakirjojen esittämiseen on haettava joko Tulliselvityspalvelussa tai sanoma-asiointina.

Ainoastaan seuraavia tulli-ilmoituksia voi edelleen antaa Yritysasiakkaan erityismenettelyjen tuontitullauspalvelussa tai ITU-järjestelmän sanomakuvausten mukaisilla sanomilla: 

  • yksinkertaistetut ja täydentävät tulli-ilmoitukset 
  • sisäisen jalostuksen tulli-ilmoitukset
  • väliaikaisen maahantuonnin tulli-ilmoitukset
  • tietyn käyttötarkoituksen ilmoitukset
  • tulli-ilmoitukset matkailijan mukanaan tuomista kaupallisista tavaroista.

Tulli alkaa valvoa tehostetusti, että tuonti-ilmoitukset annetaan oikeisiin palveluihin tai oikeilla sanomilla. Väärin annetun ilmoituksen käsittely saattaa keskeytyä, jolloin kuljetus pysähtyy. Kuljetus voi jatkua vasta, kun ilmoitus on annettu oikeaan palveluun tai oikealla sanomalla. 

Lisätietoa
Tariffikiintiöt
Lupa puuttuvien asiakirjojen esittämiseen
Yritysten annettava tuonnin tulli-ilmoitukset sähköisesti (Asiakastiedote 21.5.2021)
yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet