Hyppää sisältöön

Mantelijauheita on jatkettu Euroopassa maapähkinällä – Tullin valvonnassa ei viitteitä ruokapetoksista

Julkaisuajankohta 13.9.2023 8.30
Tiedote

Arvokkaat mantelit ja pähkinät houkuttavat ruokapetosten tekijöitä jatkamaan jauheita ja rouheita halvemmilla raaka-aineilla. Tullin valvomat, ulkomailta Suomeen tuodut manteli- ja hasselpähkinätuote-erät osoittautuivat aidoiksi tuotteiksi, joihin ei liity tutkituilta osin ruokapetosta.

Tullin tuoteturvallisuusvalvonnassa tutkittiin keväällä 2023 ruokapetoksille otollisia manteli- ja pähkinätuotteita. Ne ovat arvokkaita elintarvikkeita, ja toisinaan petokselliset toimijat pyrkivät maksimoimaan voittonsa sekoittamalla tuotteiden sekaan halvempia raaka-aineita – ilman mainintaa pakkauksessa.

Tullin valvontaan valittiin ulkomailta Suomeen tuotuja mantelijauhoja, hasselpähkinärouheita sekä mantelimassaa sisältäviä marsipaaneja. Tuotteista etsittiin laboratoriotestein maapähkinää, jolla saatetaan korvata kalliimpia raaka-aineita. Tutkitut elintarvikkeet olivat peräisin Ruotsista, Tanskasta, Puolasta, Espanjasta ja Turkista sekä Yhdysvalloista. Kevään valvontaeristä ei löytynyt maapähkinää tai viitteitä ruokapetoksista.

– Halvemman raaka-aineen lisääminen kalliimman sekaan ilman merkintää on yksi yleisistä ruokapetoksen muodoista. Koostumuksen väärentäminen on paitsi väärin ja rikos, myös suuri riski allergioiden kannalta. Jos esimerkiksi maapähkinää ei ole ilmoitettu pakkauksessa, ei allerginen ihminen osaa varoa tuotetta, tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling toteaa.

Euroopassa manteli- ja pähkinätuotteissa on havaittu ongelmia

Tulli valitsi manteli- ja pähkinätuotteet valvontaansa, kun Euroopan unionin RASFF-järjestelmään kirjattiin alkuvuodesta 2023 muutamia petokseen viittaavia tapauksia. Näissä ulkomaisissa tapauksissa mantelivalmiste oli sisältänyt maapähkinää ilman, että siitä oli mainintaa tuotteen pakkausmerkinnöissä. RASFF on elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuteen liittyvä EU:n yhteinen hälytysjärjestelmä.

Manteli- ja pähkinävalmisteisiin liittyvää petoksellisuutta on todettu muualla Euroopassa jo vuosien ajan. Tulli on valvonut Suomeen tuotaviin manteleihin ja pähkinöihin liittyvää petoksellisuutta myös aiemmin, eikä havaintoja siitä ole tehty.

Tulli valvoo elintarvikkeiden tuoteturvallisuutta monelta kantilta

Mahdollisia ruokapetoksia selvitettiin omana valvontaprojektinaan kevään 2023 aikana, mutta Tulli valvoo manteli- ja pähkinätuotteita jatkuvasti. Tavanomaisen tuontivalvonnan yhteydessä pääosassa ovat tuotteiden laadun ja turvallisuuden varmistaminen.

– Laboratoriossa tutkimme pähkinöistä ja pähkinätuotteista muun muassa torjunta-aineita, mikrobiologista laatua, kuten salmonellaa, sekä homeiden tuottamia syöpää aiheuttavia yhdisteitä eli mykotoksiineja, kertoo Tullilaboratorion jaostopäällikkö Anu Kallinen.

Mediatiedote