Hyppää sisältöön

EU:n ja Singaporen välisen vapaakauppasopimuksen alkuperäsäännöt on päivitetty

Julkaisuajankohta 1.2.2023 14.53
Tiedote

Singaporen kanssa käytävässä kaupassa sovellettavia alkuperäsääntöjä on päivitetty EU:n ja Singaporen tullikomitean päätöksen 2022/01 (EUVL L 27, 31.1.2023, s. 33-46) mukaisesti. Muutokset koskevat muun muassa EU:n ja Singaporen välisen vapaakauppasopimuksen alkuperäselvityksiä, sopimuksen tiettyjä määritelmiä ja hallinnollisen yhteistyön menetelmiä. Päivitettyjä sääntöjä on sovellettu vuoden 2023 alusta lähtien.

Aiemmin EU:n viejien on täytynyt olla valtuutettuja viejiä voidakseen laatia alkuperäilmoituksia yli 6 000 euron arvoisille alkuperätuotteiden lähetyksille. Alkuperäilmoitusten sijaan 1.1.2023 alkaen EU:n ja Singaporen vapaakauppasopimuksessa sovelletaan REX-rekisteröityjen viejien järjestelmää.

Edellytykset alkuperävakuutusten laatimiseen on kerrottu EU:n ja Singaporen tullikomitean päätöksessä (EUVL L 27, 31.1.2023, s. 33-46).

Hakeudu REX-viejäksi mahdollisimman pian

Päätöksen voimaantulopäivästä eli 1.1.2023 alkaen sovelletaan kolmen kuukauden siirtymäaikaa. Sen aikana tullietuuskohtelu myönnetään unionin alkuperätavaroille, kun ne viedään EU:sta Singaporeen valtuutetun viejän laatimilla alkuperäilmoituksilla.

Tulli kehottaa Singaporeen vientiä harjoittavia toimijoita hakeutumaan REX-rekisteröidyiksi viejiksi mahdollisimman pian. Lue Tullin verkkosivuilta ohjeet, miten voit hakea rekisteröidyksi viejäksi.

Tuojien on puolestaan varmistuttava, että ne saavat Singaporeen sijoittuneelta viejältä asianmukaisen alkuperävakuutuksen. Tuotaessa Singaporen rekisteröidyltä viejältä on käytettävä asiakirjakoodia U101. Viejien ja tuojien on itse varmistuttava säännösten noudattamisesta sekä siitä, että EU:n ja Singaporen alkuperätavaroiden alkuperä todistetaan hyväksyttävästi.

Lisäksi muutoksia määritelmiin

Alkuperäsääntöjä on muutettu myös eri määritelmien osalta. Lisäksi tullinimikekohtaisia alkuperäsääntöjä koskevassa liitteessä on huomioitu HS-nimikkeisiin tehtyjä muutoksia.

Päivitykset liitteineen on julkaistu kokonaisuudessaan EU:n virallisen lehden numerossa L 27, 31.1.2023

Lisätietoja: yritysneuvonta(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Etuuskohtelutiedotteet