Hyppää sisältöön

Arvonlisäverouudistus vaikuttaa myös Ahvenanmaalla – näin valmistaudut 1.7.2021 tulevaan muutokseen

Julkaisuajankohta 11.6.2021 9.52
Tiedote

Koko Euroopan unionin yhteinen arvonlisäverouudistus vaikuttaa Ahvenanmaalle EU:n ulkopuolelta ja EU-maista toimitettavien tavaroiden lisäksi myös Ahvenanmaan ja muun Suomen välillä kulkeviin lähetyksiin 1.7.2021 alkaen. Muutokseen onkin syytä varautua jo hyvissä ajoin – lue Tullin muistilista, jotta osaat toimia oikein. Uudistuksen tuomista yleisistä muutoksista muun Suomen osalta kerrotaan aiemmin julkaistussa Tullin tiedotteessa.

Ahvenanmaa on yksi EU:n erityisistä veroalueista, minkä vuoksi muualta Suomesta ja muista EU-maista Ahvenanmaalle toimitettavat tavarat on lainsäädännön mukaan tullattava. Poikkeuksena ovat olleet enintään 22 euron arvoiset lähetykset, jotka ovat olleet vähäisestä arvostaan johtuen käytännössä verovapaita.

Tavaroiden toimitus vastaanottajalle muuttuu Ahvenanmaalla 1.7.2021 alkaen, sillä jatkossa kaikki vähäarvoisetkin ostokset EU:n ulkopuolelta, muualta Suomesta ja muista EU-maista on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero. Kyseessä on koko EU-alueen yhteinen uudistus. Suomessa eduskunta vahvisti aiemmin keväällä lakimuutokset uudistuksen toteuttamiseksi.

Muistilista – varmista mahdollisimman sujuvat ostokset

 1. Kun tilaat Ahvenanmaalle muualta Suomesta: tarkista, onko myyjällä verorajanumero.
  • Mikäli myyjällä on verorajanumero ja arvonlisävero on sisällytetty tavaran myyntihintaan, sinun ei tarvitse tehdä tullausta eikä maksaa arvonlisäveroa erikseen, vaan paketti toimitetaan perille kuten ennenkin. Verorajanumeron omaava myyjä huolehtii veron maksamisesta Tullille.
  • Mikäli myyjällä ei ole verorajanumeroa, täytyy tavara tullata ja arvonlisävero maksaa tullauksen yhteydessä. Näin toimitaan riippumatta siitä, onko myyjä sisällyttänyt arvonlisäveron ostoksen hintaan vai ei. Tullauksen voit tehdä itse henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai käyttää ilmoittamiseen edustajaa.
 2. Kun tilaat Ahvenanmaalle muualta EU:sta, kuten Ruotsista: muista, että heinäkuusta alkaen myös vähäarvoiset, eli enintään 22 euron arvoiset lähetykset on tullattava, ja niistä on maksettava arvonlisävero.
 3. Kun tilaat Ahvenanmaalle EU:n ulkopuolelta: ota selvää, maksatko arvonlisäveron jo ostohetkellä. Jos myyjä on mukana EU:n yhteisessä arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmässä (IOSS), maksat arvonlisäveron jo verkkokaupassa ostoksen yhteydessä. Tämä on mahdollista enintään 150 euron ostoksissa. Myös tällöin lähetys täytyy tullata – varmista kuljetusyritykseltä, hoitaako yritys sen puolestasi vai pitääkö sinun tehdä tullaus itse. Voit arvioida verot ja mahdolliset tullimaksut etukäteen Tullilaskurissa.
 4. Huomioi muutokset myös Ahvenanmaalle lehtiä tilatessa.
  • Jos lehti tulee muualta Suomesta ja lähettävällä yrityksellä on verorajanumero, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Lehden lähettävä yritys hoitaa tarvittavat ilmoitukset Tullille. Jos lähettävällä yrityksellä ei ole verorajanumeroa, tullaaminen jää tilaajan hoidettavaksi. Tämän helpottamiseksi haetaan kuitenkin ratkaisuja. Tulli ohjeistaa asiasta mahdollisimman pian.
  • Jos lehti tulee toisesta EU-maasta kuten Ruotsista, jää tullaaminen niin ikään tilaajan hoidettavaksi. Myös tähän pyritään löytämään helpotettuja toimintamalleja mahdollisimman pian.
  • Jos lehti tulee postilähetyksenä EU:n ulkopuolelta, valmistaudu tekemään tullaus ja maksamaan arvonlisävero lehtikohtaisesti, kun saat kuljetusliikkeeltä saapumisilmoituksen. Mikäli arvonlisävero on maksettu jo tilauksen yhteydessä, voi esimerkiksi lehden myyjä tai kuljetusliike tehdä tullauksen puolestasi, jolloin saat lehden suoraan itsellesi.
  • Uudistuksen vaikutuksesta lehtien tullaamiseen kerrotaan myös aiemmin julkaistussa tiedotteessa.
 5. Vastaanotatko lahjan Ahvenanmaalle? Yksityishenkilöltä vastaanotettua lahjalähetystä muualta Suomesta tai muusta EU-maasta ei jatkossakaan yleensä tarvitse maksaa veroja, jos lähetyksen arvo on enintään 45 euroa. Katso tarkemmat ehdot tulli.fi-nettisivulta.
 6. Valmistaudu jo nyt, saapumispäivä ratkaisee. Kaikki EU:n ulkopuolelta, muualta Suomesta tai muista EU-maista toimitettavat tavarat on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero, jos ne toimitetaan 1.7.2021 tai sen jälkeen. Tilauspäivällä ei ole tämän kannalta merkitystä.

– Lakimuutos tarkoittaa suurta kasvua tullattavien lähetysten määrässä ja vaatii ennakkovalmistautumista myös asiakkailtamme. Varaudumme Tullissa muutokseen monin eri tavoin ja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, pyrkimyksenämme tehdä tullauksesta jatkossakin mahdollisimman sujuvaa. Jo nyt kannattaa kuitenkin varautua siihen, että ruuhkia saattaa syntyä, toteaa tulliylitarkastaja Sture Skinnar.

Ahvenanmaa Kaikki tullataan Mediatiedote